Deel dit artikel
-

Student gebruikt rfid voor verbetering medicijndonatie

Het project Drug Donation Network (DDN), neergezet door drie eerstejaars studenten, moet medicijnverspreiding beter regelen. Met behulp van rfid en GPS worden productidentificatie en een soepelere distributie mogelijk gemaakt. Een database moet de communicatie bij medicijndonaties verbeteren.

De 20-jarige Gino Mangnoesing heeft met twee medestudenten DDN opgezet: "Op grote schaal, bijvoorbeeld bij een ramp, worden vaak niet de juiste medicijnen, laat staan de goede hoeveelheden van de verschillende soorten, gedoneerd. Er gaat veel fout en daarmee gaat er voor miljoenen euro’s aan medicijnen verloren. Een tweede probleem is dat donateurs en ontvangers vaak niet weten of de medicatie onderweg is en waar de medicijnen zich bevinden. Dat lossen we op met GPS. Als laatste willen we de medicijnen identificeren met rfid-chips in de verpakkingen. Bijsluiters zijn vaak in een andere taal en daarmee onbegrijpelijk. "

Een database moet het overzicht van de zendingen geven. Wanneer er niet de beschikking is over internet, kan een deel van de informatie uit de database offline worden opgeslagen dankzij een applicatie die momenteel wordt ontwikkeld.

Mangnoesing: "Mobiele toepassingen lijken een manier om het systeem verder te ontwikkelen. Maar ook bij de database kan je inspelen op gegevenspatronen. Bij een tweede tsunami weet je wat toen de problemen waren om daar dan op in te spelen." Business intelligence-systemen worden op internationaal niveau nog niet gebruikt binnen deze sector.

Mangnoesing, eerstejaarsstudent economie en informatica aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vormt samen met Jan Hummelman (20) en Masi Dawoud (18), het team FreshGen. Gedrieën sleepten zij een prijs in de wacht voor de Nederlandse versie van de softwarecompetitie die Microsoft uitschrijft onder technologiestudenten, Imagine Cup. Het winnende Nederlandse team neemt het met project Drug Donation Network op tegen de andere landenwinnaars in de wereldwijde finale in Cairo.  

 "We hebben gekeken naar het thema: ‘solve the world toughest problems‘. Dat zijn de millenniumdoelen, acht stuks in totaal. Op basis van die doelen hebben we gekeken wat de moeilijkheden zijn", aldus Mangnoesing. Hij vervolgt: ""We kwamen uit bij de problemen bij het doneren van medicijnen. Het is een bruikbare oplossing, volgens mij ligt daar de kracht. Uiteindelijk willen we het in de markt zetten, maar we moeten eerst aantonen dat het werkt." Winnaars van de wereldwijde finale worden door Microsoft begeleid bij het verder ontwikkelen en in de markt zetten van hun product.

Van Microsoft heeft het winnende team in Nederland in ieder geval al 5.000 euro gewonnen om het project verder te ontwikkelen. De resterende 5.000 euro mag het team naar eigen goeddunken besteden.

Met de wedstrijd wil Microsoft jong talent stimuleren om innovatieve technologische toepassingen te ontwikkelen. Het thema vorig jaar was ‘Environment‘.

Bron foto: Tifotter (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond