Deel dit artikel
-

‘XS4ALL wil muziekindustrie op de knieën krijgen’

XS4ALL wil met een burgerinitiatief de Tweede Kamer dwingen om een wetsvoorstel te behandelen. In het voorstel zouden de film- en muziekindustrie verplicht worden al hun al hun werk online beschikbaar te maken.

Het bedrijf ziet de lobby van de industrie niet zitten waarbij de providers verantwoordelijk moeten zijn voor het scannen van al het internetverkeer van hun klanten. Het is een gevecht van twee kanten om de strijd tegen illegaal downloaden aan te gaan.

Volgens XS4ALL is de industrie zelf nog niet met een passende oplossing gekomen om dit probleem aan te pakken. Muziek en film zouden te beperkt aangeboden worden met uitgave op dvd en vertoning in bioscopen. Ook DRM zou het illegaal downloaden in de hand werken. Een downloadverbod waardoor providers het verkeer zouden moeten scannen past uiteraard niet in het straatje van XS4ALL. De provider spreekt zelfs over een schending van ‘fundamentele grondrechten’ en doelt hiermee onder meer op het recht op privacy.

Mocht het initiatief 40.000 handtekeningen ophalen, dan wordt de Kamer verplicht het wetsvoorstel te bekijken. XS4ALL wil dat film en muziek online wordt verspreid, gelijktijdig met de verspreiding van werken op ‘fysieke dragers’. Hiervoor zou dan een vergoeding gevraagd moeten worden die terecht komt bij de rechthebbenden. Op welke manier dit zou moeten gebeuren, daar gaat de provider niet op in.

Deel dit bericht

11 Reacties

Niels

Heel goed, het is tijd dat de entertainmentindustrie zich aanpast aan de wensen van haar klanten, in plaats van andersom. In elke industrie geldt dat leveranciers moeten luisteren naar wensen van klanten! Er zijn miljoenen liefhebbers van muziek en films in de wereld. Fans van de producten van de entertainmentindustrie. Helaas zien ze die fans als vijanden, als piraten die bestreden moeten worden, in plaats van als liefhebbers en mogelijke klanten. Dom dom dom!

Ronald

Xs4all moet worden verplicht om niet langer abonnementen te verkopen maar iedereen internettoegang te geven. Ze krijgen daar een kleine vergoeding voor.  Wat een idiot plan!

Bastiaan

Beste Ronald, Wat is idioter, dat de basisbeginselen van onze privacy worden aangetast door DPI? Dat iedere internetter 10euro meer voor zijn internet gaat betalen ookal checkt 'ie 1x per maand zijn e-mail? Of dat de 'entertainment' industrie luistert naar hun eigen klanten en film/muziek/etc. online gaat verkopen?

Ronald

De muziekindustrie verkoopt zijn muziek al online. Voor circa 1 euro per liedje (en 9 euro voor een album) kun je ongeveer alle muziek die ooit is uitgebracht digitaal kopen. Hetzelfde geldt voor films. Je kunt de nieuwste films via Video on Demand digitaal huren of kopen voor een paar euro.  Gebruik van die legale online winkels blijft in Nederland echter ver achter, terwijl het internetgebruik alleen maar toeneemt.  De consument kan met andere woorden al kiezen voor legaal aangeboden entertainment, maar kiest nog altijd voor gratis en illegaal aangeboden content. Gewoon, omdat het kan en mag. Daar kan geen legale betaalde dienst tegenop.

NoMe

Ronald,  Wat muziek betreft heb je gelijk, maar als je naar films/tv-series kijkt dan is dat niet helemaal waar, in amerika kan je wel films online huren en kijken, maar in europa/nederland kan niet op een legale manier. Als ik voor films via iTunes wil betalen dan zal ik via een illegale manier toegang moeten krijgen tot de amerikaanse iTunes store. Waar het vooral om gaat is dat isp's niet moeten opdraaien voor het niet innoveren van de entertainment industrie.  Muziek koop ik via iTunes, films en tv series download ik over het algemeen, simpelweg omdat ik ze nergens op internet op een legale manier in goede kwaliteit kan kopen. Ik zie dit als een schreeuw om aandacht om te zorgen dat de overheid hier eens goed over gaat praten. Tuurlijk gaat dit wetsvoorstel niet door maar er wordt nu wel eindelijk een keer over gesproken. Het feit dat een ISP een businessmodel moet gaan aandragen is te raar voor woorden, dat is alsof de wegwerkers in discussie gaan met Eurlings over wie, waarom en tegen welk tarief gebruik mag maken van de "spitsstrook".

Ronald

Hoi NoMe, Kijk hier eens naar:  http://www.veamer.nl/ http://www.upc.nl/upclive/tv_en_film/on_demand/ https://www.ziggo.nl/#spotlight/film http://www.videolandondemand.com/  Streaming en downloads van de nieuwste films, voor een paar euri per film. Zowel voor op de tv als op je computer.  

Remco

Heel goed. De alternatieven voor niet-officiele downloads schieten tot op heden simpelweg nog erg tekort.Op iTunes is zeer weinig muziek te vinden in genres die iets afwijken van de mainstream.Voor VoD van UPC en Ziggo dien je eerst een duur digitaal EN analoog abonnement af te sluiten. Veamer ben ik zojuist even wezen kijken en kon er meteen weer weg. Ik draai geen Windows op m'n mac dus dat houdt ook op.Daarnaast is 16,99 voor het kopen van een DivX ook echt buitenproportioneel.1 euro per nummer op iTunes in belabberde kwaliteit is ook erg veel als sommige cd's voor hetzelfde bedrag in de winkels liggen in een veel betere kwaliteit. Veel van de betere series lopen in NL enkele seizoenen achter of worden zelfs helemaal niet vertoond. Ze zijn wel te downloaden via iTunes e.d. maar daar moet je dan weer Amerikaan voor zijn.

poort119

Beste Ronald, De voorbeelden die jij geeft zijn heel typerend hoe kortzichtig er gedacht wordt. Nog even afgezien van smaak moet je voor de long tail gaan en niet alleen op de mainstream mikken. Een van de punten van xs4all is juist dat ze willen dat content direct bij publicatie online beschikbaar wordt. Moet je dan alles gaan uitspellen voor die bejaarden die kennelijk bij dergelijke bedrijven werken? Mensen die content willen kopen willen dat direct. Dus zien ze Spartacus, dan willen ze direct de hele serie downloaden. Kom dan niet aan met een Che (UPC), SAW VI (Veamer), 2012 (videoland) da's al antieke oudheid in internet termen. En dan nog even afgezien van usability van platformen en prijzen etc. Even bot: stop met janken over downloadgedrag totdat je zelf echt een goed alternatief hebt. (en even terzijde, vandaag hoorde ik dat de DVD verkoop van Avatar in US alle records heeft gebroken. Zo slecht gaat het kennelijk dan ook weer niet met de 'industrie'.

peter

Laat xs4all eerst maar eens naar zichzelf kijken voordat ze anderen de les leest. De adsl snelheden zijn laag ivm upc, de domeinnaamtarieven absurd hoog (voorheen 51,50 en pas recent aangepast naar 30, nog steeds absurd), de interne administratie eenvoudigweg een ramp. Lekker makkelijk om een ander van alles te betichten. maar ik ben al 14 jaar xs4all klant en heb de kwaliteit achteruit zien gaan naar een zeer bedenkelijk niveau tegen extreem hoge prijzen

Klare

@Peter Gek dan toch dat Xs4all al jaren door gebruikers als top ISP gezien wordt.Vreemd dat xs4all #1 staat in de top 5 ISP. Daarbij ook nog eens de privacy hoog in het vaandel heeft. Xs4all heeft gelijk de conservatieve entertainment industrie moet eens nadenken en luisteren naar de KLANT!

2Crazy2bTrue

Als er gesteld wordt dat er inmiddels voldoende legaal aanbod van muziek is, wordt er gemakshalve even aan voorbij gegaan dat de kwaliteit van het aangebodene merendeels erbarmelijk is. Een echte muziek liefhebber neemt geen genoegen met mp3, zelfs niet met audio-CD kwaliteit. Beide bevatten namelijk 16bits audio. Anders zou het zijn wanneer het aanbod uit 24bit flac zou bestaan. Daarmee kan men de kwaliteit de audio CD verre overstijgen en dan wordt het pas weer interessant iets legaal aan te schaffen. Tot op dit moment gedraagt de muziek industrie zich echter als een monopolistische maffia organisatie, waar niets innovatiefs van uit gaat en die er alleen maar op uit is met zo weinig mogelijk inspanning de mensen zoveel mogelijk financieel uit te kleden. De politiek zou ik aanbevelen het lot van de muziekindustrie maar aan de marktwerking over te laten. En daarbij zou je ook nog de ethische vraag kunnen stellen of muziekbeleving niet veel te dicht tegen de menselijke psyche aan ligt om het door louche organisaties te laten monopoliseren. Geef het volk s.v.p. zijn muziek terug! Dan maar geen dure studio opnamen meer. Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de verkoop van muziekinstrumenten. Het leven kan er alleen maar gezelliger door worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond