Deel dit artikel
-

Pomphouders willen brandstofprijzen niet online zetten

Tankstationexploitanten willen de prijzen voor brandstof niet op een website bijhouden. Dat dit de benzinemarkt transparanter zou maken, is niet aan de orde, meent een woordvoerder van BOVAG.

Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken meent dat deze markt tranparanter moet worden. Pomphouders en oliemaatschappijen zouden verplicht moeten zijn de prijzen online te publiceren. Op die manier kan de consument op internet of een navigatieapparaat opzoeken wat een volle tank kost bij verschillende tankstations.

“De markt is al transparant, er worden al adviesprijzen op websites bijgehouden. Er zijn genoeg initiatieven van consumenten en consumentenorganisaties die overzichten maken”, pleit een woordvoerder van BOVAG. Hij verwacht dat er weinig voordeel uit deze verplichten te halen is voor de consument.

“Het is gewoon een stuk extra regelgeving voor de ondernemer.” De woordvoerder geeft aan dat de minister niet heeft aangegeven hoe het opgezet moet worden. “In het meest ideale geval is het een systeem waarbij de ondernemer elke dag de prijzen invoert. Als het tegenzit moet dit op vijf, misschien wel tien sites gebeuren.” Een ondernemer met meerdere tankstations in zijn bezit moet dat allemaal doorgeven, vaak dagelijks, omdat brandstofprijzen continu wijzigen. “Dat levert allemaal extra werk op.”

Volgens de woordvoerder is het vreemd dat er een branche verplicht is om de prijzen online te publiceren. “Om maar een voorbeeld te noemen, de bakker hoeft de prijzen voor een brood ook niet verplicht op het internet te zetten. Er worden in Nederland zat andere producten afgenomen waarbij dat ook niet hoeft.”

Volgens Van der Hoeven zou het wel noodzakelijk zijn, omdat de brandstofsector zelf niet bereid is om prijzen transparant te maken. Met een dergelijke online publicatie, zou er meer concurrentie ontstaan. Zij meent dat er te weinig informatie is als het gaat om brandstofprijzen.

De minister dringt er op aan dat haar opvolger een wetsvoorstel maakt waarbij de online publicatie van brandstofprijzen verplicht wordt.

Bron foto: tronics (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

ceesdebil

transparantie = de nieuwe wet. Wie niet transparant wil zijn zal in troebel water verzeild raken. Opgelegde regelgeving is helemaal niet nodig. Een beetje scherpe aanbieder bedenkt (misschien vandaag al wel, 😉 een mobile app. waarop de dichtstbijzijnde ?n de goedkoopste pompen realtime en actueel opvraagbaar zijn. Daar helpt geen BOVAG-verweer aan en is ook geen minister voor nodig en het maakt meteen een einde aan de schijnkorting op adviesprijzen toch?

marc

heerlijk zoals de oude wereld zich denkt te kunnen verweren. Waarom bouwt de BOVAG niet even een service waaraan de pomphouder (via sms?) zin n prijzen doorstuurt en waarop websites zich kunnen abonneren om de meest actuele prijzen te kunnen tonen.Maar nee, we schieten de weerstand in. Kansloos achterhoede gevecht van een organisatie die zijn bestaansrecht niet meer waard is.

DigiGadget

Oeps…. die BOVAG, wanneer leren bedrijven en branche organisatie's van de fouten die collega's gemaakt hebben.De markt is in beweging, de wereld innoveert, dit vraag om een community die de prijzen gaat publiceren, stel dat de ANWB zijn app uitbreid met input voor brandstofprijzen…. Dan krijg ik via mijn iPhone een berichtje wanneer ik in de buurt kom van een "goedkope" pomp en verteld deze mij en-passant hoe ik daar kom…. Nee, BOVAG dit is wel een heel opzichtige manier om je eigenbelang te beschermen, wel erg kortzichtig.De trend is al jaren naar een verschuiving van de macht naar de consument, get alive !

Jos

Google op 'goedkoop tanken' en er zijn genoeg sites waar de prijzen staan. Volgens mij zijn deze goed up to date. Hoe komen die sites dan aan prijzen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond