Deel dit artikel
-

Google opent aanval op Facebook om dataportabiliteit

Gebruikers van Facebook kunnen binnenkort niet zomaar meer hun Gmail-contacten importeren in Facebook. Dat komt omdat Google een aanpassing heeft gedaan in de eigen Contacts API.

Met de aanpassing moet elke dienst die deze API van Google wil gebruiken, ook de mogelijkheid bieden om contactgegevens vanuit de eigen dienst te exporteren.

Facebook biedt deze mogelijkheid niet. Als een gebruiker een account aanmaakt kan hij zijn Gmail-contacten importeren om zo op het andere platform bestaande vrienden te vinden. Andersom is het niet mogelijk om dit soort data uit Facebook te halen.

Facebook heeft deze aanpassing gedaan omdat gebruikers zich vaak niet bewust zijn dat wanneer ze hun contacten in sites als Facebook hebben geimporteerd, daar in feite vast zitten. Dat laat een woordvoerder van Google aan TechCrunch weten.

Het sociale netwerk lanceerde onlangs wel de mogelijkheid om informatie te exporteren. Dat gaat enkel om zaken die de gebruiker heeft geüpload, zoals foto’s, berichten en bijvoorbeeld events. Ook een lijst met de namen van de vrienden van de gebruiker kan worden geëxporteerd. Maar e-mailadressen, telefoonnummers en andere bijbehorende persoonlijke informatie is niet uit Facebook te halen. Hiermee maakt Facebook het moeilijk een persoonlijke sociale cirkel op een ander platform over te zetten

Google zelf is een voorstander van dataportabiliteit. Het wil gebruikers meer controle geven over hun data. Ze kunnen dit soort informatie ook meenemen naar andere partijen als bijvoorbeeld een sociaal netwerk. Andere grote spelers bieden deze mogelijkheid ook. Facebook daarentegen stopt deze vrije datastroom.

Dat Facebook op deze manier machtiger kan worden binnen de social graph, is een dreiging voor Google. In bepaalde situaties deelt Facebook de data wel. Zo sloot het een deal met Yahoo waardoor de gebruiker makkelijker content kan delen tussen de sites van Yahoo en het eigen Facebook-profiel. Dit zorgt er echter nog wel voor dat datastroom via Facebook loopt.

Google gaat de nieuwe regel per geval bekijken. Niet elke startup die de API gebruikt en niet een wederdienst biedt zal dus worden aangepakt. Het geeft Google wel de gelegenheid om grote spelers af te snijden van deze informatie.

Deel dit bericht

8 Reacties

Anton

Als dit Google's manier is om Facebook aan te vallen is het bijzonder triest gesteld met ze en heb ik weinig verwachtingen en hoop voor Google.me.

Maarten

Facebook heeft zijn beste tijd gehad

Sonja

Is dit , dan ook de rede waarom facebook zoveel problemen opleverd met opstarten ? Als dat zo is , is het inderdaad heel triest . En ben ik geneigd om van Google af te stappen en een andere browser zoals Yahoo te installeren .

Jelmer

"Facebook heeft deze aanpassing gedaan…" -> in deze werd had volgens mij 'Google' moeten staan.

Jelmer

Haha, en 'werd' in mijn zin had 'zin' moeten zijn. Goed, ik ben weer klaar voor vandaag 😉

brambo

Waar hebben jullie het over???

Gurt

– Yahoo heeft geen browser.- Google valt Facebook niet aan, maar wil dat Facebook dataprotabiliteit beter ondersteunt.- "Problemen oplevert" is met een T.- Google.me? De .me extensie is van Montenegro, dus de site waar je het over hebt is de Montenegro Google pagina.- "Facebook heeft zijn beste tijd gehad" LMAO, LOL! Het is pas net begonnen! Internationaal heeft Facebook nog veel te winnen, zie alleen al de groei die het in NL doormaakt. Dus inderdaad! Waar gaat dit over? Het holt achteruit hier bij Emerce…

Stoffel

Ach een beetje olie op het vuur kan geen kwaad, doe met beide niet zoveel en vind zelf de weg wel!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond