Deel dit artikel
-

Meer afzet computergames, minder omzet

Het aantal verkochte computergames in Nederland steeg in de eerste helft van dit jaar met 12 procent. Daar staat tegenover dat de omzet met 9 procent afnam, vanwege de dalende prijs voor een game. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de branche-organisatie voor de entertainment-industrie, de NVPI.

Computergames bestaan volgens de NVPI in twee varianten: spellen voor de PC en spellen die op een console, een speciale spelcomputer, worden gespeeld.  Spellen voor de PC beslaan in stuks meer dan 60 procent van de markt. Omdat deze spellen door de toename in de verkoop van budgettitels een sterk dalende gemiddelde prijs vertonen (van 24,27 euro naar 17,76 euro  zorgen zij ondanks een grotere afzet (+ 9 procent) voor een daling van de omzet.

De markt voor consolegames beslaat in stuks iets minder dan 40 procent, maar deze is wel verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de omzet. Ondanks een toename in de verkopen van 16 procent steeg de omzet slechts licht (+0,2 procent). Dat komt omdat de stijgende verkopen vooral werden gerealiseerd in de budgetcategorie (Platinum, Classics, Players’ choice). De gemiddelde winkelverkoopprijs daalde van 47,43 euro naar 41,04 euro.

Binnen het segment van de consolegames bleef Playstation 2 het meest populaire platform, direct gevolgd door Xbox en Gamecube. Populaire titels waren onder meer “Need for speed Underground”, “Final Fantasy X”, “Socom 2 US Navy Seals” en “Driver 3”.

Oudere systemen zoals Playstation 1 en N64 verdwijnen langzaam van het toneel. De komende maanden staat de introductie van onder andere de Playstation 3 en de nieuwe Gamecube gepland. Deze nieuwe systemen zullen naar verwachting een extra impuls geven aan de toch al groeiende gamesmark, aldus de NVPI.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ferry

"De komende maanden staat de introductie van onder andere de Playstation 3 en de nieuwe Gamecube gepland. " Haha, ik denk dat je de opkomende handhelds (niet consoles) van Nintendo en Sony bedoelt, de PSP & Nintendo DS die het 1e kwartaal van 2005 uitkomen in Europa.

Dskedar

als er al zo vroeg info wordt bekend gemaakt over de nieuwe consoles is het wel op de e3 2005 en zeker niet over een paar maanden …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond