Deel dit artikel
-

Doorstart YourNews onder de naam Momac

Het in surseance van betaling verkerende Yournews maakt zich op voor een doorstart. Morgen wordt het bedrijf naar verwachting failliet verklaard. De huidige directeur sales en marketing Gerhard Top heeft het bedrijf overgenomen en zal het voortzetten "met een deel van het personeel". Dit zegt bewindvoerder J. Maas. De nieuwe naam voor het bedrijf is naar alle waarschijnlijkheid Momac.

Begin oktober vroeg YourNews uitstel van betaling aan. Het bedrijf specialiseert zich in de verkoop van informatie, spelletjes, beeldmateriaal en andere content aan websites en bedrijven. Ondanks een financiering dit jaar van in totaal 14 miljoen euro wist het bedrijf, dat gevestigd is in Capelle aan den IJssel, het niet te redden. Ceo Jan van Ottele werd begin augustus door de Raad van Commissarissen op non-actief gesteld, tevens vielen er ontslagen.

Nadat YourNews uitstel van betaling had aangevraagd, ongeveer twee weken geleden, trad Van Ottele weer op de voorgrond. Hij zou met steun van een nieuwe investeerder een bod te willen uitbrengen op YourNews om met het bedrijf een doorstart te maken. Dit vertelde hij aan NRC Handelsblad . Bewindvoerder Maas bevestigt dat er een bod is geweest van Van Ottele. "Het was een veel slechter bod dan dat van de uiteindelijke koper."

Directeur sales en marketing Gerhard Top heeft samen met "enkele financiers" YourNews gekocht, zegt Maas. "De bedoeling is dat morgen YourNews failliet wordt verklaard en er vervolgens een doorstart komt. Een deel van het personeel kan mee binnen het nieuwe bedrijf." YourNews krijgt waarschijnlijk de nieuwe naam Momac. Zowel de bewindvoerder als YourNews kunnen dit niet bevestigen. De domeinnaam Momac.nl is in elk geval al door YourNews gekocht en verwijst inmiddels door naar de site van het bedrijf, bovendien nam de telefoniste vanmiddag al op met het zeggen van de nieuwe naam van het bedrijf.

YourNews zegt zelf pas morgen bereikbaar te zijn voor commentaar over een doorstart.

Deel dit bericht

52 Reacties

Niko

Zolang er zulke doorstarters zullen zijn, is het einde van de internetval nog niet in zicht.

Mobile Maupie

Hiep, Hiep, Hoera! En Nico: zolang er pessimisten zijn wordt het inderdaad niets … maar gelukkig zijn er ook optimisten die geloven in een nieuwe ronde met nieuwe kansen! Champagne!

Jappe

Het is heel makkelijk om maar kritiek te leveren en mensen de grond in te boren. Deze kritiek komt helaas van mensen die zelf geen enkel risico durven te nemen en altijd maar de veilige weg kiezen. Ondernemersschap moet gestimuleerd worden. Succes

tom

tja, wel de lusten, niet de lasten. Bij een bedrijf als Fokker is een doorstart wel goed te praten, maar om op zo'n goedkope manier van yournews en het personeel af te zijn, even het licht uit en snel weer aan, das ook typisch iets dotcommerigs. En vooral in het leven geroepen om de aandeeltjes maar te redden. Hier zit toch geen enkele leverancier meer op te wachten. Ik kan me niet voorstellen dat het bod van dhr Top zoveel hoger was dan die Van Ottele, dit is gewoon een intern een-tweetje geweest.1 vraag: waar denkt momic in hemelsnaam ooit geld aan te gaan verdienen?

Brandon

Geweldige naam dat Momac.En vooral de betekenis ervan: Money Making Content. Dat schept vertrouwen in de toekomst.. :-)

Bob

Top! Gefeliciteerd!

de doorstarter

Ik kon me al niet voorstellen dat Van Ottele de toko zou overnemen. Eerst als CEO de tent aan gort helpen om vervolgens, een spoor van ellende en vele gedupeerden achterlatend, weer vrolijk als grootaandeelhouder terug te keren?? Ik zeg niet dat dhr. Top vrijuit gaat maar dat is toch iets anders dan de CEO zelf.. Het zou hetzelfde zijn als KPN failliet zou gaan en Paul Smits en Wim Dik de boedel overnemen en zelf grootaandeelhouder worden. Mijn onderbuik zegt dat dat gewoon niet klopt en geen zuivere koffie is. Ik wens Top (en De werd?) veel succes en vooral met het managen van hun crediteurenrelaties.

Piet

Het lijken de Teletubbies wel: Nog eens! Nog eens! Nog eens!

Marc

Van harte! Ik wens jullie het beste bij het succesvol maken van MoMac. Blijf vooral met veel enthousiasme doorgaan! Champagne!

Brandon

nav de reactie van "De Doorstarter". Jan van Ottele in NOOIT groot aandeelhouder geweest, hooguit van een bv die ie in dec. snel oprichte met de toepasselijke naam" Eletto BV (goh grappige naam) Er zijn in het begin een aantal mensen geweest die prive geld in YourNews hebben gestopt, en deze zaten later hoog in het management, Gerhard Top is er 1 van. En als je de geschiedenis goed volgde van YourNews dan weet je dat Gerhard eind vorig jaar terug gezet was van MD YourNews NL BV tot Large Account Manager GSM markt. En Coks Stoffers deed ad-interim YourNews NL erbij. Nou we weten wat dat inmiddels goed gedaan heeft. Weet iemand trouwens waar Stans Schumacher en Coks Stoffers naartoe zijn gegaan??

Brandon

Doorstart——— YourNews, sorry Momac, maakt een doorstart met de oude krakke mikkige perl-ratje-toe engine. Gebaseerd op crontabjes op een unix systeem, dus time-driven ipv event-driven. Echt lachen.. Zo is er zelfs bij de klanten kant geen controle op wat er binnen komt. Een fout crontabje, en de klant krijgt meer en verkeerde berichten, en suurt dat vrolijk door. (Future Friday weet daar alles van, toren hoge SMS rekeningen). De nieuwe modulaire engine, event driven is door Origin ontwikkeld, en omdat YourNews de rekening niet kon/wilde betalen heeft Origin die software mee naar huis genomen. Wil je dus een YourNews 2 beginnen, met een echt goed modulair systeem, dan moet je eens met Origin gaan praten, zij hebben alles nog op de plank liggen.

een geinterresseerde

De domeinnaam momac is van :Domain name:momac.nl (second domain) Organisation:Yournews VOFWeena 1253013 CK ROTTERDAM Administrative Contact:G TopPhone: +31 10 2660266E-mail: postmaster@momac.nl Technical Contact:H KinwelPhone: +31 10 2660266E-mail: h.kinwel@yournews.net Registrar:Yournews Technolgy B.V.Rivium Boulevard 2132909 LK CAPELLE AAN DEN IJSSEL Domain Nameservers:ns1.yournews.nl 62.41.24.103ns2.yournews.nl 62.41.24.104

Niko

Optimisten? Mensen die hun hoofd in het zand steken is een betere term denk ik. Ze zeggen dat een ezel z'n hoofd geen 2 keer tegen dezelfde steen stoot, maar deze "optimisten" blijven vol houden tot ze er knock out bij gaan.Maakt niet uit hoor, zo blijft er ten minste iets om over te praten. Het doet me persoonlijk weinig. Als ik echter een schuldeiser van YourNews was geweest, dan zou ik niet in zee gaan met Mikmak. Dat is een goed begin voor een "nieuw" bedrijf.Op zich wens ik ze veel succes hoor. Als ze over een jaar nog bestaan, kun je met recht zeggen dat ze een TOP-prestatie hebben geleverd. We zullen zien..

Jan Bolder

Nooit gedacht dat ik hier nog eens zou reageren ! Trieste wereld ! de ene na de andere flop die miljoenen er doorheen jagen of het niets is. Tja laat maar waaien, ik ga weer geld verdienen, zoals ik al 5 jaar doe op internet. Tobbers.

Rokko

Het valt me op nu YourNews het alsnog niet gehaald heeft, de naam van De Werd niet meer verschijnt. Volgens mij was hij toch de man die YourNews uit het slop zou halen? Nu wordt er alleen nog over Van Ottele gesproken. Wat gebeurt er met De Werd die naast zijn CEO-schap ook nog eens aandeelhouder is / was? Bestuurlijk aansprakelijk?

Bas A. Schulte

Naar aanleiding van speculant Brandon's reactie over YourNews' technology wil ik als insider (architect bij YourNews, sedert 1998 in dienst) toch even wat rechtzetten. Die ratje-toe engine waar jij aan refereert is in april 2001 vervangen door een publish-subscribe systeem gebaseerd op message queuing. Dit is volledig in-house ontwikkeld, hier heeft Origin geen bijdrage aan geleverd. Origin heeft wel een web-based tool voor content selectie voor YourNews ontwikkeld die middels SOAP praat met de engine. Zo, hebben we in elk geval de technologische situatie rechtgezet. Vraag me niet naar de rest.

doorstarter

Reactie aan Brandon: je zegt dat Van Ottele nooit grootaandeelhouder is geweest. Dit klopt. Als je mijn vorige reactie goed leest zie je dat ik het heb over TERUGKEREN als grootaandeelhouder. Dit was de opzet van Van Ottele, wat overigens dus niet gelukt is. Maar goed ook want nogmaals: dat zou geen zuivere koffie zijn. Zie je het voor je? Eerst de tent om zeep helpen en velen duperen en vervolgens lachend zelf de puinhopen voor een schappelijk prijsje kopen (met andermans geld trouwens). Gelukkig maar dat dat niet is doorgegaan, dat zou het toch al niet fantastische imago van de internet branche niet echt helpen.

Van Galen

Jan, laat je niet kisten. Jij hebt lekker lange tijd in een BMW van 120.000 gulden kunnen rijden (als het NRC het juist heeft). Dat wil iedereen die hier op Emerce stukjes schrijft wel. Wees blij dat je yournews niet terug hebt kunnen kopen. Accountmanagers aldaar verdienen meer dan een ton en halen voor nog geen 40.000 gulden omzet binnen per jaar als je de getallen bekijkt. Wat heb je daar nou aan? Start gewoon een nieuw bedrijf, met echte accountmanagers, rammers uit de echte verkoopwereld. Die moet je hebben, niet van die mensen die zo graag iets met internet willen.

gekke gerritje

Ja, champagne, 'tuurlijk, laat maar aanrukken, voorlopig is er weer geld zat. Prettig dat je het nu met minder mensen hoeft te delen. Wie zou de gulle gever zijn?

Karel

op de reaktie van "van Galen": Klopt helemaal. De BMW van Jan heeft een dikke 120K.gekost.Maar zijn salaris, bonus regeling en aandelen regeling loog er ook niet om. Net zo als het primaire en secundaire gedeelte van Dhr. Coks Stoffers. 350K bruto jaar salaris excl.! En mbt die Account Managers. Vind je het gek dat die mannen geen geld binnen brachten. Ze werden binnen gehaald met een 70/30 regeling. 70% vast salaris en 30% variabel op basis van omzet. Maar de slimmerikken hadden de huid zo duur verkocht dat 70% reeds hun voltallige "oude" (100%) salaris bij de vorige werkgever was. Tja, dan vind je het wel best, en heb je geen enkele zin om je druk te maken voor die 30%. Wat ook opviel is dat het over het algemeen erg veel ex KPN account managers waren.. 😉

Brandon

Beste "doorstarter". Ik snap je. maar toch kan je zin ook betekenen wat ik eronder begreep.. 😉 Terugkeren als grootaandeelhouder kan nl 2 dingen betekenen, dat wat jij bedoelde en ik begreep.Excuses in ieder geval als je je gekrenkt voelt. Verder ben ik het helemaal met je eens!

the duck

Wat een gedoe allemaal. Laten we eens positief denken. Yournews is dood. MoMac ziet het levenslicht. Het is niet te hopen dat MoMac ook weer een kort leven heeft. Op zich mist MoMac maar een paar zaken om een succes te worden. Ze hebben alleen nog Klanten, een goed product en een afzetmarkt nodig.Geen nood want dhr. Top heeft een plan. Een plan om alles wat yournews nu is om te dopen in een nieuw pand met een nieuwe naam en oude troep om te verkopen waar niemand op zit te wachten. TOP concept: geen schulden meer en geen afzetmarkt meer. Maarja, dat was voorheen ook geen probleem, eerst even doorstarten. Wat een gezeik zeg. Ik denk dat dhr. Top eens een voorbeeld moet nemen aan ondernemers die eerst kijken of er behoefte is aan producten en diensten voordat je alle accountmanagers een complex geeft dat men niet meer kan verkopen! Is het een mogelijkheid om eerst een de handen in eigen boezem te steken als het gaat om verkoop en sales management als voormalig Directeur Nederland en vervolgens Manager Sales Mobiel.Slaap zacht iedereen.

Stefan

Brandon, hou op met die flauwekul over de techniek. Als het falen van YourNews ergens *niet* aan heeft gelegen dan is het wel de enorme inzet van het technisch team en de software die deze mensen onder hoge druk wisten te ontwikkelen. StefanProgrammeur YourNews v1.0 (medio 98)

ego

Begin een bedrijf steek je in de schulden, laat je schuldeisers voor de strop opdraaien en begin morgen weer opnieuw, het kan allemaal in Nederland.

Willem

Roerend eens met ego. Geld op? Geen probleem. We doen een faillisementje, laten de schuldeisers lekker stikken en beginnen vrolijk opnieuw met een puinhoop er van te maken. Wie is de dupe: de toeleveranciers die zich ook hebben ingezet om het bedrijf te helpen starten maar die nu fijn naar hun geld kunnen fluiten. Te triest voor woorden.

Teun van Essem

de curator die heeft toegestaan dat bestaande aandeelhouders een doorstart MOGEN financieren zou eigenlijk voor het gerecht gesleept moeten worden. Ik hoop dat de crediteuren die nu naar hun centen kunnen fluiten dan ook de curator, ABN/AMRO Participaties, Residex en Top voor de rechter slepen; dit is een vooropgezet spelletje dat riekt naar paulianie en "laten we de crediteuren naaien". Het wordt nu toch echt tijd dat Nederland een failissementswetgeving krijgt zoals de Amerikaanse; dan zijn de crediteuren onder Chapter 11 tenminste nog enigzins beschermd.

Don Leo

Dat er geld weggesmeten is en dat er veel geld verloren is door VC is nog niet zo erg. Het is een beetje een ezel die zich twee keer aan een steen stoot. grote verhalen dat Nederland te klein is voor Your News en dat alleen door uitbreiding in Europa (winstgevende) schaalgrote gehaald kan worden. Nou wat dacht je hiervan, failliet gaan en alleen in NL doorgaan. Niet echt snugger, ik neem aan dat hier toch donkere krachten achter zitten. Als de nieuwe directeur dan ook nog een pakket opties en een fikse loonsverhoging krijgt, dan zakt mijn broek af. Ik verkoop wel snel mijn aandeel ABNAMRO als het echt waar is dat zij achter deze doorstart zitten.

jos willemsen

Jongens jongens, maak je niet al te druk, dat heb ik al voor jullie allemaal gedaan het afgelopen jaar.ABN Amro Participaties komt echt aan de beurt de komende 12 maanden. Bij dit soort instituten worden geen bedrijven gerund maar politiek bedreven, dat is derhalve van een geheel andere orde. Natuurlijk is het godgeklaagd dat er wederom tientallen crediteuren door het toilet worden getrokken (daar heeft een grootbankier echter nog nooit wakker van gelegen). Misschien is het voor de eindejaarsbonus van de portefeuillebeheerders bij Abn Amro Participaties beter om toch nog even door te gaan met investeren. Kom op jongens…. wakker worden! Het wordt nog een hete winter.

een ondernemer

Nog nooit gereageerd, maar hierbij dan. Ik ben het helemaal eens met ego en willem. De schuldeisers staan in de kou. Ook dit zijn echte ondernemers/entrepeneurs die hun best doen een bedrijf draaiende te houden en uit te bouwen. Een aantal van deze gevallen en je kunt je eigen toko ook opdoeken. Erg triest om te moeten constateren dat jij als schuldeiser naar je geld kunt fluiten en dat de oude kern binnen no time met een schone lei (lees geen schulden) kan doorstarten. Dat kan inderdaad allemaal in NL en geen wet of curator die daar een stokje voor steekt. Ondernemersrisico? Ja, als iemand verschrikkelijk zijn best heeft gedaan om een bedrijf goed op te bouwen en uit te bouwen en dan na een aantal jaren moet constateren dat het mis gaat. Dat accepteer ik. Maar niet als het op de manier gaat zoals het bij de meeste dot.coms is gegaan. Wanneer gaat er op dit gebied iets gebeuren? Ik roep andere gedupeerden graag op om te reageren.

arie

ABN/AMRO Participaties gooit met miljoenen maar dan moet jij maar eens om een lening komen dan moet je oma ook borg staan. Nee, nee hun tijd komt nog wel. Rijkman Groenink gaat zo Paul Smits achterna.

anoniem

Ondanks alles is het idee gewoon goed geweest, en van fouten kun je leren. Gerard, ik wens je heel veel sterkte met Momac!

Pieter

Er eerst 45 miljoen doorheen draaien.Tegen je Originators zeggen dat ze de laatste 3 maanden contentlevering maar gewoon moeten vergeten en niet moeilijk moeten doen maar gewoon naar hun geld kunnen fluiten en jezelf dan vervolgens Money Makers noemen.Dan heb je toch echt wel een enorme plaat voor je kop. Arrogantie van over het paard getilde accountmanagertjes die ook nog eens meer dan een ton verdienen. Ben benieuwd.

Irene

Wat een strontsmijterij door veelal anonieme ingewijden:( Heel dapper allemaal! Ik wil Gerhard hierbij even een hart onder de riem steken. Hij was indertijd een fantastische collega van me, waar ik veel van heb geleerd en ik wens hem met de anderen die YourNews doorstarten heel veel succes.

itsme

Ik sluit me even aan bij Irine. Het is achteraf voor buitenstaanders, en zelfs voor ingewijden, erg makkelijk mensen, en in dit geval Gerhard Top, de zwarte piet toe te spelen. Feit is dat slechts het kleine selecte groepje van het internationale MT van YourNews de echte feiten kent. Wij, de buitenstaanders gissen slechts. En we denken op basis van ogenschijnlijk voor de hand liggende feiten een conclusie te kunnen trekken. Geloof me, wij weten de feiten niet. En onze conclusie lijken soms de waarheid te zijn, aan te geven, echter zolang er geen "hoor-wederhoor" is, blijft het allemaal speculatief. En de belissingen m.b.t. personeel, afslanken, consolideren en een evt. toekomst zijn alleen zeer zuivere, moeilijke keuzes geweest waarbij aan de eene kant werd gedacht in het belang van het individu en aan de andere kant het voortbestaan van YourNews zelf. Ik zit hier niet YourNews, de genomen beslissingen goed te praten, maar ik weet zeker dat Gerhard Top een integer persoon is. En een "kans" zag, en deze met beide handen greep. En ja. Soms "lijkt" het allemaal kil en wrang, maar dat is zaken doen, ondernemen, dar horen risiko's bij. Waar staat dat het runnen van een bedrijf makkelijk is, en altijd succesvol moet zijn. afz.Een ingewijde

Eelko de Vos

De reacties over de 'slechte' techniek bij Yournews wil ik dan ook maar even zwaar tegenspreken. Als IETS goed was, was het de techniek wel. Ik heb ook mijn steentje aan de engine bijgedragen en moest toegeven dat dit ding zwaar goed in elkaar zat. Het gezever van Brandon kan ik dus ook lachend door het toilet spoelen, omdat hij blijkbaar niet weet waar hij het over heeft maar alleen wat kreten heeft gehoord. Dat Origin een mooi systeem op de plank heeft liggen deed mij trouwens half in m'n broek zeikend van het lachen naar de w.c. toe waggelen. Als Origin iets heeft gedaan, dan is het niet in de techniek-sfeer. Daarnaast is deze engine supersnel, erg flexibel en hebben er enkel zwaar kundige mensen aan gewerkt; geen technologen-in-pak, maar mensen met een huis vol ervaring op hun rug. Als Yournews/Momac (wat een naam…) uiteindelijk nog _ergens_ geld aan kan verdienen, dan is het wel die engine. De naam Momac vind ik helaas wel _erg_ slecht gekozen; ook met het oog op de historie van Momac/Yournews vind ik het onnadenkend richting de vorige investeerders. Daarnaast blijf ik het persoonlijk vreemd vinden dat bedrijven 'doorstarten'.

Tom

Onbegrijpelijk dat deze gasten steeds maar weer geld krijgen, en nu laten klappen en meteen weer doorstarten. Ik zou als leverancier van Yournews me wel drie keer bedenken om weer met hen in zee te gaan en hun klanten zelf direct benaderen. Als ze een echt bedrijf waren geweest, hadden ze voor de manier gekozen die bv. Reddion gekozen. Geen succes gewenst.

Don Leo

Tom, wat heb jij het compleet mis. Reddion heeft misschien minder geld verbrand, maar er minstens een even grote puinhoop van gemaakt. En alhoewel het beide Rotterdamse bedrijven zijn heben ze allebij hun afkomst verlochend. Geen dromen maar daden! Zonde van het geld, dat hadden ze beter uit kunnen geven aan een mooi scheepje onder een CV constructie!

Niko

40.000.000 gulden voor yournews… Wat kun je daar allemaal voor doen?- Een hagelslag fabriek bouwen en 5 jaar laten draaien- Euro disney 2 laten bouwen- Een taxibedrijf beginnen met 100 taxi's en daar 6 maanden mee rondrijden- Een tropisch eiland eiland kopen- Een speelfilm maken in Hollywood- Een formule 1 team sponsoren voor een jaar. Je kunt het natuurlijk ook voor een Yournews neertellen en er vervolgens iets meer als 1.000.000 voor terug krijgen door het aan Nomomacontent te verkopen. Alle andere opties hadden meer opgeleverd.

Taco

Mevrouw Joritsma (VVD Minister economische zaken) heeft verschillende keren in het openbaar gezegd dat failliete ondernemers het in Nederland veel te zwaar hebben. In de VS wordt falliet gaan, als een positieve ervaring gezien en krijgen falliete ondernemers snel een nieuwe kans, aldus Joritsma. Dus van deze staatsvrouw en de VVD hoeven schuldeisers niets te verwachten. Misschien de moeite waard om in je achterhoofd te houden als je volgend jaar gaat stemmen. (Politiek raakt ons allemaal)

Tom

Don Leo, Ik doelde met mijn opmerking op het feit dat Reddion zijn schuldeisers aangeboden heeft om 60% van de schuld te {voldoen; http://www.emerce.nl/archives/nieuws/Marketing/12861.html }. Dit is veel netter dan de boel failliet laten gaan.

jeroen@beursgorilla.nl

Ik zie zo vaak in reacties op Emerce staan dat "failliet gaan als goed wordt gezien in de VS". Dat is onzin. Het op zich failliet gaan wordt als "dom" gekenmerkt, tenzij ervan wordt geleerd en het geleerde de volgende keer wordt benut om wel succes te hebben.Als de mensen van het voormalige yournews erin slagen om een succesvol bedrijf neer te zetten, dat winstgevend wordt, pas dan zal het failliet van yournews misschien als "goed" of "leerzaam" kunnen worden gekenmerkt. Eerder echt niet.

Teun van Essem

Taco toch; voordat je uitspraken doet over dingen die je niet weet, bedenk je dan eerst effe een paar keer (tel tot 100 of zo). Een faillissement in de USA is juist strict ingericht om de crediteuren zoveel mogelijk te beschermen. Die zijn namelijk het meest gebaat bij een zogenaamde georganiseerde liquidatie (Chapter 11) die we hier in NL niet kennen (behalve als doorstart, maar dan meestal niet ten faveure van de crediteuren). Een Chapter 7 komt in de USA eigenlijk heel weinig voor.De voornaamste reden dat een failissement in de USA niet automatisch leidt tot een brevet van onvermogen voor de ondernemer is niet door een wet ingegeven, maar door religie. Die calvinistische inslag die we hier hebben leidt ertoe dat respect voor iemand die risico neemt niet maatschappellijk wordt geaccepteerd. Een failissement wordt stiekem nog als een straf van God voor een dummy gezien i.p.v. wat er gebeurt als iemand een verkeerd risico neemt. Ondernemen is eigenlijk een sport en wordt in de USA ook zo gezien; you win some; you lose some. In NL leeft voor ondernemingen ongeveer hetzelfde als voor het Nederlands Elftal; als zij een fout maken valt ook iedereen ze zonder blikken of blozen onmiddellijk af en worden spelers en Coach in het openbaar gelyncht.Dus, als de VVD de wetgeving meer de amerikaanse kant op wil dwingen: mijn stem hebben ze!

Teun van Essem

Jeroen, ik sluit me geheel bij jouw mening aan; een faillissement is NOOIT goed te praten. In de USA echter is men bereid een ondernemer die failliet is gegaan in ieder geval het respect te gunnen dat 'ie iets kan en het dus nog eens mag proberen. Bovendien wordt het als een leerproces gezien; een ondernemer met een bankruptcy (al dan niet Chapter 11) wordt doorgaans gezien als iemand met meer ervaring dan een ondernemer die dat nooit heeft meegemaakt. En, believe me, dat is in elk geval zo. Een keer meemaken is echt een eye-opener!

taco

Teun wat klopt er niet aan wat ik schreef? Je haalt veel dingen door elkaar en probeert met een warrig verhaal de uitspraken van Joritsma recht te praten. Ondernemen is voor eigen risico een bedrijf runnen. Als je dat niet lukt ga je niet falliet. Je gaat pas falliet als je met iemand anders geld risico hebt genomen. Een fallisement wordt aangevraagd door iemand op het moment dat een rechtspersoon nietmeer aan zijn betalings-VERPLICHTING kan voldoen.Dat het een schande is dat je falliet gaat is dus niet vreemd. Je bent immers VERPLICHTINGEN aangegaan die je niet hebt kunnen nakomen. (Een man een man een woord een woord is nog steeds voor veel mensen een hoog goed). Ondernemen is gebaseerd op vertrouwen.Je vergelijking met het voetbal slaat nergens op. Geen club gaat een win verplichting aan.Er is een groot verschil tussen je bedrijf beeindigen en falliet gaan. Falliet gaan heeft niets met sport te maken (you win some; you lose some), als jij van mij nog 100.000 gulden krijgt en je thuis twee kinderen hebt en een hypotheek neem je ook geen genoegen met zulke kul. Dat de Amerikanen ondernemen als sport zien klopt ook niet, voor de meeste ondernemers in de VS is hun onderneming een middel om te voorzien in hun levensonderhoud. Als hun onderneming wegvalt wordt dat als een heel groot drama gezien soms met slechtere vooruitzichten dan wij hier in Nederland hebben. (Zoals geen Universiteit voor kinderen huis verkopen enz). Als Joritsma en de VVD de wetgeving meer de amerikaanse kant op wil dwingen: waarom zeggen ze dat dan niet inplaats van datgene wat mij ten ore is gekomen.

Teun van Essem

Taco, nog een keer : weet wat je beschrijft! In de USA is faillissement geen schande; het is matschappelijk geaccepteerd dat het gebeurt en het wordt je (als ondernemer) niet kwalijk genomen. Het kan namelijk iedereen overkomen. Of het business model is geen knip voor de neus waard, but was worth a try of je hebt bijv. zelf een klant die niet betaalt. Kortom, 1001 redenen. Maar: nu het grote verschil. Ik ben ondernemer in NL; ik zie aankomen dat het niet loopt zoals verwacht en dat ik snel net zo veel op de bank zal hebben als dat er crediteuren uitstaan. Bestuurlijke verantwoordelijkheid vereist dan dat ik sursceance aanvraag. Vervolgens achten al mijn afnemers zich ontslagen van hun contract (dit staat namelijk in alle contracten). Er is dus geen inkomen meer; de curator moet dan faillissement aanvragen om verdere kosten te voorkomen. In NL krijg je pas sursceance als je aantoont dat je echt niets meer hebt; er bestaat dan een >90% kans op faillissement (vreemd he ?). Nu overkomt me hetzelfde in de USA; ik kan dan, zelfs voordat de situatie nijpend wordt, Chapter 11 aanvragen (Organised bankruptcy, niet te vertalen als faillissement maar als een soort dwingende sursceance). De toezichthouder die wordt aangesteld zorgt ervoor dat de crediteuren positie wordt gelocked en dat iedere leverancier wordt verplicht (desnoods vooruitbetaald) te leveren. De bestaande klanten (een asset van het bedrijf in Chapter 11) mogen , zolang de dienst wordt verleend, niet hun contract of betalingen beeindigen. Zo kan de toezichthouder objectief bepalen of het bedrijf wel of niet een verder bestaan kan hebben zonder verdere risico's op een onmiddellijk debacle. Hij zorgt er ook voor dat er een reorganisatie plan komt waar de bestaande crediteuren zich bij moeten aansluiten; er wordt een (meestal gering) offer verlangd. Vervolgens helpt de toezichthouder de onderneming door een reorganisatie heen en wordt het (hopelijk) een beter bedrijf.Indien de toezicht houder concludeert dat het geheel hopeloos is, vraagt hij faillissement aan en wordt de boedel (voorzover aanwezig) verdeeld. wat je dus ziet is dat, daar waar in NL sursceance een voorportaal voor faillissement is, de Chapter 11 in de USA meestal tot het redden van de onderneming leidt (meestal wel ten koste van de aandeelhouders). Een cerditeur is in de USA dus niet per definitie de gebeten hond, terwijl dat in NL bijna altijd zo is. Wellicht dat er daarom in de USA iets genuanceerder over gedacht wordt ? En echt, het calvinisme hier draagt belangrijk bij over hoe er over gefailleerden gedacht wordt!

Kees

Stel je bent VC en krijgt de kans om te investeren in een kans als Yournews. Je hebt je criteria goed op een rijtje, je weet wie geld verbrandt en wie niet, wat lucht is en wat werkelijke waarde heeft. Je kent de elatie tussen kosten en omzet en hebt daar een scoringsmodel voor, Je baseert je op trackrecords van verkopers en management en, in de totale beslissing, extrapoleer je het actueel marktsentiment en neemt een beslissing. Of weet en wist ik als VC eigenlijk totaal niet waar ik mee bezig was en laat ik me gewoon (weer) omlullen door een stel enthousiastelingen. (met overigens goede ideeen). Ik denk dat in het geval Yournews pijnlijk duidelijk wordt dat opleiding, niveau, referentiekader en ervaring bij VC's ontbreekt. Enige senioriteit mag je toch verwachten als je je centen parkeert bij zo'n instelling. (VC's zijn vaak meer en langer bezig om een zo groot mogelijke particiatie te krijgen, voor zo weinig mogelijk geld, i.p.v. dat een gedegen scoring op bus. model wordt uitgeverd. Actie die in het licht van het gebeurde bij YN te belachelijk is voor woorden) Wedden dat weer iemand zich heeft laten omlullen met de financiering van Momac? Wetende dat Rendementen op vreemd vermogen van meer dan 10% in de komende twee jaar erg onwaarschijnlijk zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de risico's dat dit geld loopt. Laat deze VC zich bekend maken, dan kan ik m'n centen er weghalen en er een aantal staatsobligaties van kopen. "En vol trots meldt VC "….." haar nieuwe participatie in een pan-Europese content-syndicator met haar hoofdkantoor in Rotterdam" Als je dit dus ergens leest dan ben je gewaarschuwd. Misschien loopt het ook nu weer op tot 40 mio, wie weet.

DJD

Ik hoor uit een doorgaans zeer goed ingelichte bron dat Ladot achter de doorstart zit. Kan Emerce of iemand anders dit bevestigen?Het concept achter Momac/yournews blijft natuurlijk toch nog steeds goed; het zou mooi zijn als het nu gebracht wordt door hardwerkende ondernemers met een Rotterdamse mentaliteit en niet door managers die tonnen willen verdienen en grote auto's willen rijden zonder zelf risico te nemen.

Robert

Nu zes weken verder… Iemand enig idee of Momac nu draait? {Momac.nl; http://www.momac.nl } leidt naar de identiek site als {Yournews.nl; http://www.yournews.nl }. Persberichten zijn bijgewerkt tot 16-10-2001 'YourNews vraagt surséance van betaling aan' Wie weet er wat?

Helder Steegje

Zeg kan al die stigmatiserende onzin over Rotterdamse ondernemersmentaliteit ophouden. Ik kom uit Rotterdam, en heb ze in Hilversum getracht uit de "film van 1999" te halen, en in Hilversum willen ze dat niet. Dus die mentaliteit werkt niet overal. Een insider. En de VS zijn liberaal en hebben een multiculturele samenleving. Ik ben geweldig. En Nederland is "uptight" heeft een minderwaardigheids complex. zoals altijd ligt de waarheid in het midden.

brandon

Oproep voor alle ouder Yournews.nl medewerkers. Wat onze grote baas "Jan van Ottele" niet lukte door zijn hooghartigheid is mij wel gelukt. Yournews.com moet de plek worden waar we onze verhalen kwijt kunnen.Ik zoek oude informatie, evt. logo's van briefpapier.Alles wat je hebt is welkom om op Yournews.com onze verhalen kwijt te kunnen.tevens zoek ik mensen die me daarbij willen helpen.Kom "oud" collega's laat jullie van de beste kant zien.

Twan van Elk

Brandon, wat wil je met jouw oproep bereiken? Wat is het doel van je site?

MobileInvestor

En weer eens wat goed nieuws voor de investeerders van het eerste uur."Dutch Mobile Content Apps Firm MoMac Bought By Private Equity Firm"Momac heeft de laatste jaren een mooie winstgevende groei gerealiseerd. Geduld is niet alleen een schone zaak maar wordt uiteindelijk ook beloond.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond