Deel dit artikel
-

NVM krijgt toch gelijk in zaak tegen El Cheapo

El Cheapo.nl mag niet zoeken in het huizenbestand op de site van de NVM. Dat heeft de Hoge Raad bepaald, waarmee het de eerdere uitspraak van het Gerechtshof nietig heeft verklaard. De uitspraak betekent meer rechtsbescherming voor sites die een database onderhouden en beperkt de mogelijkheden voor (meta-)zoekmachines.

De rechtszaak tussen El Cheapo.nl en de Nederlandse Vereniging van Makelaars ( NVM ) startte in 2000. Via de site van El Cheapo konden internetters zoeken naar huizen, waarbij de zoekmachine ook de site van de NVM aandeed om daar in het huizenbestand te zoeken. De NVM heeft zijn woningbestand inmiddels ondergebracht op de site Funda.nl .

De NVM vond dat hiermee inbreuk gemaakt werd op het databankenrecht, het stelde dat de zoekmachine op zijn site toegang biedt tot een databank die het heeft opgezet en waarop auteursrecht geldt. De Telegraaf ontkende dat er sprake is van een databank en dat het via ElCheapo inbreuk had gemaakt op het auteursrecht dat daarop zou gelden. De Telegraaf verweerde zich door te stellen dat er sprake is van een "spin-off" op de website van al bestaande activiteiten. Met andere woorden: dat er geen prestatie is geleverd die de toepassingen van NVM.nl volgens de Databankenwet tot een databank maakt.

In 2000 deed de rechtbank in Amsterdam uitspraak, het stelde ElCheapo in het ongelijk, het Hof vernietigde deze uitspraak echter in december van dat jaar. Vandaag gaf de Hoge Raad uiteindelijk in zijn uitspraak de NVM toch gelijk. De Hoge Raad bepaalde dat de 'spin-off' op de site van de NVM ook investeringen en onderhoud vergt en daarom te kenschetsen valt als een databank, waarmee het auteursrechtelijke bescherming geniet.

Deel dit bericht

7 Reacties

jochem Konink

Gerechtigheid. Een terechte uitspraak. Immers deeplinken zonder toestemming en dus in feite een "kaper" zijn is misbruik maken van een ander z'n inspanningen. Deze uitspraak zal veel gevolgen hebben. Content heeft nu bescherming en heeft hierdoor een terechte waarde.

mcvdmvs

Jammer dat een organisatie als de NVM zo optreedt tegen een site als El Cheapo. Het doel van de NVM is om huizen te verkopen. Mocht een site dus huizen presenteren die uiteindelijk leiden tot verkoop van die huizen dan is dat toch in het belang van de verkopende makelaar en dus ook in het belang van de NVM? Ik betreur het ten zeerste dat veel organisaties hun naam voor hun klanten laten gaan.

Pim Hutjens

Zelf ben ik een tevreden gebruiker van META-zoekers als El Cheapo. Echter, dat deze uitspraak voor internetgebruikers en huizenverkopers waarschijnlijk negatief is, is irrelevant. Het gaat erom dat El Cheapo op een gemakkelijke manier gebruik/misbruik maakt van het werk dat een ander (NVM/Funda) heeft gedaan. De belanghebbende – Funda.nl – heeft (vermoedelijk) zelf ook meer belang bij bezoekers die de site op een 'normale manier' (te beginnen bij de homepage) doorlopen dan aan kopers van huizen. Consumenten moeten ook het voordeel zien van deze uitspraak: de exploitatie van databases zal niet in gevaar gebracht worden door derden die zonder (noemenswaardige) investering dezelfde content (en soms op een manier met nog meer toegevoegde waarde door het nog bredere aanbod van database-inhoud) kunnen ontsluiten. En daarmee kunnen bedrijven blijven investeren in dergelijke databases.

radja

>En daarmee kunnen bedrijven blijven investeren in dergelijke databases. Dat kan sowieso wel. Alleen word nu voor de consument de prijs weer eens onnodig hoog gehouden. Een slechte zaak.

Johan Miener

Verwijzend naar deze uitspraak van de Hoge Raad kan uitgeverij PCM alsnog zijn rechtzaak (via het Gerechtshof) tegen Kranten.com winnen. Dit is slechts één van de vele tientallen andere voorbeelden in Nederland. Ik hoop dat in tegenstelling tot de NVM het doel van PCM is om zoveel mogelijk online-lezers naar hun dagblad-edities te krijgen en niet zoals NVM op zijn juridische strepen gaat staan. Ik denk dat Kranten.com in ieder geval een paar heel goed advocaten in huis moet halen om het nadere onheil af te wenden. Ik hoop het niet, want gemak-diensten als Kranten.com zouden er veel meer moeten zijn in Nederland. Een zeer verontrustende ontwikkeling.

Jaap

Dat de NVM huizenbestand voldoet aan een databank gesteld in de databankenwet staat na deze uitspraak buiten kijf. De NVM heeft uiteindelijk gewonnen alleen dankzij de databankenwet. Dus, niet auteursrecht of merkenrecht, maar een nieuwe (Europese) wet uit 1996 waar we nu duidelijk gaan zien wat de gevolgen ervan zijn.De databankenwet moet (substantiële) investeringen beschermen tegen piraten a la Elcheapo (of Movinci, Huisplein, Zoekhuis en natuurlijk Jaap.nl) die op een te gemakkelijke manier kunnen meeliften of de inspanningen van NVM. Met andere woorden, in het geval van een databank met huizen van 45000 verschillende woningbezitters: de concurrentie mag er niet aankomen. Volgens mij zou de databenkenwet een zelfde soort bescherming moeten bieden als de octrooiwet. Het moet een investering beschermen maar het moet geen monopolie oprichten. Een octrooi loopt af, maar toen ca. 20 jaar geleden de NVM investeerde in hun uitwisselingssysteem, verkregen zij een juridische bescherming voor het leven.

stan

Ik zou het een slimme (en mogelijk zelfs sympatieke) actie van NVM vinden als ze na dit behaalde succes hun database openstellen zoals o.a. Google, eBay en Amazon dat doen. Deze partijen stellen een web service (meestal via SOAP/XML) beschikbaar waar anderen weer handige diensten op kunnen bouwen. Aan het gebruik van deze 'achterdeur' zijn dan voorwaarden en limieten verbonden zoals maximum aantal zoekopdrachten per dag, expliciete toestemming, of niet-commercieel gebruik. Op deze manier worden nieuwe diensten en innovatieve toepassingen gestimuleerd, en toch de belangen van NVM beschermd. Je geeft een legaal alternatief en bent gelijk in gesprek met mensen die je nieuwe ideeen brengen of andere zaken in lijn met je doelen (meer omzet, meer aandacht, meer bezoek).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond