Deel dit artikel
-

KaZaA wint beroep tegen Buma/Stemra

Het Nederlandse bedrijf KaZaA, leverancier van de meest gebruikte uitwisseldienst op internet voor ondermeer muziek, heeft in hoger beroep gewonnen van Buma/Stemra. De rechter bepaalde dat een bedrijf dat software verspreid via internet niet verantwoordelijk is voor datgene wat de gebruikers er vervolgens mee doen. Buma/Stemra beraadt zich nog op verdere stappen.

In november werd KaZaA door de rechtbank in het ongelijk gesteld in de zaak over inbreuk op auteursrechten die Buma/Stemra tegen de site had geopend. KaZaA diende ervoor te zorgen dat mensen geen inbreuk maken op het auteursrecht en kreeg daarvoor een dwangsom opgelegd.

Het vonnis van de rechtsbank is echter door het Gerechtshof in Amsterdam vernietigd. Het Hof bepaalde dat "voor zover sprake is van auteursrechtelijk relevant handelen die handelingen verricht worden door de gebruikers van het computerprogramma en niet door KaZaA". Ook stelde het Hof dat het programma "niet uitsluitend wordt gebruikt voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk".

Niklas Zennström, CEO van KaZaA, zegt dat de uitspraak van het Hof te laat komt voor het bedrjf. KaZaA is inmiddels verkocht aan een Australisch bedrijf, volgens KaZaA als gevolg van het niet kunnen voldoen aan de eerdere uitspraak van de rechtbank. Deze overname zou niet doorgegaan zijn als de rechtbank anders had beslist, suggereert het bedrijf.

KaZaA noemt de uitspraak "een overwinning voor het gehele internet", het zegt dat de uitspraak ook van belang is voor bijvoorbeeld Philips dat DVD-recorders op de markt brengt.

Buma/Stemra laat weten "teleurgesteld" te zijn over de vernietiging van de uitspraak. Het wil eerst de uitspraak bestuderen en zegt pas later te bepalen of het in beroep gaat tegen de uitspraak van het Hof.

Deel dit bericht

5 Reacties

Richard

He he! Eindelijk een verstandige uitspraak. De muziekindustrie heeft er alles aan gedaan om deze moderne technologie tegen te houden. Maar laten we even goed naar de zaak kijken. Als we dit zouden toestaan, dan kunnen we ook rechtzaken kunnen aanspannen tegen de fabrikanten van videorecorders, CD- en DVD-branders. Maar ook de PTT kan dan aangepakt worden. Immers je hebt een datalijn nodig om de bitjes te bytjes te kunnen transporteren. Ik begrijp heus wel dat de muziekindustrie veel geld verliest door de moderne manier van muziek distribueren. Maar don't kill the messenger! Volgens mij is het veel zinvoller als de muziekindustrie gaat onderzoeken hoe ze deze moderne technologie kunnen gebruiken om hun klanten beter te kunnen bedienen. In principe kunnen ze met deze technologie de klant optimaal bedienen tegen zeer lage kosten. Vergelijk dat eens met de kosten die je moet maken om een artiest te lanceren met de huidige traditionele CD-distributie. Kortom, de klant is al modern bezig. Nu de muziekindustrie nog!

Jimmy Jones

Precies! Je hebt helemaal gelijk! (Schreef hij, terwijl hij ondertussen Office XP downloade via Kazaa). Maar even alle gekheid op een stopje. Kazaa IS speciaal gemaakt voor piracy, en dat b.v. DVD niet, toch?

Koobi

Ik vind het logisch dat ze hebben gewonnen. Als er iemand word dood geschoten, dan stap je toch ook niet naar de rechter om de maker van het wapen aansprakelijk te stellen.

Frank Braton

Kazaa installeert spyware en maakt het gebruik van Morpheus moeilijk. Waarom? Dat er nu een overwinning is behaald voor het hele Internet valt te betwijfelen. Wetgeving is in ieder land weer anders (zie Napster.) Is het eeuwig in ieders belang dat je op Internet mag wat elders niet mag? Antwoord op beide vragen. Eigen belang gaat op Internet voor het algemeen belang. Moraal: landen hebben een wettig gekozen regering of een ander regulerend orgaan. Internet is een chaos zonder enige vorm van zelfregulering. In deze bandeloosheid schuilt een gevaar.

Steef de Winter

Ondanks het feit dat ik KaZaA niet het meest prettige P2P programma vindt, is dit naar mijn mening fantastisch nieuws. Zoals Richard al schreef: "de klant is al modern bezig. Nu de muziekindustrie nog". Nog nooit is de industrie zo goed ingesprongen op de behoeften van de consument als de P2P programma's. En dan bedoel ik niet perse het gratis aspect. Jarenlang probeert de muziekindustrie ons de meest waardeloze troep door onze strot te douwen dmv top40, TV huppelprogramma's als Countdown/TOTP en aanverwante onzin. Louter de tieners (met kleine portemonnee) die daar intrappen. Ben je op de hoogte van 1 goed(e) artiest/nummer, dan is het heel eenvoudig om aanverwante muziek te vinden. Je browst de files van degenen die veel van de artiest of het betreffende nummer hebben, bekijkt wat vaak bij die personen voorkomt en dikke kans dat jij die muziek ook top vindt. Tuurlijk dat goede platenzaken ook dergelijke goede tips kunnen geven. In de praktijk zijn die specialisten op een zaterdag of koopavond echter te druk daarvoor. En je weet natuurlijk nooit of die balie m/v verstand heeft van jouw smaak. Door de P2P programma's (voor muziek is dat bij mij WinMX), wordt ik elke keer weer verassend "fan" van voorheen mij totaal onbekende artiesten. Dit resulteerd in mijn geval tot concertbezoek en eventueel aanschaf van merchandise; de producten waar meestal vooral de artiest wat rijker van wordt. Jammer EMI's, BMG's, EPIC's en dergelijke. Jullie hebben mij eigenlijk niet zoveel te bieden. Ik ben een individu -zoals iedereen op deze aardbodem- met zijn eigen meningen, gevoelens en interesses. Ik heb niet het idee dat jullie daar enig begrip voor hebben. De enige muziek die ik nog aanschaf zijn platen (vinyl dus).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond