Deel dit artikel
-

IAB: “Onbegrijpelijk dat aantal reclamepartijen geen omzetcijfers levert”

IAB Nederland rapporteerde netto-omzetcijfers van twaalf grote exploitanten voor online reclame. De cijfers roepen nog wat vragen op. Geldt de omzetstijging van het twaalftal voor de gehele branche of is er juist sprake van concentratie? Igor Beuker, voorzitter/directeur van het Interactive Advertising Bureau (IAB), geeft uitleg.

Twaalf grote exploitanten voor online reclame in Nederland deden mee aan het onderzoek van IAB Nederland en BBC de Media en Reclamebank. MSN, Adlink, IP, Tiscali, Funda, Webads, Wanadoo, Veronica, Lycos, Ilse Media, IDG en Wemnet (Wegener). Zij rapporteerden over 2001 een netto-omzet van 20,5 miljoen euro en over 2002 een netto-omzet van 31,5 miljoen euro.

Duidt dit op een groei voor de hele branche, of zien we juist een toenemende concentratie van omzet bij een kleiner aantal partijen?
Beuker: "Het is moeilijk om over omzet van de andere partijen op de Nederlandse markt te praten, maar met de twaalf bedrijven die meedoen hebben we volgens mij wel 90 tot 95 procent van de markt te pakken. Er zijn waarschijnlijk wat verschuivingen waar te nemen, want bepaalde partijen zijn weggevallen (zoals 24/7 Media in 2001, JH), maar ik denk dat de cijfers voor de gehele markt gelden."

Grote partijen als Planet Media Group, Google en de Telegraaf deden niet mee aan het onderzoek. Waarom niet?
"Daarvoor zijn verschillende redenen. Enkelen zijn beursgenoteerd, anderen kregen van het moederbedrijf in de Verenigde Staten geen toestemming om deze cijfers aan ons door te geven. Ook waren er partijen die het nut van een dergelijke onderzoek niet inzagen."

Wat is het nut van het onderzoek?
"Het is enerzijds een benchmark voor de bedrijven in de online reclame branche, maar gelijktijdig is het ook een manier om naar bijvoorbeeld adverteerders en mediabureaus te laten zien hoe de markt zich ontwikkelt. Wat het totale volume is aan advertenties en dat het een professionele industrie is. Bij andere mediumtypen doen alle partijen wel mee, dat geeft een professionele uitstraling. Dan begrijp ik niet waarom binnen online reclame sommige partijen niet mee willen doen. Uitzonderingen als het niet mogen rapporteren vanwege een beursnotering daargelaten."

Aan zoekmachinemarketing wordt 1 procent van het online reclamebudget uitgegeven, aan e-mailmarketing 2 procent. Dat lijkt weinig.
"Wannneer partijen als Google en Overture hun cijfers niet afgeven dan mis je getallen over zoekmachinemarketing. Het aandeel aan zoekmachinemarketing is aanzienlijk hoger, maar met andere uitspraken dan op basis van de cijfers kom je weer in een 'als/dan'-situatie terecht. Er is niet gerapporteerd, dus dan tellen we het niet mee. Doel is uiteraard om de gehele industrie, ook bedrijven voor e-mailmarketing, meer cijfers te laten geven. Het lijkt erop dat het belang van dergelijke omzetcijfers voor de gehele branche nog niet bij alle partijen doordringt."

Samen met BVA en PMA (adverteerders en mediabureaus) wordt gewerkt aan registratie van bruto-bestedingen. Eerder werden deze bekritiseerd en vervangen door netto-bestedingen. Waarom nu weer bruto-metingen?
"In overleg met de BVA en PMA is besloten om bruto-metingen in te stellen omdat de gehele reclamewereld in bruto-bestedingen meet. Niemand betaalt de prijzen zoals die op de tariefskaart staan, dat is algemeen bekend. Wanneer we tot een inhoudelijk goed model kunnen komen dat is goedgekeurd door BVA en PMA, dan zal dat in lijn zijn met de rest van de reclamewereld en dus uitgaan van bruto-metingen. We zullen dan ook wanneer het gaat om bureaukorting de rest van de reclamewereld volgen, wanneer er 13 procent korting standaard is volgen we dit, wanneer 15 procent korting normaal wordt doen wij dit ook."

Hoe ontwikkelt de markt zich in 2003?
"We hebben nu bijna het onderzoek naar het eerste en tweede kwartaal van 2003 afgerond. Over een week of zeven willen we daarmee naar buiten treden. Op de resultaten wil ik nog niet vooruitlopen."

Deel dit bericht

11 Reacties

Aschwin de Bruijn

Alle grote spelers (uitgevers) in de markt worden genoemd. Vreemd dat iedereen Zon (www.zonnet.nl) vergeet. Zeker qua online-advertising omzet zeker geen kleine speler !!

KinderPindaKazaa

De lezers van Reclameweek weten dat dhr. Beuker de voorspellingen van ZenithOptimedia als onbetrouwbaar heeft bestempeld. Als ik dit zo lees, dan komt meneer Beuker terug op zijn conclusies en geeft hij toe dat zijn voorspellingen op de minima zijn gebaseerd.  Terwijl hij juist pretendeerde kennis te hebben van de online markt…als ik het zo lees, dan heeft hij tekort aan kennissen in de markt :-) Leermomentje ?

Jan Gerritsen

KinderPindaKazaa, Eerlijk gezegd zie ik niet dat Igor Beuker zijn conclusie herziet en aangeeft dat de voorspellingen gebaseerd zijn op de minima. Welke minima? De 12 partijen die wel hebben aangeleverd? De cijfers die er nu zijn over 2003 zijn inderdaad niet de 100% cijfers (want een aantal partijen doen niet mee) maar ga er van uit dat het wel degelijk het merendeel van de markt is. Ga maar een rondje langs de bureau's maken, waar voornamelijk het geld vandaan komt, dan is de enige grote partij die ontbreekt Google.  De rest is marginaal in het totaal van de bestedingen. PSIn vergelijking met: het plaatselijke suffertje krijgt ook mediageld maar wordt niet opgenomen in het totale bestedingscijfer van de tijdschriften. Waarom? Het is marginaal. Zo ook met internet bestedingen.

KinderPindaKazaa

Ik denk dat, met name in online, er ook heel veel adverteerders media zelf doen ipv via een mediaburo/exploitanten netwerk. Reken maar dat er heel veeeeeeeel centjes in het grijze circuit omgaan.  Maar goed…Igor heeft zoekmachinediensten (SEP en geen adverteren in Google), email marketing en een aantal partijen die ook veel centjes verdienen eruit gelaten. Dat is best gemakkelijk, maar reken erop dat dit verreweg geen suffertjes zijn, maar bedrijven die serieus geld verdienen (waaronder de Telegraaf en Google, maar ook een One to Market en Checkit). Nb. Jan, Zalm laat bij zijn economische calculaties ook niet alle suffertjes van het MKB liggen.

Klokkeluider

Eerst rekenen en dan pas roepen. Als we de woorden van Igor Beuker moeten geloven dan is er in 2002 door de 12 beschreven partijen een bruto bedrag omgezet van ca. 31,5 miljoen euro aan mediabestedingen. Laten we eens gaan rekenen, gewoon even op de achterkant van een sigarenkist. De Nederlandse on-line mediabestedingen worden voor 90 tot 95% binnengehaald door de, door Igor Beuker, beschreven, 12 partijen in de markt. 31,5 miljoen is 90%, dan is 100% dus 35 miljoen euro. Hiermee zegt het IAB dat er in 2002 slechts 3,5 miljoen euro is omgezet bij de resterende partijen. Bij Elsevier, Telemedia, Adpepper, Kliks, Netdirect, Resultonline, Google, Overture, Het Financiele Dagblad, Prijsjerijk, traffic4U, Onetomarket, de Ster, Zonnet, Checkit, Kaartenhuis, Claritas, Tapps, Mailmedia, Trust Media, Planet Media Group, Zylom, Midhold, MbuyU, Testnet, de Telegraaf, E/profile, MisterMail, HotSMS, zijn ze natuurlijk behoorlijk geschrokken van de inzichten van het IAB. Zij hebben namelijk, volgens de voorzitter van deze club, in 2002 maar 3,5 miljoen euro omzet gedraaid.  Lease-auto's zijn reeds ingenomen, kantonrechters zijn ingeschakeld, gezinnen verwoest, vakanties geannuleerd, investeringen gecancelled, curators zijn in stelling gebracht en de tweede grote internetcrisis staat voor de deur. Dit kan toch niet waar zijn!!! Beste Emercelezers,De 12 partijen die hebben meegewerkt aan de BBC-reclamebank zijn gezamenlijk goed voor 31,5 miljoen euro omzet. Niets meer en niets minder. Zolang het IAB niet bij machte is om een grondige en onderbouwde schatting richting de markt te communiceren is het wellicht handig om gewoon te zeggen dat het IAB geen enkel idee heeft over de omvang van de totale online mediabestedingen. Dat is de enige juiste voorstelling van zaken. Vele professionals in deze markt zijn positief over de komende jaren en steken de duim in de lucht als we vragen 'Hoe gaan de zaken?'. Het lijkt wel of men bij het IAB deze duim liever in de mond steekt om er vervolgens heel hard aan te zuigen.

Jan Gerritsen

Laten we niet vergeten dat het om MEDIAbestedingen gaan. Dat er verschillende partijen zijn die omzet genereren via internet wil dat nog niet zeggen dat dat bestaat uit mediageld. Ecommerce en consultancy bestedingen horen daar dus niet in thuis.

Klokkeluider

Geachte heer Gerritsen, Alle bovengenoemde partijen verkopen media of halen inkomsten uit media budgetten. Uw reacties op deze site inventariserend wil ik u adviseren te solliciciteren naar een functie als voorzitter, directeur van een Internet belangenorganisatie. U heeft er de duim voor, en gezien het aantal reacties van Uw hand, zeker ook de tijd.

KinderPindaKazaa

Hoi Jan, Ik heb zojuist even naar MSN gemaild of ze alle plaatsingen, die te maken hebben met het genereren van online sales (E-commerce ?), uit de netto bestedingen willen halen…. DUH!

piet vlug

k luider wat een onzin!  IAB stelt gewoon dat de partijen samen een x omzet rapporteren, niets meer nets minder. IAB is daar dus toe in staat, dat het rijtje illustere exploitanten wat je net noemt niet aanlvert of niet wil leveren heeft NIETS met het IAB te maken!.

David Wolff

Lekker ongenuanceerd weer allemaal. In plaats van met een beschuldigende vinger over en weer te wijzen lijkt het me raadzaam om eerst eens overeenstemming te krijgen over wat we onder mediabestedingen verstaan. Ik denk dat hier een groot deel van de misvattingen ontstaan en daardoor de verschillen in gerapporteerde bestedingen. Moet zoekmachineoptimalisatie nu wel of niet tot mediabestedingen gerekend worden? Op het moment dat er puur op consultancy basis aan de site van de adverteerder gesleuteld wordt dan niet lijkt me, wanneer er op basis van het optimaliseren van 1 keyword een bepaalde vergoeding betaalt wordt dan komt dit al meer in de buurt, als er op basis van een kosten per click wordt afgerekend dan zijn dit in mijn ogen wel degelijk mediabestedingen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de partijen die op een percentage van binnengekomen omzet afrekenen. In mijn ogen zijn dit wel degelijk mediabestedingen. Immers er wordt betaald om media in te zetten alleen het afrekenmodel is anders dan gebruikelijk.  Indien we de pay per respons netwerken zoals bijvoorbeeld een Netdirect of een Tradedoubler toe zouden voegen aan de mediabestedingen dan komen we inderdaad een stuk hoger uit. Verder ontbreken inderdaad Google en Overture maar moeten in mijn opinie ook de partijen die zoekmachineoptimalisatie op een CPC basis verkopen zoals 12market worden meegenomen in de mediabestedingen en kunnen we discussiëren over waar we de grens trekken. Wat we bij veel adverteerder zien is dat er nog steeds overwegend een focus is op direct respons (neem bijvoorbeeld een Dell en de reisbranche met flinterdunne marges). Deze focus zorgt ervoor dat het mediabudget voor een groot deel opgaat aan partijen die of resultaat garanderen (clicks, sales, etc) of opgaat aan partijen die bewezen effectief en kostenefficient zijn zoals Google of bijvoorbeeld startpagina. De partijen die hun omzet aan het IAB rapporteren kennen over het algemeen niet de focus op direct respons waardoor een groot deel van de mediabestedingen dus buiten beeld blijft. Laten we daarom eerst eens met zijn allen bepalen welke definitie we aan mediabestedingen op internet meegeven. Ik ga de discussie in ieder geval graag aan want om de totale markt vooruit te helpen zijn we met duidelijkheid het meest gebaat.

Jan Gerritsen

iig. Worden door iedere partij (of ze nu wel of niet cijfers aanleveren) mediabestedingen en ecommerce bestedingen door elkaar gehaald. Ecommerce bestedingen (je snapt dus niet wat nu wordt bedoeld met netto/bruto bestedingen KinderPindakaas, geeft niet) zijn per definitie geen bestedingen die gedaan worden adverteerders/mediabureau's. Ecommerce bestedingen kun je gelijk stellen aan inkomsten uit abonnementen: geen mediawaarde dus. PSGoed zo klokkeluider, nav 2 reacties ben ik tot voorzitter gebombardeerd. Takes one to know one.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond