Deel dit artikel
-

Philips vertoont videobeelden op elektronisch papier

Twee onderzoekers bij Philips Research in Eindhoven hebben een techniek ontwikkeld om videobeelden op elektronisch papier te vertonen. Tegen het eind van het jaar verschijnt het eerste scherm(pje).

Al geruime tijd werken diverse bedrijven aan de ontwikkeling van 'elektronisch-papier', uitermate lichte en buigbare beeldschermen die zouden kunnen dienen als vervanging voor de huidige beeldschermen in computers, mobiele telefoons of televisies.

Licht en buigbaar is e-paper al enige tijd, ondermeer Philips en het Amerikaanse E-Ink ontwikkelden oprolbare beeldschermen, aan de universiteit van Linköping in Zweden werd een methode ontwikkeld om grote elektronische beeldschermen te maken, tot het niveau billboard. Het probleem tot op heden was dat de opeenvolging van beelden op deze prototypen nogal traag was.

De twee Philips-onderzoekers Johan Feenstra en Robert Hayes ontwikkelden een nieuwe methode om de opeenvolging te versnellen, tot het niveau dat er video's op het elektronisch papier vertoond kunnen worden. Ze doen verslag van hun bevindingen in het nieuwste nummer van Nature.

Feenstra en Hayes vervingen het aansturen van pixels via 'electroporesis', door een methode die 'electrowetting' wordt genoemd. De twee onderzoekers zagen kans om via 'electrowetting' de beeldschermen te verversen met 80 frames per seconde, waar het gemiddelde met huidige displays blijft steken op 25 frames per seconde. Het resultaat is niet alleen dat er video op elektronisch papier vertoond kan worden, maar ook een betere beeldkwaliteit.

Tegenover de BBC zegt Hayes dat de technologie nu vanuit het lab naar de markt gebracht zal worden. "We verwachten een monochroom scherm met een diameter van 2,5 centimeter eind dit jaar gereed te hebben. Hiervan vervolgens een kleurenscherm maken is geen probleem."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond