Deel dit artikel
-

8,8 miljoen euro aan online-opbrengsten voor Buma/Stemra

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra incasseerde afgelopen jaar 8,8 miljoen euro aan online-opbrengsten. Dat is een stijging van meer dan vijftig procent ten opzichte van 2013, toen de organisatie 5,7 miljoen euro incasseerde.

Steeds meer muziek wordt online aangeboden door grote, maar ook kleinere aanbieders: van Spotify en iTunes tot online radiostations zoals 22tracks.

De omslag naar online stelt Buma/Stemra voor uitdagingen, zegt directeur Hein van der Ree: ‘Een belangrijke ontwikkeling is de grote operatie die nodig is om data van miljarden streams van diensten als YouTube en Spotify te verwerken. Gezamenlijk verwerken met andere auteursrechtenorganisaties is één van de belangrijkste oplossingen.’

Om die reden tekende Buma/Stemra als eerste Europese collectieve beheersorganisatie een overeenkomst bij ICE (International Copyright Enterprise), een initiatief van auteursrechtenorganisaties uit Zweden en Engeland voor gezamenlijk databeheer.

Buma/Stemra keerde in 2014 ruim 147 miljoen euro uit aan componisten, tekstschrijvers, muziekuitgevers en zusterorganisaties in het buitenland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond