Deel dit artikel
-

Amsterdam huiverig voor exploitatie TLD domeinnaam

HUB-uitgever Paul Molenaar wil de kosten dragen voor de webdomeinnaam .Amsterdam die de gemeente dan gratis kan gebruiken. De hoofdstad is huiverig. De financiële en juridische risico’s zijn te groot.

Volgens Het Parool bespreekt de gemeenteraad vandaag het voorstel om het level domein (TLD, het gedeelte van een domeinnaam achter de punt) Amsterdam aan te kopen en die voor (city)marketing in te zetten.

TLD-domeinen zijn echter enorm duur. De aankoopprijs kan bij webnamenbeheerder ICANN oplopen tot vier miljoen euro of meer. Er moet snel worden beslist, want de inschrijving sluit morgen.

Wethouder Lodewijk Asscher wilde zowel het verwerven van het domein als de exploitatie ervan in handen geven van een commerciële onderneming. Molenaar, verbonden aan de uitgever van computerbladen HUB, zou bij deze partij betrokken zijn.  De gemeente zou een bankgarantie van 50.000 euro moeten afgeven en een jaarlijkse marketingverplichting ter waarde van 40.000 euro aangaan.

De Amsterdamse ‘concurrent’ van ICANN, het bedrijf Unifiedroot dat ook topleveldomeinnamen uitgeeft, heeft enkele weken terug aangeboden het domein .Amsterdam voor één euro over te dragen aan de gemeente, maar werd afgewezen.

Merkenbureau Wonka heeft negatief geadviseerd: het belang van domeinnamen voor het voeren van een online merkstrategie is beperkt.

Het loopt in het algemeen nog steeds niet storm met TLD-domeinen, zo blijkt uit een enquête van Afilias. 82 procent van de grote merken weet dat ze een TLD kunnen aanvragen met hun merknaam, 54 procent is van plan om dat ook te doen.

Ook diverse provincies en steden onderzoeken de mogelijkheid. Friesland overweegt de aankoop van .frl. De provincie Friesland calculeerde eerder dit jaar de totale kosten op een paar miljoen euro en blies het plan toen af. Nu heeft het bedrijf Mijndomein met de Provincie Fryslân afgesproken de .frl-domeinnaam aan te vragen en de kosten te delen.

Volgens Ewold de Bruijne van Unifiedroot kijken zo’n vijftig steden wereldwijd naar de aankoop van een TLD-domein. “Amsterdam krijgt die naam niet zomaar, ook los van de kosten wordt het eerst beoordeeld, daar kan makkelijk anderhalf jaar overheen gaan.”

Deel dit bericht

5 Reacties

Paul van Eijden

Unifiedroot is geen concurrent van ICANN, er bestaat maar één instantie en dat is ICANN. Unfiedroot opereert ‘naast’ de bestaande toplevel domeinnamen en 99% van het internet kan je domeinnaam dan niet zien. Bijna een hoax dus.

Redactie Emerce

We hebben het even tussen aanhalingstekens gezet, maar ‘hoax’, dat moet nog blijken.

Dick Ahles

@paul waar staat geschreven dat ICANN de enige instantie is? Nergens. De ICANN is een Amerikaanse overheidsinstantie die met uiterst dubieuze procedures en tarieven op eigen gezag (en volgens onduidelijke criteria) sommigen een TLD denk te kunnen geven en die tenminste landen met andere schriftsoorten discrimineert. Zowel de VN, India, China als de EU lopen nu te hoop tegen deze zichzelf op de troon gezette internet keizer (en wij lijken ons daar gewoon maar bij neer te leggen?). Als we ICANN en daarmee de Amerikaanse overheid zo hun gang laten gaan zal dat de vrijheid van internet op termijn wel eens kunnen gaan dwarszitten. De EU realiseert zich dat maar al te goed. Technisch is er geen enkele reden om verschillende root systemen op het internet te hebben. Ik zeg niet “toe te staan” simpel omdat geen enkele instantie in deze wereld kan claimen dat ze degene zijn die die toestemming moeten geven voor welke Top Level Domein dan ook.
En de bestuurders van Amsterdam moeten zich realiseren dat als ze .amsterdam bij de ICANN registreren zich inhoudelijk geheel ondergeschikt maakt aan Amerikaanse wetgeving.

Ewold de Bruijne

Het hardnekkige en feitelijk onjuiste idee dat de ICANN de enige instantie is die domeinnamen registreert of reguleert blijkt moeilijk te corrigeren. Unifiedroot heeft al jaren geleden een eigen technologische infrastructuur neergezet waarmee domeinnamen gematcht kunnen worden met IP-nummers. Alle domeinnamen op het ICANN systeem en alle domeinnamen op het systeem van Unifiedroot kunnen worden gezien en de systemen zijn wederzijds probleemloos te koppelen. Unifiedroot doet dat al en via de door Unifiedroot gratis aangeboden Sundialbrowser (een gemodificeerde versie van Firefox met aangepaste DNS-instellingen, te vinden op http://www.sundialbrowser.com), of door handmatig de benodigde DNS-instellingen te kiezen (bijvoorbeeld op je mobieltje) kunnen alle domeinnamen gekoppeld aan de beide systemen voor 100% worden gebruikt. Dit zijn slechts twee manieren die iedereen zelf kan testen, maar bijvoorbeeld ook integratie in apps is heel goed mogelijk. Dit betekent de facto dat er een werkend alternatief is voor het registeren en gebruiken van nieuwe TLD’s en de daaraan gekoppelde Second-Level Domains et cetera. Dat Unifiedroot al jarenlang in het publieke domein actief is en samenwerking zoekt met partners die inhoudelijk, technologisch, of in de sfeer van aanvullende diensten toegevoegde waarde kunnen bieden, bewijst dat het bedrijf serieus investeert in innovatie op het gebied van domeinnamen. Amsterdam is meer dan welkom en andere organisaties met goede ideeën ook.

Tom Neijman

Waarom voor city marketing dan geen subdomeinen “gratis” aanbieden onder amsterdam.nl. Zelfde effect, lagere kosten:
heineken.amsterdam.nl
rijksmuseum.amsterdam.nl
etc.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond