Deel dit artikel
-

Android-gebruiker verstookt weinig data

Nederlandse Android-gebruikers verbruiken maar relatief weinig data vergeleken met Apple gebruikers. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder duizend smartphone-gebruikers door Telecompaper.

Een Android-gebruiker komt vaak niet eens boven de vijfhonderd MB uit, waar een Apple gebruiker al gauw (via 3G of WiFi) 1,4 GB per maand haalt.

Telecompaper doet het onderzoek met behulp van de zogenoemde Mobile Data Tracker waarmee het Houtense bedrijf nauwkeurig het gedrag van smartphonegebruikers kan analyseren. De gebruikers hebben ingestemd met het onderzoek.

Uit de eerste metingen deze zomer was het verschil tussen iPhone en Android al opgemerkt, maar nu is het nog duidelijker geworden. “De verklaring hiervoor is dat Android-toestellen door een iets ouder publiek worden gebruikt, en die doen minder met apps”, vertelde directeur Ed Achterberg van Telecompaper gisteren op het congres Mobiel 2013 in Laren.

Smartphonegebruikers hebben overigens maar weinig apps die ze met enige regelmaat gebruiken. WhatsApp en Facebook staan bovenaan, pas op grote afstand volgt bijvoorbeeld Twitter. “Twitter is eigenlijk helemaal niet zo populair in Nederland, het marktaandeel komt niet boven de twintig procent uit”, aldus Achterberg. Het eerder dit jaar nog immens populaire Wordfeud lijkt op de terugtocht. Even opvallend is dat Nu.nl, die een miljard impressies per maand claimt, gemiddeld maar tien tot twintig keer per maand wordt geraadpleegd. Het aantal gebruikers dat dagelijks kijkt, is zeer gering.

Smartphones zijn vooral in trek bij jongeren en inmiddels is het aandeel van Android op de Nederlandse markt al bijna zeventig procent. Volgens Telecompaper zijn Apple-gebruikers redelijk honkvast, en overwegen met name BlackBerry-gebruikers de overstap naar een Androidtoestel. Het OS heeft de voorkeur onder switchers omdat er een keuze aan toestellen is. Opvallend is dat Apple en Samsung-gebruikers vaak ook tablets van hetzelfde merk kopen. Met name iPhone-gebruikers hebben vaak ook een tablet van Apple.

Smartphonegebruikers letten wel op hun dataverbruik. Het merendeel van de data wordt verstookt via WiFi-verbindingen, zodat men ruim onder de maandelijkse datalimiet blijft. “Een abonnement tot 1 GB per maand is dan ook meer dan voldoende”, aldus Achterberg.

Des te ironischer is het dat kabelbedrijven en KPN zwaar investeren in WiFi hotspots, waarvan abonnees gratis gebruik kunnen maken. Ziggo bouwt die hotspots al in wijkkasten, onder meer in Den Haag. KPN rolt in januari landelijk het FON-netwerk uit. Volgens CTO Paul Hendriks van Ziggo blijkt uit de feedback dat abonnees daardoor minder vaak het 3G-netwerk gebruiken. Datzelfde Ziggo lanceerde onlangs echter ook een mobiel abonnement.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Brechtje de Leij

Ik vraag me af hoe de auteur aan de ‘maar aantal keer per maand’ NU.nl Android gebruik komt. Van die miljard komt 30% van onze Android smartphone app alleen al. Android gebruikers zorgen zelfs voor meer verkeer dan de website. Android is wel een ondergewaardeerd platform, leuk artikel op Marketingfacts hierover gepubliceerd laatst, maar wij zien dat als je Android serieus neemt en apps maakt die écht goed werken voor Android gebruikers, dan is het gebruik er ook naar.

Jan Libbenga

Het zijn de cijfers die uit de Telecompaper steekproef komen. Vraag het bijbehorende plaatje maar eens bij ze op, uit mijn hoofd zat zo’n 60 procent op 10 x per maand.

Brechtje de Leij

Ik heb toch iets meer fiducie in de cijfers die uit Google Analytics komen. Meer dan een half miljoen uniek verkeer per dag op Android, meer dan 1,7 miljoen sessies per dag en rond de 10 miljoen pageviews per dag.

89% van de gebruikers komt meerdere keren per dag naar de app. Zo’n 8% komt binnen 1 a 2 dagen terug, de rest minder vaak.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond