Deel dit artikel
-

Uit het lab: Het concert als app

Een tijdschrift als video met extra informatielagen eroverheen, dat kun je eigenlijk alleen in een app realiseren. Oud VPRO 3voor12-journalist Ron van der Sterren van Video Dock toonde gisteren op het Cross Media Café Uit het lab op het Media Park in Hilversum de app RCO Meets Fink, waarin de kijker concertopnamen kan  ‘uitdiepen’ door interviews of achtergrondartikelen op de vragen.

“Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met tijdschriften in de (online) kiosk van Apple”, vertelde Van der Sterren. “In sommige digitale tijdschriften vind je wel video’s, maar wat mij betreft kun je beter een video maken met diverse informatielagen eronder. Dat zijn tijdschriften die ik zou willen lezen.”

Het Koninginnenachtconcert 2012 met zanger Fink en het Concertgebouworkest was vorig jaar al live te volgen als Full HD videostream op de iPad, op zich al bijzonder, maar inmiddels is de concertopname aangevuld met extra informatielagen. Die verrijkingslagen kunnen door de gebruiker zelf worden geactiveerd en via een ‘tijdlijn-concept’ volledig synchroon met het concert worden  afgespeeld. De kijker kan ook zelf plaatsnemen in het concert en als het ware om zich heen  kijken.

Video Dock heeft het Concertgebouworkest geholpen met het uitwerken van zijn online contentstrategie. Het bedrijf faciliteerde de webcastomgeving voor streaming concerten op internet  en was ook betrokken bij Disquiet TV, waarbij kijkers via negen interactieve camera’s de uitvoering van Music for Sólaris door Frost, Daníel Bjarnason en Sinfonietta Cracovia konden volgen. Naast het technisch ontwerp ontwikkelde Video Dock voor Disquiet TV een videospeler waar de gebruiker zelf cameraposities en audiosporen kon kiezen terwijl gechat kon worden met cameramensen en regie.

Van der Sterren vindt zijn app het ideale tweede scherm omdat beeld en informatie als een geheel worden weergegeven en niet gescheiden van elkaar. “Om het oneerbiedig te zeggen, het blijft vaak steken bij twitteren tijdens de uitzending.”

Van der Sterren was een van de vele gasten op het Media Café Uit het lab van iMMovator, waar de nadruk dit keer lag op experimentele mediatoepassingen. Zo werden diverse projecten getoond waarbij videobeelden doorzoekbaar worden gemaakt aan de hand van metadata of spraakherkenning.

Victor Klos van TNO heeft bijvoorbeeld inmiddels een kant en klaar videoherkenningsysteem MES, waarvoor veel belangstelling bestaat, zeker van de kant van adverteerders die willen wanneer er op radio of televisie over hun merk wordt gesproken. Nadeel van dit soort systemen zijn de auteursrechten, vertelde Klos. “Je wilt het gevonden materiaal natuurlijk ook meteen ter beschikking stellen, maar dat mag niet. Het is te hopen dat auteursrechthebbenden het belang van dit soort systemen gaan inzien.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond