Deel dit artikel
-

Currence trekt stekker uit Chipknip

De Chipknip gaat verdwijnen. Dat meldt het AD vanochtend. Eigenaar Currence trekt op 1 januari 2015 de stekker uit de betaalkaart.

Volgens Currence (bekend van iDEAL) wordt er nauwelijks nog gebruik van gemaakt, behalve in kantines en in parkeer- en snoepautomaten. Die mogelijkheden blijven voorlopig bestaan, althans tot 2015. De Chipknip moet plaatsmaken voor pinpas, creditcard of mobiele telefoon.

Uit cijfers van Currence zelf was reeds af te leiden dat het aantal transacties afnam. Chipknip neemt slechts circa twee procent van alle toonbankbetalingen in Nederland voor zijn rekening. De komende jaren zal het aantal transacties flink blijven dalen. De detailhandel zal al per april met Chipknip stoppen. Het aantal Chipkniptransacties neemt hier elke dag af. Het stoppen van de acceptatie van Chipknip heeft bovendien als voordeel dat de klant geen keuze meer hoeft te maken op de betaalautomaat tussen Maestro of V PAY en Chipknip. Dit voorkomt volgens Currence onnodige wachttijden.

De Nederlandse banken introduceerden de Chipknip – gebaseerd op technologie van het Belgische bedrijf Proton World – in 1996. Later kwamen de Postbank en de ING Bank (samen met KPN Telecom) met een eigen variant, de Chipper. Die laatste werd geen succes en verdween weer, maar ook de Chipknip bleef achter bij de verwachtingen, onder meer omdat pinnen voor de winkels goedkoper werd.

Enkele jaren terug leek het einde van de Chipknip al in zicht toen er steeds meer parkeerautomaten met pinmogelijkheid kwamen. Parkeren kan tegenwoordig ook met sms en zelfs via QR-codes wordt betaald.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

KoalaBear

Net als je het begint te gebruiken omdat je niet anders kan, en je er aan gewend raakt, en omdat het eigenlijk nog best fijn werkt voor kleine transacties gaan ze het afschaffen. Moet je zometeen weer extra je PIN invoeren, maar opzich is dat ook geen probleem. 🙂

Hans

Met de functionaliteit en techniek van de chipknip is niets mis, maar de gebrekkige uitrol en propositie van 2 verschillende standaards hebben de product life cycle van de chipknip de das omgedaan.
Als banken beter hadden nagedacht over het distributiemodel, acceptatie bij retailers etc, was juist met de invoering van de EMV chip op de pas de kans van de chipknip ideaal dit een nieuw leven in te blazen. Immers je moet dan de pas op dezelfde manier in het leesapparaat stoppen. Daarnaast is het in de huidige tijd met skimmers etc juist ook een prima middel om te gebruiken doordat de invoering van de pincode afwezig blijft.

Samengevat, jammer maar meer een marketingmisser dan dat het aan het product ligt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond