Deel dit artikel
-

Digitale handtekening rechtsgeldig in VS

Afgelopen weekend nam de Amerikaanse regering een wet aan die de digitale handtekening rechtsgeldig maakt. De Electronic Signatures in Global and National Commerce Act is een "mijlpaal in de ontwikkeling van het recht," verklaarde president Clinton. Bovendien zal het e-commerce een enorme stimulans geven, zo is de verwachting. De instelling van Trusted Third Parties vormt nog een obstakel.

De digitale handtekening maakt het in de Verenigde Staten mogelijk om afspraken via internet op een rechtsgeldige manier te regelen. De handtekening heeft dezelfde waarde als een handtekening op papier. Het zetten van een digitale handtekening is al enige tijd mogelijk, alleen had het geen rechtsgeldigheid.

"De wet vormt een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van e-commerce," zegt Floris van den Dool, van de E-Business Group van PricewaterhouseCoopers. "Zeker voor business-to-business zal het de zaken vergemakkelijken. Op dat gebied is het ook gemakkelijker om deze handtekening in te voeren. De bedrijven kennen elkaar vaak al en vertrouwen daardoor eerder op elkaars handtekening. Het zal het zakendoen tussen deze bedrijven vergemakkelijken en sneller laten verlopen, waardoor ze enorm veel voordeel kunnen behalen."

Anders is dat voor bedrijven die actief zijn binnen business-to-consumer, aldus Van den Dool. "Eerst zullen alle consumenten een digitaal certificaat moeten krijgen, waarmee ze gerechtigd zijn om een digitale handtekening te zetten. De vraag is hoe je zoiets voor elkaar moet krijgen." Er zijn nu meerdere organisaties die dat verzorgen. "Een versnipperd geheel," aldus Den Dool. Wat geen probleem hoeft op te leveren, zolang ze zich maar gedragen als 'trusted third parties', onafhankelijke 'derde' partijen die toezien op rechtmatig gebruik van de handtekening. In Nederland werkt ondermeer het Electronic Commerce Platform aan de oprichting van dergelijke trusted third parties'.

Naar verwachting zal de digitale handtekening pas over twee jaar op redelijke schaal gebruikt gaan worden. Begin dit jaar gaf de Europese Unie in een richtlijn aan dat de digitale handtekening ingevoerd dient te worden. Het kabinet onderschreef recent dit streven in de miljoenennota , waarin de "verdere ontwikkeling" van de digitale handtekening gezien wordt als een middel om het gevoel van veiligheid op internet te vergroten.

Ondertussen wrijven softwareproducenten zich al vergenoegd in de handen. Valicert is een van de bedrijven die software levert voor digitale handtekeningen aan bedrijven. "Er zal een geweldige vraag ontstaan naar software voor de complexe bedrijfsprocessen die gaan ontstaan als de papieren handtekening wordt vervangen door een digitale," zegt chief executive Yosi Amram tegen de Financial Times .

Deel dit bericht

1 Reactie

Martin van Dijk

Ik vraag mij af als een ander in mijn computer in breekt en mijn handtekening steelt en dan maar doodleuk boodchappen gaat doen met mijn handtekeningHoe draai ik dit dan terug zonder benadeeld te worden? Martin van Dijk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond