Deel dit artikel
-

Dropbox wordt jukebox door overname

Dropbox koopt een bedrijfje waardoor het expertise in huis krijgt over remote hosting en streaming van muziek. Audiogalaxy lijkt na veertien jaar zwerven in muziekland een veilige thuishaven te hebben gevonden. En sluit daarom de deuren.

Voor een onbekend bedrag neemt Dropbox Audiogalaxy over, een privaat gefinancierd bedrijf van drie ondernemers. De overname brengt technologie en vooral hoge mate van muziekspecialisme onder een nieuw dak.

Het ziet ernaar uit dat Dropbox op termijn zal worden uitgebreid met muziekstreaming. Afhankelijk van het land waarin de gebruiker zich bevindt, kan hij die muziek zelfs delen met bekenden. Audiogalaxy faciliteert dat reeds in Amerika.

Audiogalaxy is een dienst waarbij gebruikers hun muziek via Android en iOS ook mobiel kunnen beluisteren. Nieuwe gebruikers konden, tot vandaag, software downloaden die scant welke muziek iemand op zijn computer heeft. Die liedjes worden via mobiel internet naar de mobiel gestremd.

Audiogalaxy is geboren in de tijd van verstopte FTP-muziekservers en in de nadagen van Napster. Via omzwerving tussen p2p-distributie en als uithangbord voor Rhapsody ging het zelfstandig als ‘private’ streamingdienst door en verliest nu zijn zelfstandigheid.

Het is onduidelijk of de API weer zal worden gepubliceerd zodat derde ontwikkelaars de diensten van Dropbox en Audiogalaxy via hun eigen software kunnen ontsluiten. Het mediacentre Boxee had de API van Audiogalaxy geïntegreerd.

Dropbox geeft zijn gebruikers een extra argument, muziek, om de opslagdienst te gebruiken. Het deel van hen dat nog niet via Apple, Google of een andere leverancier aan zijn thuismuziek kan zitten, zal willen bijbetalen voor extra Dropboxruimte.

Dropbox heeft ruim honderd miljoen gebruikers en werkt met 257 miljoen dollar venture capital. Het bedrijf biedt in feite een externe harde schijf vanaf twee gigabyte die eenvoudig via (mobiel) internet is te benaderen en bewerken. Microsoft Skydrive, Google Drive en Sugarsync zijn directe concurrenten.

Het moet nog blijken hoe de overgenomen muziekkennis wordt toegepast en wanneer zich dat manifesteert.

Foto: Ian Lamont (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeremy Timessen

Zo dan. 14 jaar lang rondzwerven zonder (echt) opgemerkt te worden. Die investeerders moeten diepe zakken gehad hebben!

Marinus van den Elshout

Wat een TOPdienst is dat toch… Ik heb 100Gig, 4 devices gekoppeld… werkt ZALIG !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond