Deel dit artikel
-

Europese iPhonekassa maakt commercieel debuut

Marktkooplui, koeriers en andere ambulante ondernemers kunnen binnenkort betalingen ontvangen met hun iPhone of iPad. Het Zweedse iZettle is de Europese uitrol begonnen.

Het bedrijf levert een gratis kastje met bijbehorende software voor iPhone, iPad en iPod aan ondernemers om geld te kunnen ontvangen. Het kastje is een card reader, vergelijkbaar met een PIN-apparaat in winkels. Het software zorgt voor veilige dataoverdracht naar de banken en creditcardmaatschappijen voor verwerking.

Vanochtend ging iZettle van start in Zweden. Dat is het land waar het product is ontwikkeld. De Europese uitrol wordt voorbereid dankzij een miljoeneninvestering van Index Ventures en Charles Dunstone, oprichter en directeur van telecomketen The Carphone Warehouse.

De betaaldienst voor ambulante ondernemers wordt over de rest van Europa uitgerold in het voorjaar van 2012. Directeur Jacob de Geer: “We schatten dat er in Europa 20 miljoen ondernemers zijn die enkel contanten aannemen of facturen versturen.” Dat is de groep waarop de Zweed zich richt.

De hardware en software zijn gratis verkrijgbaar. iZettle vraagt per transactie 2,75 procent commissie per verkoop plus 16 cent. De ondernemer krijgt het geld een dag na de mobiele transactie op zijn rekening gestort.

Het verschil tussen iZettle en de Amerikaanse tegenhanger Square, van een van de oprichters van Twitter, is dat het Zweedse product niet enkel creditcardbetalingen kan innen maar ook met reguliere bankkaarten (debetkaarten) overweg kan.

Binnenkort brengt iZettle een programma voor de iPad uit waarmee ondernemers meerdere producten kunnen afrekenen en op het scherm menu’s met productoverzichten kunnen tonen. Deze app is ook geschikt voor ondernemers met een fysieke winkel.

Het Amerikaanse Square werkt met 169 miljoen dollar extern durfkapitaal. Het bedrijf heeft er sinds vorige week een nieuwe investeerder bij in de persoon van Richard Branson.

Deel dit bericht

1 Reactie

Eva | Commercieel

Commercieel een goed idee. Ook diefstalpreventief. Straks is “geld” gewoon onbestaande. Maar wat als de installatie niet werkt: batterij stuk, vergeten op te laden, enz. Commercieel een risico? Ik ben beieuwd waar de grenzen liggen van internet, ook commercieel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond