Deel dit artikel
-

Firefox met smartphones voor ‘the next billion’

Firefox levert de techniek voor een nieuwe generatie smartphones. Het platform van de telefoon is enkel gebaseerd op HTML5. Operators van alle werelddelen beloven toegang tot hun distributienetwerk.

Mozilla zegt het niet met zoveel woorden, maar deze organisatie achter Firefox OS kan de volgende miljard wereldburgers aan een betaalbare smartphone gaan helpen. De simpelste, meestgebruikte webtechnologie komt in goedkope smartphones die in China worden gemaakt.

ZTE en TCL Communication Technology (onder het merk Alcatel) beloven smartphones te maken met Firefox OS. Een toestel kan onder de honderd euro gaan kosten. Dat wordt gezien als de drempel tussen wel en niet betaalbaar in opkomende landen.

Operators in het Midden en Verre Oosten (Etisalat, Smart, Telenor), Zuid-Amerika (Telefónica), Rusland en Europa (Telenor, Telecom Italia, Deutsche Telekom) en Amerika (Sprint) beloven een smartphone met Firefox OS in hun assortiment op te nemen. Hele goedkope telefoons worden in ieder regio anders gepositioneerd.

Firefox OS komt het eerst in 2013 in Brazilië op de markt. Uit demonstraties op het Mobile World Congress werd al duidelijk dat deze generatie smartphones, die apps puur draaien in HTML (via Open Web API), alle basale functies biedt die de westerse consument is gewend van zijn smartphone.

Hieronder een Duitse demonstratie tijdens het MWC in Spanje afgelopen voorjaar:

Video: Andreas Gal demonstriert Boot to Gecko (MWC 2012) (2:57)

Foto: (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond