Deel dit artikel
-

MWC: Mozilla toont eigen mobiele besturingssysteem

De maker van Firefox, de stichting Mozilla, presenteert op het Mobile World Congress zijn eigen mobiele besturingssyteem. Niet Android of iOS, maar het web zijn daarin de laag waarop programmeurs hun applicaties bouwen.

Volgende week zal een team van Mozilla de eerste publieke demonstratie geven van het prototype van Boot to Gecko (B2G, source). Brendan Eich, die bij B2G is betrokken, zegt dat hij volgende week tijdens het Mobile World Congress ook namen van partners bekend zal maken. Dat gaat vermoedelijk om hardwarefabrikanten die de proef willen aangaan.

Waar Android en iOS besturingssystemen zijn met eigen, aparte kenmerken profileert B2G zich als besturingssysteem met het web als basis. Programmeurs hoeven niet te schrijven in aparte talen, maar in algemeen geaccepteerde API’s voor het web. Daar vallen ook de draaischijf van de telefoon onder, het adresboek, maar ook zaken als de GPS-antenne en de versnellingsmeter.

De ‘programmeertaal’ is gebaseerd op de Open Web API (HTML5, Javascript).

B2G bestaat voor 95 procent uit onderdelen van Firefox. Op de diepste laag van het systeem ligt een Linux kernel van Android, die in de komende maanden verder wordt uitgekleed (virtual machine Dalvik eruit).

Volgens de roadmap ligt het ontwikkelteam van B2G op schema. In het nu lopende kwartaal wil het een werkend prototype laten zien. Nog voor de zomer willen de techneuten kunnen overgaan tot het maken van een concreet product.

Foto: Channy Yun (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond