Deel dit artikel
-

Fraude internetbankieren stijgt, skimming neemt af

De fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar naar 27,3 miljoen euro. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken zojuist bekendgemaakt.

Toch benadrukken de banken nog maar eens dat de schade van nog geen 0,002 procent bedraagt van de totale halfjaarlijkse transactieomzet.

Voor het eerst sinds 2010 is sprake van een daling van skimming. Deze ontwikkeling is vooral te danken aan de invoering van de EMV-chip (‘het nieuwe pinnen’). De meeste aanvallen vonden plaats op betaalautomaten in de parkeersector en bij onbemande tankstations. Dat komt doordat de pas nog geheel in de paslezer verdwijnt waardoor de magneetstrip nog steeds kan worden gekopieerd.

De fraude door skimming (het kopiëren van betaalpassen) daalde de eerste helft van dit jaar wel met 24 procent ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar (van 24,1 miljoen euro naar 18,2 miljoen euro). In heel 2011 bedroeg de schade door skimming 38,9 miljoen euro.

In mindere mate vond de eerste helft van dit jaar ook fraude plaats met bijvoorbeeld creditcards (3,4 miljoen euro) en bij geldopnames (0,5 miljoen euro). In totaal is de schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer de eerste helft van dit jaar iets teruggelopen ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar (min vijf procent, van 58 miljoen euro naar 54,8 miljoen euro).

De banken blijven naar eigen zeggen investeren in maatregelen om fraude te voorkomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond