Deel dit artikel
-

Geen overheid krijgt het kapot: Tribler

Het Delftse Tribler staat plotseling in de belangstelling, als een niet kapot te krijgen alternatief voor het opgerolde MegaUpload.

Na publicaties op tal van sites, tot aan Polen toe, heeft het Nederlandse Tribler een lichte versie van zijn site moeten klaarzetten om het verkeer te ontlasten. Directe aanleiding voor de enorme toeloop van bezoekers was een artikel bij TorrentFreak, waarin staat dat het Tribler netwerk niet is neer te halen, ‘tenzij je het internet sluit’, aldus onderzoeker Johan Pouwelse.

Tribler is een onderzoeksproject van de TU Delft en de VU in Amsterdam. Jarenlang fungeerde het als een platform voor het delen van videocontent. Een jaar of wat geleden ging het daarbij vooral om HD-video. In 2006 maakte de Publieke Omroep nog een samenwerking bekend met de makers van de peer-to-peer-software.

Het idee was dat gebruikers samen bandbreedte zouden delen om zo congestie op internet tegen te gaan, met name bij het streamen van grote evenementen. Door de toenemende bandbreedtesnelheden lijkt die ambitie naar de achtergrond verdwenen.

Tribler heeft dan ook nooit de mainsteam gehaald. Dat lijkt nu, door het oprollen van MegaUpload, te veranderen.

De technologie is al die jaren namelijk gebaseerd geweest op het BitTorrent-protocol. In december voegden de makers Wiki-technologie toe aan hun software om bestanden te delen. Geregistreerde gebruikers van Tribler kunnen de meta-informatie over torrents bewerken. Daarmee is het uitwisselen van bestanden kinderspel geworden.

Het grote voordeel ten opzichte van bestaande oplossingen is dat er geen centrale database is met lijsten van beschikbare torrents zoals bij Pirate Bay. De software zorgt ervoor dat lijsten automatisch gedeeld worden, al dan niet met hulp van superpeers (wegwijzers). Het sluiten van zo’n gedecentraliseerd netwerk is praktisch onmogelijk.

Of de Delftse onderzoekers echt blij zijn met de publiciteit is de vraag. Het onderzoek wordt gefinancierd door Europa. Tribler heeft in het verleden het delen van illegale kopieën steeds ontmoedigd door het bijhouden van gegevens en de geschiedenis van gebruikers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Is dat zo?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond