Deel dit artikel
-

Google en Nokia nekken navigatiedienst Vodafone

Vodafone trekt de stekker uit de eigen navigatiedienst Wayfinder. Het bedrijf zegt niet langer tegen de concurrenten op te kunnen boksen die een gratis navigatiedienst in de markt zetten.

Het Zweedse Wayfinder werd eind 2008 overgenomen door Vodafone voor 239 miljoen Zweedse kronen. Voor de telecompartij toentertijd een kans om in de markt voor locatie gebaseerde diensten te stappen.

Volgens Vodafone verwacht de consument vandaag de dag een navigatiedienst, maar niet tegen betaling. Concurrent Google en Nokia zetten eerder een gratis dienst in de markt. Bij beide lanceringen duikelde de beurskoers van het Nederlandse TomTom naar beneden.

Op de site van Wayfinder is nog te lezen dat het bedrijf op zoek is naar medewerkers. Dit is waarschijnlijk verouderde informatie. Tegen Engadget liet Vodafone weten geen plannen te hebben om nog gebruik te maken van Wayfinder-producten in de toekomst.

Vodafone kijkt naar andere bedrijven om een partnership mee te sluiten en op die manier navigatie en locatie gebaseerde diensten aan te kunnen bieden. Voor bestaande klanten zou hiervoor een overgangstransitie ingezet worden. Voor de 95 werknemers bij Wayfinder is na deze overgangsperiode geen werk meer bij het moederbedrijf.

Het Nederlandse Nav4All stopte onlangs met zijn gratis mobiele navigatiedienst. Het bedrijf mag niet langer gebruik maken van de kaarten van Nokia-dochter Navteq.

Google lanceerde voor de Verenigde Staten de gratis mobiele navigatiedienst met spraakherkenning. Met deze aanval op de navigatiemarkt moest de koers van TomTom het ontgelden. In tegenstelling tot Googles dienst, is er voor Ovi Maps avn Nokia geen internetverbinding nodig.

bron foto: Hey Paul (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Pieter Rooderkerk

Ik heb zojuist de Nokia 7230 gekocht en ook op dit toestel zit de gratis Ovi-kaarten dienst van Nokia waarmee perfect te navigeren valt. Logisch dus dat dit een probleem voor vodafone is waar niet mee te concureren valt. Ik kocht dit toestel onder andere om deze reden en uiteraard om de prijs. Werkelijk alle informatie rondom dit toestel en ook een uitgebreide toelichting rondom dit navigatie thema is te vinden op http://www.nokia-7230.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond