Deel dit artikel
-

Google sluit vrede met uitgevers

Google heeft na zeven jaar eindelijk vrede gesloten met uitgevers over het scannen en indexeren van boeken voor het online archief.

In 2005 sleepte een groep Amerikaanse uitgevers Google voor de rechter omdat het zoekbedrijf oude boeken wilde indexeren en die online wilde zetten. Niet dat het hele boek zomaar ter beschikking werd gesteld, maar wel konden op basis van trefwoorden specifieke pagina’s worden bekeken.

Het begon met het Google Print Library Project, waarmee de bibliotheken van Harvard, Stanford en de Universiteit van Michigan ontsloten zouden kunnen worden, maar de Amerikaanse uitgeversbond Association of American Publishers zag de bui al hangen en vreesde inkomstenderving. Met name grote uitgeverijen McGraw-Hill, Pearson Education, Penguin Group USA, Simon & Schuster en John Wiley & Sons hadden grote moeite met de plannen.

Inmiddels hebben de uitgevers en Google dan na vele jaren alsnog vrede gesloten. Google mag oudere boeken blijven scannen, als er maar meer boeken beschikbaar worden gesteld via de (web)winkel Google Play. Google heeft overigens nog geen overeenstemming met de belangenvereniging van (individuele) schrijvers in de VS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond