Deel dit artikel
-

Hands-on: Dyson V6 Fluffy

De één noemt het een veredelde kruimeldief, de ander herkent een Power Rangers Laserblaster. Dyson zal met deze nieuwe productgroep, de draadloze zakloze stofzuiger, nog wat vooroordelen moeten overwinnen. Gaat dat met deze V6 Fluffy lukken, ondanks het prijskaartje van 429 euro?

Tot nu toe verandert elk nieuw idee van James Dyson in een goudmijn. De omzet van het Britse bedrijf met meer dan 4000 medewerkers, ligt inmiddels boven 1 miljard pond en het bedrijf maakte in 2013 nog 382 miljoen pond winst.

De V6 Fluffy lijkt inderdaad eerder op een futuristisch lasergeweer dan een stofzuiger. Persoonlijk had ik bij het oppakken van het apparaat een beetje dezelfde neiging die ik vaak heb als ik een nieuw Apple-product in handen krijg: die wil ik hebben! En dat bij een stofzuiger!

Dat we niet te maken hebben met een veredelde kruimeldief, blijkt al gauw uit de specificaties: een nieuwe V6 350Watt motor met een 2100 mAh batterij die een zuigkracht van 28AW levert en met de speciale boostknop zelfs 100AW (in vergelijk: een kruimeldief heeft gemiddeld een zuigkracht van 9AW en een 2200Watt-stofzuiger rond de 250 AW). Misschien nog niet zoveel zuigkracht als de sledezigers, maar in combinatie met de speciale borstel effectiever dan je zou verwachten. Al gauw blijkt dat dit niet een stofzuiger voor erbij is, maar een stofzuiger voor inplaats van.

De V6 wordt geleverd met een heel arsenaal aan borstels en zuigmonden en de nieuwe vloerzuigmond voor harde vloeren bleek uiterst effectief. Waar in het promofilmpje overdreven veel cornflakes, suiker en hagelslag wordt opgezogen, kan ik toch echt beamen dat de V6 Fluffy in praktijk zo werkt. De standaard zuigkracht van 28AW is in 80 procent van alle gevallen ruim voldoende en de batterij levert voor zeker 20 minuten aan stroom, daarna zul je weer moeten opladen. Genoeg tijd om één of twee etages en een trap te zuigen. Voor de extreme zuigkracht is er een boostmodus die de batterij echter in een paar minuten leegtrekt.

 

Het zal te maken hebben met het feit dat ik de laatste paar weken voornamelijk smartphones, smartwatches en camera’s heb getest, maar de V6 Fluffy is er zo’n eentje die ik liever niet meer terugstuur naar de fabrikant. De stofzuiger met zak en snoer kan echt de deur uit.

De V6 Fluffy blijkt vooral in combinatie met de Roomba robotstofzuiger een perfect duo. Voor het schoonhouden en de dagelijkse ronde, zetten we de roomba aan. Voor de moeilijk te pakken plekjes en de trap, wordt de V6 gepakt. Maar ook op de momenten dat je normaal zuchtend, in ons geval naar de zolder loopt, om een stofzuiger te pakken, voor wat knoeiwerk. Is het nu fluitend de 2,3-kilo-lichte V6 uit de houder trekken, even zuigen en weer terug in de lader. Voor het zuigwerk buiten het huis (denk aan auto, caravan, op locatie) is er eigenlijk niet eens en alternatief.

Ik zeg plus één voor de eerste ZZP-interieurverzorgster die haar eigen V6 Fluffy meebrengt. In zo’n geval zou alleen een extra batterij wel handig zijn en daar is de V6 niet echt op gemaakt.

Keerzijdes zijn er zeker ook, maar liefst twee stuks en voor mij wel serieuze dealbreakers. Het apparaat maakt echt een hels lawaai met een vervelende fluittoon. Deze was ook al waar te nemen in de V4-versie, maar is helaas niet minder geworden. Op één meter afstand gaf de geluidsdrukmeter 82 dB aan, beste heftig. Daarnaast is dat zakloze stogzuigen niet echt stofloos. Bij het legen van de bak, hoe simpel dan ook, komt toch veel stof vrij en middenin blijft veel stofhangen die je eruit moet schudden, onder luid gekuch.

Ondanks deze gebreken weegt het gebruiksgenot vele malen zwaarder en zie ik voor deze nieuwe stofzuigercategorie een florissante toekomst tegemoet, waar Dyson zeker de vruchten van zal plukken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Niels Willems

Ons mannen krijg je zo gek dat we (te) veel geld betalen voor een stofzuiger (!) als het de aanblik heeft van een ruimtewapen. Bij menig vrouw zullen de ogen in de linkerbovenhoek verdwijnen als we dit apparaat, met prijskaartje eraan, vol trost laten zien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond