Deel dit artikel
-

Jake Dysons Ariel geeft een leven lang licht

Een lamp die weinig energie verbruikt en een leven lang meegaat, dat was de droom van Jake Dyson. Met Ariel is dat redelijk gelukt, deze gaat tenminste 37 jaar mee.

Afgezien de vraag of het ontwerp tijdloos genoeg is om Ariel 37 jaar lang te laten hangen, is het een knap staaltje werk wat Jake Dyson heeft afgeleverd. Iets wat ook niet onopgemerkt is gebleven bij de grote coöperaties, wat weer in menig vijand als bewonderaar heeft geresulteerd.

Jake Dyson, de zoon van beroemd ontwerper James Dyson, timmert sinds 2004 met zijn eigen bedrijf flink aan de weg, maar heeft slechts drie producten op de markt gebracht: Motorlight (2006) CSYS Task (2012) en later dit jaar dus Ariel. Met een obsessie om de ultieme lamp te maken, met een groot rendement en een onbeperkte levensduur, is Jake uiteindelijk bij Osram uitgekomen, waar hij vernam dat dit mogelijk was, maar dan bij een temperatuur van min 200 graden. In de praktijk onhaalbaar, maar koeling blijkt wel de oplossing te zijn voor het verlengen van de levensduur van een LED-lamp.

Ariel maakt gebruik van een Cree LED met een hoog vermogen. Vanuit het midden lopen zes warmtebuizen en hierlangs weer 2 rijen van dunne aluminium bladen. De hitte die door de buizen loopt, wordt afgevoerd door de bladen, waardoor koele lucht weer wordt aangetrokken, het bekende convectieprincipe. Deze manier van koelen is in de computerindustrie gebruikelijk voor het koelen van CPU’s, maar in de LED-industrie uniek. De lamp zelf heeft een enorme lichtopbrengst 6984 lumen bij 66 Watt met kleurentemperaturen van 3000 en 4000 graden Kelvin.

De innovatie houdt hier echt niet op. Ariel is één van de eerste lampen die gebruik maakt van de Zigbee-communicatiestandaard. Deze maakt het mogelijk om via een app voor iOS of Android, het energieverbruik en totaal gebruik van de lamp bij te houden. Of Ariel echt 37 jaar oud zal worden, moet nog blijken, duidelijk is dat zij in ieder geval meerdere versies van je smartphone zal overleven.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond