Deel dit artikel
-

Muziekmarktplaats onder vuur

Een Amerikaanse startup lijkt een gat in de markt te hebben ontdekt: de wederverkoop van bij iTunes gekochte liedjes. Daar is muziekgigant EMI niet blij mee. Die dreigt nu met juridische stappen.

EMI omschrijft ReDigi als een ‘marktplaats voor auteursrechtenschending’. Belangenorganisatie Recording Industry Association of America (RIAA) heeft de startup ook al onder druk gezet. Maar ReDigi houdt vol dat het niets verkeerd doet.

ReDigi startte zijn diensten in het najaar. De technologie van het bedrijf onderzoekt eerst of de gebruiker een legale kopie heeft gekocht. Dan worden alle kopieën gewist op apparaten van die gebruiker en naar de cloud overgeheveld en voorzien van een digitale handtekening. Een ander kan het liedje dan kopen voor bijvoorbeeld de helft van de prijs. Het bedrijf wil zijn diensten uitbreiden naar boeken en games.

‘De gemiddelde consument heeft tegenwoordig al gauw vijfhonderd dollar aan gekochte liedjes die je net als een cd zou moeten kunnen verkopen’, zegt CFO Larry Rudolph tegen Technology Review. Juristen zijn daar nog niet uit. Die zijn van mening ReDigi aan vermenigvuldiging doet (pdf).

De startup stelt dat nu liedjes steeds vaker in de ‘cloud’ worden opgeslagen, dat ook automatisch zou moeten gelden voor de eigendomsrechten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kees

prepare to receive a cease and decist letter ….

Dennis

Goed idee!
Zolang ze niet kunnen bewijzen dat ze gekopieerd zijn, en de verkoper kan aantonen dat hij de nummers legaal gekocht heeft, is er geen vuiltje aan de lucht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond