Deel dit artikel
-

Nederlander uitgeleverd wegens fraude met creditcardnummers

De 21-jarige Nederlander David Benjamin Schrooten is door Roemenië uitgeleverd aan de Verenigde Staten wegens grootschalige fraude met creditcardnummers.

De Nederlander zou via websites onder de naam Fortezza gestolen creditcardnummers te koop hebben aangeboden. “Mensen denken dat we cybercriminelen niet kunnen vinden of aanhouden, maar je kunt je niet verschuilen in cyberspace. Uiteindelijk vinden we je”, waarschuwde de officier van justitie Jenny Dunkan.

Schrooten kwam zondag aan in Seattle, waar een restauranteigenaar op het spoor van het misbruik kwam. Klanten van een Italiaans restaurant merken dat hun creditcardgegevens werden misbruikt. Het spoor leidder eerst naar Christopher A. Schroebel, een Amerikaan die spyware bij twee bedrijven in Seatlle had geïnstalleerd. Alleen al vorig jaar werden 4.800 creditcardnummers gestolen.

Schroebel werd in november al aangehouden, maar de politie ontdekte dat hij een compagnon had in Roemenië, een land dat bekend staat om creditcardfraude. De Nederlander verkocht de creditcardgegevens voor zeventig tot tachtig dollar. Volgens de aanklacht (pdf) heeft Schrooten ook creditcardnummers verkocht van Boeing-werknemers.

Over de Nederlander is nog niet veel bekend, al hadden beveiligingsexperts hem al wel op het oog. Schrooten was al sinds 2009 actief, en veranderde zijn nicknaam regelmatig, van Empirion tot Echelon en van Fortezza tot Xakep. Na zijn aanhouding in Roemenië heeft Schrooten een zelfmoordpoging ondernomen.

Schrooten, die zegt dat hij onschuldig is, wordt 20 augustus opnieuw voorgeleid. Er staan extreem hoge straffen in de VS op dit soort fraude, resulterend in tientallen jaren gevangenisstraf.

Deel dit bericht

3 Reacties

Johannes de Kaper

Vreselijk dat jullie dit soort Amerikaanse praktijken overnemen. Had ik niet van jullie verwacht. Misschien is deze jongen schuldig, maar tot die tijd is er nog niets bewezen. Lijkt RTL Boulevard wel…

Jos Balk

Ik denk eerlijk gezegd niet dat we veel medelijden met deze jongeman hoeven te hebben, en er zullen ongetwijfeld bankrekeningnummers zijn die de relatie tussen beide fraudeurs aantonen. Per slot van rekening hebben ze hem zo ook gevonden.

rick

Bankfraude is minimaal 30 jaar in de U.S ipv een taakstraf hier. Veel plezier met je medegevangen. Don’t drop the soap..

Sukkel..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond