Deel dit artikel
-

NMa doet invallen bij KPN, T-Mobile en Vodafone

De Nederlandse mededingingsautoriteit heeft vanochtend invallen gedaan bij KPN, T-Mobile en Vodafone. De NMa onderzoekt of verboden afspraken over prijzen en marktverdeling zijn gemaakt voor telefonie en internet.

Dat meldde de NOS vanochtend en werd zojuist bevestigd door de mededingingsautoriteit.

De aanleiding voor de ‘bedrijfsbezoeken’ ligt in informatie die twee klokkenluiders aan het tv-programma Nieuwsuur hebben verstrekt. Daarin wordt melding gemaakt van gesprekken tussen mobiele operators waarbij onderhandeld over wat voor wie de  optimale marktprijs was voor hun beider diensten.

Indien de drie netwerkeigenaren inderdaad op onderdelen afspraken maakten over de prijzen dan is de consument de grote verliezer. Prijsafspraken zorgen voor minder prijsconcurrentie en daardoor kunstmatig hogere omzetten met de betreffende diensten.

Of en, zo ja, wie met wie welke afspraken maakte, staat niet vast. Dat is wat de mededingingsautoriteit nu onderzoekt.

De klokkenluiders, die anoniem zijn, kwamen naar voren door de inspanningen van PVV-kamerlid Jhim van Bemmel om meer zicht op de markt achter de mobiele branche te krijgen.

KPN zegt in een reactie dat het een intern klokkenluidersprogramma heeft. Daarop zijn geen meldingen binnengekomen over de nu bevraagde onderwerpen. Die omschrijft het telecombedrijf met: ‘Het afstemmen van verdienmodellen voor het aanbieden van mobiele communicatiediensten op de consumentenmarkt’ en ‘Het verdelen van onafhankelijke verkoopkanalen’. Vijf KPN-medewerkers zijn gehoord.

De NMa legt uit hoe de procedure zich verder zal ontvouwen: ‘Als de NMa op basis van het onderzoek tot de conclusie komt dat er sprake is van een redelijk vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet, kan de NMa rapport opmaken. Naar aanleiding van het rapport kan men zich zowel schriftelijk als mondeling verdedigen. Na de betrokken partijen gehoord te hebben, beslist de NMa of de overtreding kan worden vastgesteld, en zo ja welke sanctie wordt opgelegd.’

Over de verwachte duur van het onderzoek worden geen uitspraken gedaan.

Foto: Saxon Moseley (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond