Deel dit artikel
-

Paypal in zee met Ogone en Kiala

Paypal gaat in Nederland en omringende landen in zee met e-betalingsbedrijf Ogone en pakketdienst Kiala. Paypal zag het aantal Nederlandse gebruikers in 2 jaar verdrievoudigen en hoopt het gebruik te bevorderen met de lancering van een Nederlandstalige site, al zijn het vooral internationale eBay-gebruikers die de dienst gebruiken.

Webwinkeliers die de betaaldiensten van Ogone afnemen, kunnen nu ook Paypal als betaaloptie aan hun digitale kassa’s toevoegen. De bedrijven sloten daartoe een overeenkomst. Met deze samenwerking probeert Paypal een groter bereik te realiseren op de Nederlandse en Europese markt. Tweederde van alle Paypal-betalingen worden gerealiseerd via eBay, iets waar het betaalbedrijf verandering in probeert te brengen.

Bereik buiten eBay

Paypal sloot in de afgelopen maanden verscheidene samenwerkingsverbanden in en buiten de EU. Consumenten die bij de pan-Europese fotowinkel MyPixMania.com een digitale camera kopen kunnen aankopen tot 10.000 euro betalen met Paypal. Ze hoeven enkel in te loggen op Paypal met hun e-mailadres en de aankoop te valideren. De afrekening vindt vervolgens die kredietkaart of bankkaart plaats. Daarnaast werkt het bedrijf samen met Skype en de Engelse goksite Betfair.com. Paypal maakt vandaag tevens een samenwerking bekend met Kiala, het pakketverzendingsbedrijf dat in de Benelux en Frankrijk verzending via Marktplaats- en eBay-achtige platformen afhandelt.

Hoeveel gebruikers Paypal in Nederland heeft, is niet bekend. Het bedrijf rapport enkel cijfers over het mondiale gebruik en noemt de Nederlandse marktomgeving 'substantieel', er is een lokale kritische massa. Meer dan 105 miljoen internetters staan te boek als geregistreerd Paypal-gebruiker.

Gratis belminuten bij SkypeOut

Paypals Europese baas Christoper Coonen zegt in een vraaggesprek met Emerce: "Ik kan wel zeggen dat het aantal gebruikers in Nederland én het gebruik op eBay hier is verdrievoudigd in de 2 jaar dat Paypal beschikbaar is in Nederland. Dat is ook te zien aan het aantal advertenties op eBay.nl waar je met Paypal kunt betalen. Dat is mogelijk bij zo'n drie kwart van alle advertenties op de veiling". Dat is niet verwonderlijk aangezien veel eBay.nl-transacties internationale handel betreft, een segment waar Paypal zijn nut bewijst.

Ook Marktplaats.nl biedt zijn gebruikers standaard de mogelijkheid aan te geven dat ze Paypal-betalingen kunnen ontvangen. Dat gebeurt niet vaak, aangezien veel Marktplaats-transacties niet digitaal maar aan de deur worden afgehandeld. Mogelijk krijg het lokale Paypal-gebruik een impuls als het betaalbedrijf gratis belminuten bij zusterbedrijf Skype gaat weg geven. Dat zal volgens Coonen eerder vroeg dan laat gaan gebeuren.

Coonen: "Bijna 50 procent van de Nederlanders koopt amper tot niet online. Met ons veilige en laagdrempelige systeem willen dat aantal verkleinen. Ja, iDeal is hier ook op de markt maar dat zien we eerder als een aanvulling dan als een concurrent. Dit soort systemen bevordert e-commerce in Nederland."

Nederlandse site en helpdesk na 2 jaar

Eind vorige week opende Paypal een Nederlandstalige website. Nederlanders, echter, kunnen al sinds juni 2004 gebruik maken van de internetbetaaldienst. In de afgelopen twee jaar moesten Nederlanders het met een Engelse site doen.

Coonen: "Veel Nederlanders handelen internationaal en er zijn maar weinig landen waar mensen 2, 3 of 4 talen spreken. We hebben Paypal daarom eerst in andere landen buiten Nederland geïntroduceerd Nederland was toen na Engeland het tweede land waar we van start gingen. We zouden niet in Nederland investeren als we niet dachten hier marktkans te hebben."

Nederlanders met vragen over Paypal kunnen sinds vorige week terecht bij een Nederlands sprekende helpdesk, per e-mail of telefoon.

Schade phishing onder brancegemiddelde

Klachten over pogingen tot fraude liggen voor de hand. Paypal is immers een van de belangrijkste doelen van phishing-criminelen, internetoplichters die malafide e-mails versturen. Ondanks dat er per kwartaal voor 8,8 miljard dollar via Paypal circuleert, weet het bedrijf volgens eigen zeggen de schade uit fraude laag te houden. Het fraudeniveau bij Paypal ligt met 0,29 procent lager dan bij andere soorten elektronische geldtransacties. Dat getal is al twee jaar stabiel.

Coonen: "In de maand maart 2005 verschenen er wereldwijd 2.780 phishing sites. Dat aantal groeide in een jaar uit tot 9.666. De meeste aanvallen komen uit Amerika, China en Zuid-Korea. Omdat we de Paypal-techniek door en door kennen, het zijn immers onze eigen patenten en bedrijfskennis, weten we 65 procent van de phising sites binnen 30 uur te herleiden. En dat is nog voordat er schade is aangericht. We treden proactief op. We seinen direct de lokale autoriteiten in. Zij zorgen ervoor dat de sites off line worden gehaald. Maar met hoeveel internetcriminelen we te maken hebben in totaal? Geen flauw idee."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond