Deel dit artikel
-

Rechter wijst claim dotcom-investeerders af

Beleggers in dotcom-bedrijven die zakenbank Merrill Lynch beschuldigden van misleiding, zijn in een rechtszaak in de Verenigde Staten in het ongelijk gesteld. De uitspraak van een federale rechter maakt het voor andere beleggers moeilijker om schadevergoeding te eisen voor mislukte investeringen tijdens de dotcom-hype.

Eerder dit jaar kwamen tien zakenbanken nog een schikking van 1,4 miljard overeen met beleggers die geld hadden verloren op hun investeringen tijdens de dotcom-hype. De banken gaven in onderzoeksrapporten hoog op over sommige fondsen, terwijl ze er intern geen geheim van maakten dat ze er weinig vertrouwen in hadden. Voormalige ster-analist Henry Blodget van Merrill Lynch gaf een "buy"-advies terwijl hij in een interne e-mail over "crap" sprak. Blodget werd eind 2001 al door zijn werkgever de laan uitgestuurd.

De huidige rechtszaak draaide om 24/7 Real media en Interliant. Volgens de aanklagers heeft Merrill Lynch informatie achtergehouden die relevant was voor beleggers die aandelen kochten. Rechter Milton Pollack oordeelde anders, meldt CBS MarketWatch. Hij zag geen verband tussen de informatie die niet in de rapporten en analyses van Merrill Lynch stond en de koersdaling.

Pollack noemde de beleggers speculanten die welbewust een hoog risico nemen, aldus de BBC. Het is niet de taak van de Amerikaanse wetgever, aldus de rechter, om investeerders te stimuleren te speculeren in "een freewheeling casino, dat duizenden verleidde met de droom van snelle en grote rijkdom."

De uitspraak zal het voor andere beleggers moeilijker maken om hun gelijk in de rechtszaal te halen is de verwachting, ook laat de motivatie van Pollock zien dat hij veel verantwoordelijkheid bij de beleggers zelf legt. "De uitspraak van Pollack laat geen enkele ruimte meer voor aanklagers om dergelijke zaken naar de rechter te brengen", meent analist David Trone van Prudential Financial.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond