Deel dit artikel
-

Rijksuniversiteit Groningen zet eigen crowdfundingsite op

Een wetenschapper van de Rijksuniversiteit Groningen gaat crowdfunding inzetten om geld in te zamelen voor een onderzoeksproject rond der Noordse stern. Hij heeft 40.000 euro nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te volgen.  

Al meer dan 25 jaar doet Maarten Loonen onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving. In het noordpoolgebied is de opwarming van de aarde het grootst. Met wetenschappelijk onderzoek wil Loonen er achter komen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor trekvogels.

Samen met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen zet hij een nieuw middel in: crowdfunding. Het uitrusten van één vogel met een geolocator kost vijfhonderd euro. Om het onderzoek meerdere jaren te kunnen uitvoeren is veertigduizend euro nodig. Via de website Rugsteuntstern.nl, social media en allerlei andere kanalen roept Loonen zoveel mogelijk mensen waaronder alumni, medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en vogelliefhebbers, op een bedrag te doneren en hun vrienden en kennissen te informeren over dit project en hetzelfde te doen.

Afhankelijk van de hoogte van de gift, krijgt de donateur ook wat terug. Een foto van een Noordse stern bij 25 euro bijvoorbeeld. Of een ‘eigen Noordse Stern’ die je zelf een naam mag geven bij 250 euro. En een ‘meet & greet’ met Loonen bij 500 euro.

De campagne is opgezet door het Ubbo Emmius Fonds (UEF), dat fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen, en is een pilot voor verdere crowdfundingsprojecten die het UEF in het kader van het aanstaande lustrum van de RUG wil ontwikkelen. Hiermee is de Rijksuniversiteit Groningen naar eigen zeggen de eerste universiteit in Nederland die crowdfunding met een eigen website inzet om fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek.

Deel dit bericht

2 Reacties

Pauline

Zo uniek is dat niet crowdfunding voor onderzoeksgeld. Deze vind ik eigenlijk veel spectaculairder:
https://www.facebook.com/TheOceanCleanup

Redactie Emerce

Slecht voorbeeld, geen wetenschap en een actie van een student.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond