Deel dit artikel
-

Schadevergoeding Lernout & Hauspie laat jaren op zich wachten

Gedupeerden van de fraudezaak rond het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie kunnen pas in 2015 een schadevergoeding verwachten. Niet eerder doet de rechter uitspraak.

Lernout & Hauspie, ooit de technologietrots van Vlaanderen met een geschatte marktwaarde van tien miljard dollar, ging in 2001 failliet als gevolg van het frauduleus oppompen van de omzetcijfers. Niet eerder dan september 2010 werd de zaak afgerond. Het Gentse hof van beroep oordeelde toen dat oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie en andere betrokkenen wel degelijk schuldig hadden gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Ruim negentienduizend gedupeerden, overwegend beleggers, dienden daarop een schadevergoeding in. Zeven extra mensen zijn nu aangesteld om al het papierwerk te verwerken. Elke vordering moet apart worden beoordeeld door de advocaten van Lernout & Hauspie. Om die reden verwacht het Hof dat pas in 2015 zal worden uitgekeerd, veertien jaar na het faillissement.

Het is ook nog maar de vraag of de beklaagden de 350 miljoen dollar euro (rente niet eens meegerekend) kunnen betalen. Lernout en Hauspie werden veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie onvoorwaardelijk. Mogelijk moet de verzekering bijspringen.

Lernout is het na L&H al niet meer gelukt om iets van de grond te krijgen. Op de Filipijnen importeerde hij Belgische chocolade, maar daar was geen vraag naar. Ook zijn informatiedienst MiaMia stierf een stille dood. Hauspie ging het lezingencircuit in.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond