Deel dit artikel
-

Seattle PI stopt als krant, gaat door als site

De Amerikaanse krant Seattle Post-Intelligencer stopt na 146 jaar met de gedrukte krant. Het gaat door als een online nieuwssite annex gemeenschap.

Vandaag rolt de Seattle PI voor het laatst van de drukpersen. Een toekomst was er voor de papieren krant niet meer toen eigenaar Hearst begin dit jaar geen nieuwe eigenaar voor het dagblad wist te vinden. Het nieuwsblad verloor in 2008 14 miljoen dollar.

De papieren krant heeft dagelijks 118.000 lezers. Online is de krant vooral bekend om zijn kennis van Microsoft en de ontwikkelingen die daar binnen de bedrijfsmuren afspelen. Microsofts hoofdkantoor is gevestigd in Seattle.

De nieuwe incarnatie van de krant is Seattlepi.com. Dat wordt een nieuwssite in combinatie met een ‘community platform’. De uitgave brengt lokaal nieuws maar brengt ook columns van bekende inwoners van Seattle, fotoreportages en 150 partnerbloggers. De ‘krantenredactie’ zal bestaan uit 20 nieuwsverzamelaars annex webproducenten.

Circa 145 journalisten verliezen hun baan.

Seattle P-I kon in zijn krantentijd 200 dollar vragen voor een advertentie die 1.000 lezers zagen. Online ligt dat bedrag op ruwweg 10 dollar. Die financiële basis vergt een fundamenteel andere werkwijze van de ‘krant nieuwe stijl’.

Afgelopen vrijdag vonden tijdens BNR-radioprogramma Mediazaken een discussie plaats over de verhouding online en offline kranten (luister hier). WelIngelichteKringen.nl legde de vinger op de wond met de vraag aan NRC Handelsblad: “Hoe kun je de kosten van een NRC-redactie van ruim 200 man dragen met een nieuwssite, als de papieren krant ooit verdwijnt?” De krant zegt kansen te zien in nieuwe online diensten, zoals ticketing, dating en boekverkopen.

Foto: medapt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond