Deel dit artikel
-

‘Tarieven freelancers fors gestegen’

Freelancers verdienen gemiddeld 29 procent meer dan een jaar geleden. In een jaar tijd is het gemiddelde uurtarief op basis van offertes gestegen van 42 naar 54 euro per uur. Websitebouwers zijn 26 procent meer gaan verdienen, en marketeers zijn 32 procent duurder geworden. Dat stelt onderzoek van Hoofdkraan.nl aan de hand van 37.680 offertes van medio 2011 tot medio 2013.

Niet alle freelancers zijn meer gaan verdienen; in de software ontwikkeling is een lichte daling van drie procent te zien. Ook freelancers gespecialiseerd in klantrelatiebeheer hebben hun gemiddelde uurtarief verlaagd van 59 naar 56 euro, een daling van vijf procent.

Waar Noord-Holland vorig jaar de duurste provincie leek, is het nu het minst voordelig een freelancer in Zeeland te vinden. Freelancers in Zeeland vragen met 61 euro het meeste, terwijl in Limburg de prijs met 42 euro het laagst ligt. In de Randstad ligt het gemiddelde rond de 54 euro. Overijssel en Groningen zijn van hun gedeelde laatste plaats gekomen.

Volgens Floor Poot van Hoofdkraan.nl worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door de vraag naar kwaliteit. De crisis heeft behoorlijk huisgehouden onder de freelancers, en er wordt meer op kwaliteit dan op prijs geselecteerd.

Deel dit bericht

24 Reacties

Riny Groeneveld

Ben even op zoek naar de reden van de verhoging. Jammer dat dat niet vermeld of onderzocht is. Mijn ervaring is dat een freelancer tegenwoordig bereid is te zakken met zijn/haar tarief als de periode van de opdracht langer is. Is dat wellicht niet de reden van de verhoging? Dat de periode van de huidige opdrachten korter zijn dan voorheen, waardoor de freelancer voor zichzelf iets meer op safe speelt met een hoger uurtarief.Of heeft het te maken dat er meer Seniors zijn dan twee jaar geldeden en minder jonge mensen er vanaf 2011 niet voor kiezen om voor zichelf te beginnen? Is het netwerk van de huidige beslisser of beinvloeder groot genoeg om zelf een freelancer te vinden, zonder inschakeling van een tussenpersoon of bureau, waardoor de freelancer zijn tarief iets kan verhogen (de marge van de tussenpersson)? Zo zijn er nog wel een aantal redenen te vezinnen om de verhoging te verklaren. Dat mis ik een beetje in het artikel.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Die reden wordt wel degelijk genoemd: behoefte aan kwaliteit en (niet genoemd) het wegvallen van ‘goedkopere freelancers’.

Tadek Solarz

Het gebruik van het woord verdienen lijkt me niet helemaal op zijn plaats. 55 euro per uur is vooralsnog hetzelfde tarief als een stucadoor of een tegelzetter.

Pieter Dorst

Hopelijk is dit onderzoek niet gebaseerd op de cijfers/offertes die zijn verzameld via de website van Hoofdkraan.nl zelf. Want deze site is door een aantal aanpassingen in de voorwaarden tussen de beschreven periode (2011-2013) en de steeds onaangenamer wordende bemiddelingsvoorwaarden naar mijn mening totaal niet representatief te noemen. Persoonlijk zet ik ernstige vraagtekens bij onderzoeken die via deze bron tot ons komen.

Kees de Kooter

De vermelde tarieven zijn voor beide jaren absurd laag. Twijfel sterk aan de kwaliteit van dit onderzoek.

Als bijvoorbeeld een logo designer ineens 25 euro omhoog gaat vraag ik me af hoe veel logo designers er hebben deel genomen. Waarschijnlijk maar 1 die een keer een mooie klapper heeft gemaakt.

Henriette Balk

Ik vertegenwoordig een groot aantal copywriters/tekstschrijvers. Een copywriter die nu € 41 vraagt is zwaar gedaald in zijn tarief!
Hoop niet dat opdrachtgevers dit als een representatief onderzoek zien.

Gijs Vroom

Het is idd niet een breed onderzoek en resultaten niet representatief met de markt en mijn ervaringen op dit moment. Zegt slechts iets over dit platform en offertewaarden, that’s it..

Arno Bouwens

“Freelancers verdienen gemiddeld 29 procent meer dan een jaar geleden.”
In de eerste zin van het artikel wordt al een aantal conclusies getrokken die uiterst discutabel zijn. Offertes omzet en de omvang van de offerte dan wel gemiddelde duur van de opdrachten wordt er ook niet bij betrokken.

In een tijd van economische crisis is 29% inkomstenstijging voor een volledige beroepsgroep volslagen nonsens.

Arno Bouwens

ik bedoelde: Offertes zijn niet gelijk aan omzet, de wiskundige notitie wordt in reacties ineens weggelaten…

Marleen

De voornaamste verklaring die we voor deze stijging hebben is dat bedrijven eerder voor kwaliteit kiezen dan voor prijs. Over het algemeen is de indruk dat een duurdere freelancer ook van betere kwaliteit is.

Wij hebben onderzoek gedaan naar alle uitgebrachte offertes, wat er in totaal ruim 37.000 waren. Niet alle offertes worden uiteindelijk uitbetaald, een opdrachtgever kan bij ons op de website de beste freelancer kiezen. Wel zien wij dat de goedkoopste offerte praktisch nooit gekozen wordt. De duurste offerte is ook niet vaak populair, maar juist daarom is een gemiddelde representatief voor de uurtarieven van de freelancer.

De tarieven zijn inderdaad voor beide jaren erg laag. We komen van een gemiddeld uurtarief van 70 euro in 2010, met elk jaar een daling tot een dieptepunt van 42 euro vorig jaar. Wat wij dus zien in de trend is dat er eindelijk een ommekeer lijkt te komen. Wat ik ook kan zeggen is dat de opdracht waar de freelancers voor gekozen worden uiteindelijk allemaal via de website betaald worden. Wij hebben dus een behoorlijk goed inzicht in wat de betaalde uurtarieven van de freelancers uiteindelijk zijn.

Gijs Vroom

@Marleen

Desondanks lijken de resultaten dus vooral iets te zeggen over de ervaringen op jullie platform en is het geen algemene conclusie voor ‘de freelancemarkt’. Ik heb nu meerdere bronnen gevraagd rond de situatie op dit moment en niet een bevestigd het beeld wat jullie schetsen.

Jos

Maar wie zegt nu weer dat deze gegevens niet relevant zijn, ook al lopen ze via een platform? Laten anderen dan hun cijfers er tegenover zetten.

Paul

Jos heeft gelijk en waarschijnlijk weten de freelancers op Hoofdkraan zelf het beste wat ze waard zijn: niet heel veel. Beter om een freelancer via je netwerk te vinden of via partijen die duidelijk inzicht hebben in de geleverde kwaliteit.

Ik denk dat op Hoofdkraan en vergelijkbare sites alleen die freelancers komen die niet via een andere weg een klus kunnen krijgen tegen een normaal uurtarief.

Henk

Vrij onzinnig artikel wat mij betreft, behalve om aandacht te krijgen of een soort peptalk te geven: “het gaat goed!!”. Maar Emerce plaatst het artikel en het wordt mogelijk klakkeloos overgenomen door nog weer anderen.
Het tegendeel van hetgeen de titel suggereert, ervaren we in de praktijk: omzetten (inderdaad uren * tarief) staan onder druk en zakken om diverse redenen. Ook in het ‘onderzochte’ segment.

Deze werkelijkheid is overigens allerminst reden om je zorgen te maken. Als iemand zegt ‘je tarief is te hoog’ is een goed antwoord een tegenvraag: ‘in vergelijk met wat?’ Vervolgens krijg je, als je goed luistert, bergen informatie waarmee je je voordeel kunt doen om jouw offerte bij deze specifieke (mogelijke) klant tot een gunning te laten leiden. Mogelijk zelfs met het tarief in je offerte! Omdat je relatieve kwaliteit daartoe aanleiding geeft.

Ik wil wel een onderzoek lezen naar daadwerkelijke uitbetaling op gegunde opdrachten. Dat zijn pas cijfertjes.

Piet Dokken

‘Ik wil wel een onderzoek lezen naar daadwerkelijke uitbetaling op gegunde opdrachten. Dat zijn pas cijfertjes.’

En waarom lever je die dan zelf niet aan, Henk?

Richard Theuws

mwah, als de prutsers (terecht) failliet gaan en de ‘betere’ (of ‘duurdere’?) meer werk krijgen lijkt zo’n stijging van een gemiddelde me niet meer dan logisch, wel?

En een ZZP tarief voor de bouw is écht geen 55 euro overigens.

Mark Bassie

@Jan Libbenga: Kan ik het persbericht of onderzoeksrapport krijgen op basis waarvan jullie tekst is geschreven. Ik probeer te achterhalen hoe het onderzoek is opgezet en op basis waarvan tot deze opmerkelijke conclusies is gekomen. Alvast dank.

Jan Libbenga

Nog een keer lezen, en dan op het rode linkje drukken.

D.e. Druppel

Initiatieven zoals Hoofdkraan hebben in eerste instantie een plek in de markt verworven door freelancers puur op prijs tegen elkaar uit te spelen. Een professionele copywriter die vijf jaar terug nog probleemloos meer dan 100 euro kon rekenen, moet nu “concurreren” met iemand die toevallig een paar zinnen foutloos Nederlands kan schrijven en dat voor € 39 per uur deed en daar tegenwoordig wel € 42 per uur voor krijgt. Tja, en omdat veel webredacties niet bereid zijn om te betalen voor een een goede journalist met nog een beetje kritisch vermogen, worden onnozele promotionele Hoofdkraan persberichtjes over onnozele onderzoeken zomaar overgekalkt en nagewauweld.
Hey, een zelfstandig copywriter die € 42,- per uur verdient en gemiddeld 6 productieve uren per dag draait, verdient wel 1.260,- bruto per week (en da’s al best knap). Daar moet íe vervolgens wel zelf zijn arbeidsongeschiktheid, ziektekosten, pensioen, auto, kantoorspullen, Hoofdkraan afdracht en de hele mikmak van betalen. Hou je netto net een nagel om aan je kont te krabben over. Okay, er zijn zat mensen die het nóg slechter hebben. Maar wie een beetje kan rekenen, zal het wel uit zijn hoofd laten om te gaan freelancen via Hoofdkraan. Dan nog liever de bijstand.

Marcel Pater

Als de tarieven zo laag waren dan is de kans dat ze stijgen natuurlijk wel groot. Daarnaast zijn er veel freelancers die in barre tijden heel erg onder de prijs zijn gedoken. Vind de tarieven gemiddeld nog wel aan de lage kant.

Anon

Websites zoals Hoofdkraan zijn ideaal voor bijvoorbeeld programmeurs. Je klant is veelal iemand die puur op prijs met je in zee gaat en dus totaal niet wil investeren in kwaliteit. Op elk uur werken voor zo’n klant trek ik gemakkelijk 6 extra uren correctie in volgende trajecten. Houtjes touwtje oplossingen is waar je bij de Hoofdkraan klant kan scoren. Denk nou niet dat ik geen respect voor de klant heb, maar ik doe ook liever leuk werk voor een normaal tarief om zo meerdere klanten te kunnen bedienen dan dat ik op deze manier moet werken maar dit is gewoon op dit moment de realiteit. Klanten die het normale tarief betalen buiten Hoofdkraan om krijgen overigens wel waar voor hun geld, Hoofdkraan klanten krijgen te maken met de notoire vendor lockin. Initieel laag tarief maar daarna hoge kosten.

Marc van Rongen

Tarief hangt ook sterk af van de duur van de opdracht en het aantal dagen per week. Als je een goed netwerk hebt, kwaliteit levert en gespecialiseerd bent in iets wat weinig mensen kunnen, heb je altijd werk.

Jarno

Ben het met veel reacties eens. Het hangt allemaal af van wat de opdracht is: hoe lang is de opdracht, hoeveel uur, wat komt er nog meer uit voort etc. Puur een uurtarief hangen aan een “kopje” vind ik niet geheel terecht. Zo heb je basis prijzen en tarieven voor freelance projecten. Ben benieuwd wat de tarieven van 2014 / 2015 zijn!

Micheal

Maar wie zegt nu weer dat deze gegevens niet relevant zijn, ook al lopen ze via een platform?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond