Deel dit artikel
-

Tunebase vertraagd door faillisement Byton

De start van Tunebase, het digitale distributieplatform van onafhankelijke Nederlandse muzieklabels, loopt vertraging op doordat softwareleverancier Byton onlangs failliet is gegaan. Byton zou het systeem bouwen waarmee Tunebase digitale content zou kunnen uitleveren aan grote downloadwinkels.

[artikel bijgewerkt met reactie directeur Byton, onderaan tekst] 

De rechter sprak op 4 september het faillisement uit van het Hilversumse Byton Software en Byton Distributed Media. Twee maanden eerder was ook Byton Studio's failliet gegaan. Byton maakt onder meer content management systemen en het interactieve tv-platform TVBlob, waarmee internet en tv via een settopbox en camera aan elkaar werden gekoppeld.

Volgens Tunebase-woordvoerder Frank Janssen loopt het nieuwe distributie- en marketingplatform averij op door het faillisement van Byton. "Ze hebben tot nu toe alleen wat demomateriaal geleverd en wat dingen die half af zijn. Dit is heel vervelend." Tunebase moet alsnog over een paar maanden van start kunnen gaan, vindt Janssen. "We zijn nu druk aan het kijken naar partijen in de markt die ons zo snel mogelijk kunnen helpen. We hadden gehoopt een eerste versie van Tunebase te kunnen presenteren tijdens het muziekcongres Popkomm dat nu in Berlijn wordt gehouden. Daar lopen alle platenmaatschappijen en andere muziekpartijen rond. Helaas kan dat nu niet."

Afscheid cd-single zorgt voor haast

Volgens Janssen moet het Tunebase-systeem binnen drie maanden alsnog klaar zijn. "Er is haast bij. Veel kleine, onafhankelijke labels wachten op ons. Dat komt ook doordat volgend jaar de fysieke cd-single definitief uit de winkels gaat verdwijnen. Als gevolg daarvan worden singledownloads belangrijker en willen kleine labels maar al te graag via grote, bekende downloadwinkels worden aangeboden."

Als voorbeeld noemt Janssen het label van Jan Smit dat een van de maatschappijen is die last zal krijgen door het stoppen van de fysieke singleverkoop.

Tunebase presenteerde zich begin juli aan de Nederlandse platenlabels. Het platform moet ervoor zorgen dat de muziek- en videocatalogi digitaal worden gedistribueerd naar betaalde downloadsites als iTunes en Planet Music. Niet alleen onafhankelijke platenmaatschappijen, ook individuele artiesten, moeten zo makkelijker hun muziek online aan de man kunnen brengen. Vooral bij grote spelers als Apple's iTunes is het voor de Nederlandse labels lastig om er tussen te komen. De maatschappijen Challenge Records, Music & Words en Essential Dance Music en branchevereniging NVPI zijn de oprichters van Tunebase. Het moet beschikbaar worden voor alle labels en artiesten.

Een woordvoerder van Byton verwees woensdag door naar een collega die niet bereikbaar was voor commentaar. Byton leverde eerder ook diensten aan het bedrijf Digital Media Power dat de downloadwinkels van onder meer MusicStore verzorgt. Dat bedrijf zegt geen hinder te ondervinden van het faillisement.

Update 200907:

Volgens Byton-CEO Ben van Dongen zijn de faillisementen van de drie BV's het gevolg van 'een reorganisatieproces', maar gaat Byton uiteindelijk wel verder. "Het reorganisatieproces heeft gevolgen gehad voor het opleveren van onder andere het Tunebase-systeem, maar volgende week moet dat gewoon af zijn", zegt Van Dongen.

Bron foto: stignygaard (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Martijn

http://www.independentip.com heeft het platform klaar staan voor gebruik.

Ben van Dongen

Het hele verhaal is dat de Byton bedrijven door een verandering zijn gegaan en als gevolg hiervan is enige vertraging ontstaan. Het platform voor Tunebase zal volgende week worden opgeleverd.

Theo Spong

Dit is het zoveelste faillissement van Byton.Er vaak kunnen zij hun toezeggingen niet waarmaken.Jammer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond