Deel dit artikel
-

Twinning op korte termijn afgestoten

De overheid zal binnen enkele maanden Twinning overdragen aan een nieuwe eigenaar. "We verwachten het deze zomer af te ronden", zegt Lucas Wildervank, directeur van Twinning. "Er zullen geen Twinning-bedrijven in problemen komen als gevolg van de overdracht", aldus Wildervank.

Gisteren werd bekend dat de overheid met Twinning wil stoppen . Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken meldde dit in een brief aan de Tweede Kamer. De incubator voor startende technologiebedrijven kreeg eind 2001 al de taak om op zoek te gaan naar een partner in de markt, die de investerende rol van de overheid zou kunnen overnemen. De Nederlandse staat investeerde sinds de oprichting in 1998 in totaal 47,6 miljoen euro in Twinning.

Van de 65 bedrijven waarin Twinning participeerde, staakte iets meer dan de helft zijn activiteiten, voor het overgrote deel gedwongen door een faillissement. Er zijn nu nog 28 participaties over, waaronder Bibit, Parkline, KIP en Expatica. "De lopende verplichtingen die Twinning heeft tegenover deze bedrijven, bijvoorbeeld over nieuwe investeringen, zullen voldaan worden", zegt Wildervank. "Er zullen geen bedrijven in problemen komen als gevolg van de overdracht. De materiële verplichtingen gaan vervolgens ook over op de nieuwe eigenaar."

Er zijn "voorbereidingen" getroffen om een nieuwe eigenaar te vinden, aldus Wildervank. Twinning-commissaris Roland Slot krijgt de taak dit proces af te ronden. "We zoeken naar partijen die ervaring hebben met early-stage investeringen in technologiebedrijven", zegt Wildervank.

Twinning kon geen partner vinden, is er dan nu wel interesse voor het portfolio van Twinning? "Absoluut", reageert Wildervank. "Het was ontzettend moeilijk om een partij te vinden voor een nieuw fonds, er zijn nog nauwelijks partijen die geld willen steken in nieuwe bedrijven. Meer interesse is er voor bestaande bedrijven. Hoewel een aantal bedrijven failliet ging, zijn er in het Twinning-portfolio partijen die interessant genoeg zijn. Bovendien zijn er van die bedrijven 'track-records' op te vragen."

Bij het nog nieuw te vormen kabinet staat innovatie en kennis hoog op de agenda. In het regeerakkoord dat is opgesteld door CDA, VVD en D66 staat als een van de doelstellingen "het versterken van het klimaat voor de technologiesector". Wildervank houdt zich op de vlakte als hem gevraagd wordt waarom daarin geen rol voor Twinning wordt gezien. "Dat is een politieke beslissing. Daar wil ik geen uitspraak over doen."

Deel dit bericht

3 Reacties

Pieter

Wat ik niet begrijp is dat men in het nieuwe regeerakkoord het heeft over meer innovatie op het gebied van ICT. Tevens wil de overheid het makkelijker en aantrekkelijker maken voor startende ondernemers in deze branche. Dus streeft de overheid nog steeds hetzelfde doel na, als dat zij nastreefde met de oprichting van Twinning. Waarom stopt de overheid dan met Twinning en gaat zij niet verder met de concept (eventueel in aangepaste vorm??)It doesn't make sense to me.

Taco

Twinning is een mislukt concept dat leidt tot concurrentie vervalsing. De overheid moet geen zeer zwakke specifieke bedrijven steunen ten koste van sterke gezonde bedrijven.Daarom is het goed dat Twinning stopt. Neem bij voorbeeld Tryllian "het parade paard van Twinning". Je moet helemaal geen idee hebben wat er in de markt speelt en een totaal gebrek aan ondernemers gevoel hebben wil je zo'n bedrijf steunen.Nu twinning steunt Tryllian, het gevolg is dat KPN een projectje laat doen door Tryllian.(volgens mij hun enige project) Een gezond innovatief bedrijf met veel levenskans krijgt dat project niet. Gevolg serieus bedrijf heeft minder inkomen en dus minder levens kans. Zwakke slechte initiatieven steunen gaat altijd ten koste van sterke en gezonde. Ik vind het niet erg dat ik mijn geld met mijn zieke buurman moet delen via de belasting, maar dat het ook nog in zieke en zwakke bedrijven wordt gestopt is mij een raadsel. Als de overheid serieus de ICT sector wil steunen dan introduceert zij een generieke maatregel, zoals een laag BTW tarief voor software ontwikkeling. Maar ja daar verdienen de "twinning" consultance en zieners als R.Pieper niets aan. P.S. Ik kan je verzekeren dat de twinning consultance helemaal geen verstand hebben van innovatie en markt.Dat kan je al op hun site zien. Een NDA wordt niet getekend. Echter wie wel eens in innovatief project heeft meegedraaid bij een serieus bedrijf weet dat je nog niet eens naar de WC kan zonder legitimatie en dat is niet omdat ze willen weten hoe vaak je naar de WC gaat, laat staan dat iemand een serieus innovatief idee naar een Twinning consultant gaat sturen zonder NDA.

Pieter

Als reactie op Taco.Wat je typt kan best zo zijn, die kennis heb ik niet, maar wat ik wel weet is hoe ik het interpreteer:Hetgeen jij zegt heeft totaal geen betrekking op Twinning, maar betrekking op de overheid als investeerder. Jouw uitleg houdt in dat de overheid zich niet dient te bemoeien met investeringen in bedrijven en al helemaal niet in ICT bedrijven.Misschien is Twinning wel niet het concept zoals het moet zijn, maar anderzijds is er niet heel veel particulier initiatief (informals en andere VC) die nu investeren in start-ups.Twinning had als doel voornamelijk start-ups te financieren. En tja, dan maak je ook wel eens een misser of veel missers.Twinning generaliseren met Trylian vind ik niet terecht. Hoe doen de andere bedrijven het? Bibit bijvoorbeeld??Kritiek hebben is prima, maar iets de grond in boren gaat mij te ver, totdat je het zelf beter gedaan hebt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond