Deel dit artikel
-

MWC 2012: Vodafone in mobiel betalen met Visa

Klanten van Vodafone Nederland kunnen binnenkort betalen aan de kassa met hun mobiele telefoon. Hiertoe sluit het bedrijf een samenwerking met Visa.

Dat maakte Vodafones toman Vittorio Colao zojuist bekend het Mobile World Congress in Barcelona. De samenwerking heeft een wereldwijde reikwijdte, maar wordt eerst gelanceerd in vijf Europese landen.

Behalve Duitsland, Engeland, Spanje en Turkije doet ook Nederland mee. Vodafone Nederland was kort voor publicatie nog niet in de gelegenheid details te geven.

Het systeem is gebaseerd op een prepaid account bij Visa. Consumenten zouden over een telefoon met NFC-chip moeten beschikken. Die kan enerzijds in de telefoon zitten, anderszijds op de SIM-kaart. Een andere vorm is, dat Visa aan Vodafone zijn app payWave gaat leveren die het ook met Samsung op de markt brengt.

Met deze techniek wordt het voor consumenten mogelijk om in de winkel af te reken met hun mobiele telefoon. Muntjes en briefjes zijn niet meer nodig, als de betreffende winkel over een kassasysteem beschikt dat met NFC-overweg kan.

Colao ziet mobiel betalen en m-commerce als een volgende stap in de evolutie van mobiele telecom. “We moeten als marktpartijen gezamenlijk de standaarden helpen introduceren. Vervolgens kunnen we concurreren op diensten.”

De bestuursvoorzitter roept internationaal overheden overheden op om mobiele aanbieders te helpen bij meer innovatie. Hoe meer zijn bedrijf kan investeren in spectrum en technologie, hoe meer diensten ze kunnen ontwikkelen en hoe meer banen er worden geschapen. Het tegenovergestelde is nu echter realiteit. De prijzen worden door overheden verplicht omlaag geduwd en er wordt te weinig spectrum beschikbaar gesteld aan de markt.

“Daarom willen we samen met collegabedrijven investeren in de aanleg van nieuwe LTE-netwerken. Niemand heeft dat aanbod nog opgepakt, maar we blijven het doen.” De Italiaan probeert hiermee de kosten voor de bouw van snelle netwerken te delen met concurrenten. Ook hier geldt, dat de basis gezamenlijk wordt gelegd en dat de concurrentie plaatsvindt op prijzen en diensten.

“Stop met de regulering van de markt op de automatische piloot. Dat is een model van vijftien jaar geleden. Het idee dat bij lagere prijzen meer geld naar de consument gaat, is maar ten dele waar. Twintig procent van de besparingen komt in de broekzak van de consument. De rest versplintert elders in de markt. Laat ons dat geld houden en wij investeren het in nieuwe technologie en diensten”, klonk zijn oproep aan onder meer Brussel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond