Deel dit artikel
-

Vooruitblik cijfers Apple: donkere wolken?

Een opmerkelijk suggestief verhaal in zakenblad Forbes aan de vooravond van de kwartaalcijfers van Apple met als insteek dat de Raad van Bestuur de huidige topman Tim Cook zou willen vervangen. Het geeft eerder het ongeduld weer van Wall Street, dat kennelijk wil dat Apple elke maand een deus ex machina lanceert.

Toch wordt het spannend, want een groep van veertien analisten houdt er (voorzichtig) rekening mee dat Apple vanavond (Nederlandse tijd) voor het eerst sinds 2003 minder kwartaalwinst zal rapporteren. De nettowinst in Q2 zou dalen naar 9,53 miljard dollar, oftewel iets meer dan tien dollar per aandeel. De geprojecteerde omzet zou uitkomen op 42,4 miljard dollar, de laagste score sinds 2009.

De onrust van Wall Street is te begrijpen. De beurskoers van Apple had in september vorig jaar nog het hoogste punt aller tijden bereikt, en daarna zette de daling in, ondanks prachtige kwartaalwinsten. Van 700 dollar is de koers naar driehonderd dollar gegaan.

Dat komt omdat beleggers in hun ogen maar niets (nieuws) horen van Apple. Afgelopen najaar lanceerde het bedrijf weliswaar een groot aantal producten, van nieuwe iMacs tot de iPad Mini, maar dat waren toch allemaal varianten van bestaande producten.

Nieuwe productlanceringen in april zijn uitgebleven, en er is weinig zicht op echte innovaties. Zo zou de volgende iPhone – gepland voor in of direct na de zomer – slechts een iets snellere versie van het huidige model zijn. Nieuwe iPads zijn naar verluidt vertraagd, net als de ontwikkeling van iOS 7.

De Apple televisie waarover al jaren wordt gesproken, is nog altijd niet aan de horizon verschenen en de slimme horloge van Apple zou nog in de experimentele fase zitten.

Medeoprichter Steve Wozniak van Apple verklaarde vorige week dat Apple met ‘heel nieuwe producten komt die ons verrassen en choqueren’, maar hij moest erkennen dat hij ook niet van de hoed en de rand weet. Beleggers hopen dat Cook bij de toelichting op de cijfers (vanaf 23.00 uur Nederlandse tijd) een tipje van de sluier oplicht.

Maar is al dat geweeklaag over Apple wel terecht? Cook heeft, in navolging van wijlen Steve Jobs, altijd gezegd dat ‘we maar een paar dingen echt goed kunnen’. En wie terugblikt op de afgelopen tien jaar nooit in een hoog tempo nieuwe producten heeft gelanceerd: tussen de iPod (met iTunes), de iPhone en de iPad zaten vele jaren.  Alle andere producten waren doorontwikkelingen van oudere.

Rivaal Samsung lijkt zichzelf voorbij te hollen met producten die weliswaar vol innovaties zitten, maar die niemand in een grote staat van opwinding brengen. Wat moet je met NFC als je het nog vrijwel nergens kunt gebruiken? Foto’s van twee kanten tegelijk maken mét geluid, hebben we dat echt nodig? Oogscrollen, anyone?

Niet onbelangrijk: de Apple-gebruiker klaagt (nog) niet. Gebruikers van een iPhone zijn nog steeds het meest tevreden over hun smartphone. Ook Nokia en Samsung kunnen daar niet aan tippen. Geen mens wil een Samsung-tablet. En zo lang Ti Ta Tovenaar Jonathan Ive op zijn plek blijft zitten, lijkt Apple gezond en wel.

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond