Deel dit artikel
-

Zynga en Facebook drijven uiteen

Zynga en Facebook nemen voorzichtig afstand van elkaar. De contracten tussen beide bedrijven zijn herzien, zo blijkt uit documenten die bij beurswaarhond SEC zijn ingediend.

Het spelletjesbedrijf Zynga was tot nu toe nauw geïntegreerd met Facebook. Zo waren er onderlinge promotieafspraken en Zynga kreeg tachtig procent van zijn omzet via het sociale netwerk. Omgekeerd had Facebook een fors deel van zijn omzet te danken aan Zynga.

In de nieuwe opzet, geldig vanaf maart volgend jaar, wordt Zynga een ontwikkelaar als enig ander. Het bedrijf hoeft geen Facebookadvertenties meer op zijn site te zetten, credits (betaalcoupons) van Facebook in zijn spellen te gebruiken of alleen voor het Facebookplatform te ontwikkelen. De beperkingen worden dus opgeheven, maar de voordelen vallen daardoor ook weg.

Tot voor kort moest Zynga van elk spel dat zij ontwikkelde in elk geval ook een Facebookversie maken. Nu ook die voorwaarde verdwijnt, krijgt het bedrijf meer armslag. Dat is precies wat beleggers van het beursgenoteerde bedrijf willen. Die vonden de afhankelijkheid van Facebook niet gezond meer, zeker nu games steeds vaker op tablets en smartphones worden gespeeld. Ook gaat Zynga meer ontwikkelen voor derden. Het ontwikkelen van eigen games zal in de toekomst geen grote prioriteit meer krijgen.

Onderdeel van de afspraken was ook dat Facebook zelf geen games zou ontwikkelen. Dat mogen ze nu wel gaan doen, ook al heeft het bedrijf die ambities vooralsnog niet. Wellicht om die reden ging de koers van het aandeel Zynga gisteren nabeurs alsnog onderuit.

Zynga staat al enige tijd onder druk. Vorige maand werd bekend dat het bedrijf vijf procent van zijn personeel ontslaat en kantoren sluit. De meeste ontslagen vallen in Austin, Texas. Een kleine dertien oudere gamespellen worden uit de roulatie genomen en Zynga gaat aanzienlijk minder investeren in het spel The Ville, dat minder goed draait dan verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond