Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Amsterdam

Nieuwe Amsterdammer Mohab ontwikkelde app voor vluchtelingen

Op 6 maart werden in De Meervaart voor de derde keer de Young Nieuw West-awards uitgereikt. Een van de winnaars was de 19-jarige Mohab Katmeh. Hij ontwikkelde een app waarmee vluchtelingen hun weg in Nederland kunnen vinden. Niet op straat, maar in het doolhof aan regels en instellingen waar je als nieuwe Nederlander tegenaan loopt.

Mohab zelf vluchtte in 2015 vanuit zijn woonplaats Hama in Syrië naar Nederland. Zijn broertje, 15 jaar, kwam terecht in Zweden. Zijn ouder zitten nog in Syrië. Pogingen tot gezinshereniging liepen tot dusver op niets uit. “Hama is onder controle van de Syrische regering. Wie probeert de grens met Turkije te bereiken wordt onherroepelijk neergeschoten. Libanon is ook geen optie, omdat de regering daar samenwerkt met de Syrische regering.” Omdat Mohab ouder is dan 18, komt hij niet automatisch voor gezinshereniging in aanmerking.

RefInfo

In 2016 kreeg hij, na een lange en vaak deprimerende tocht langs instellingen en instanties, een verblijfsvergunning. Hij woont nu met zijn vriendin in een noodwoning in Amsterdam Noord, gaat naar school en wordt door de gemeente geholpen aan werk. Kamal el Fakir is sinds twee maanden zijn contactpersoon bij de gemeente. Kamal is ‘jobhunter’. Zijn rol is om Mohab op basis van zijn talenten aan werk te helpen. RefInfo, de app die Mohab maakte, is daarbij een mooi visitekaartje.

“Ik wilde helpen,” zegt Mohab. Meer was het niet. Hij kwam eind 2015 in Nederland aan en weet als geen ander hoe ingewikkeld het is om je plek te vinden in een samenleving die zo verschilt van de wereld waar hij vandaan komt. Het gaat niet alleen om de officiële instellingen die een asielzoeker begeleiden bij zijn asielaanvraag (Vluchtelingenwerk, COA, gemeenten), maar hij heeft ook aandacht voor typische Nederlandse eigenaardigheden zoals de OV-chipkaart, en de manier waarop we in Nederland verjaardagen vieren.

Jobhunter

Mohab zit nu nog op school om Nederlands te leren. Het spreken gaat nog moeilijk, maar hij verstaat bijna alles. In april begint hij met een leerwerkstage als technisch coördinator bij een online marketingbedrijf. Zijn jobhunter heeft hem daarbij geholpen. “Kamal is als een grote broer voor me. Als ik vragen of problemen heb, kan ik hem altijd bereiken. Hij wacht niet, maar krijgt dingen gedaan. Kamal pakt alles onmiddellijk op. Zonder hem zou het leven in Nederland een stuk ingewikkelder zijn.”

Steve Jobs

Zijn app past hij nog elke dag aan. “Ik heb vrienden in heel Nederland die voortdurend bezig zijn om nieuwsberichten van het Nederlands in het Arabisch te vertalen. Ik heb heel veel hulp gekregen van Amsterdammers, en nu probeer ik hetzelfde te doen. Ik voel me Amsterdammer. Je zou me eens moeten zien fietsen. Dat is trouwens een van de weinige dingen waar de app je niet bij kan helpen.”

Op de vraag waar Mohab zichzelf over vijf jaar ziet, blijft het even stil. “Ik leef van dag tot dag. Er is op dit moment maar één ding belangrijk en dat is mijn familie. Ik moet alles proberen om ze naar Nederland te krijgen.” En als dat gelukt is? “Wist je dat Steve Jobs ook uit Syrië kwam? Hij is een voorbeeld voor me. Ik word de nieuwe Steve Jobs.”

Amsterdamse Aanpak Statushouders

Amsterdam begeleidt statushouders sinds juli 2016 zo snel mogelijk naar werk of opleiding. Kijk voor meer informatie op de website.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht