Deel dit artikel
-

Kwart Nederlands BNP afhankelijk van datacenters

Een kwart van het Nederlands Bruto Nationaal Product is afhankelijk van datacenters en cloud- en hostingproviders. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), Dutch Datacenter Association (DDA) en ISPConnect, brancheorganisaties voor datacenters, cloud en hosting bedrijven in Nederland.

Er is echter nog een aantal belangrijke knelpunten die opgelost moeten worden om ten volste mee te kunnen in de digitale transformatie die op dit moment economieën wereldwijd ingrijpend veranderd.

De Digital Gateway to Europe is een magneet voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Bedrijven uit de hele wereld gebruiken Nederland als het distributiepunt van data en als belangrijke vestigingsplaats voor hun datacenters, cloud applicaties of hun hoofdkwartieren.

De rol van datacenters en cloud providers is dezelfde die traditioneel ingenomen wordt door wegen, havens, en industrie- en bedrijfsterreinen die uitwisseling van producten en diensten tussen industrie, handel en dienstverlening mogelijk maakt.

Nederland is volgens de organisaties uniek in Europa omdat het ook een hyperscale country is. Hyperscales zijn enorme datacenters die gebruikt worden door één enkele organisatie. Deze hyperscales worden gebouwd door wereldwijd opererende internet bedrijven die groot genoeg zijn om hun eigen datacenter te bouwen. Grote hyperscale campussen zijn gelegen in de kop van de provincie Noord-Holland, rond Amsterdam, en in de provincie Groningen.

Toch kan er nog veel verbeterd worden, vinden de samenstellers van het onderzoek. De wettelijke kaders waarin de industrie moet opereren zijn ontworpen in een tijd waarin dataverkeer en opslag niet of nauwelijks bestonden, er nog geen internet was en telefonie een overheidsdienst was. Natuurlijk is de wetgeving een aantal keer aangepast over de jaren, maar de sector loopt tegen grenzen aan van wat nog mogelijk is.

De overheid moet verder een actievere rol nemen in het promoten van Nederland als digitale mainport, de Digital Gateway to Europe.

Ook moet beter worden samengewerkt. Dus door beleidsmakers, politici en toezichthouders. Met de organisaties die gebruikmaken van de digitale infrastructuur in Nederland, van groot tot klein. Met het onderwijs en met ondernemersorganisaties en brancheverenigingen uit de sector. Door kennis uit te wisselen over deze nieuwe sector leert iedereen begrijpen wat er gebeurt en nodig is voor de digitale economie en digitale samenleving.

De datacenter en cloud sector zijn koploper als het gaat om energiebesparing en gebruiken inmiddels bijna alle duurzame stroom voor de online diensten. Het datacenter heeft als enige restproduct (groene) restwarmte. Deze energie doorgeven aan andere partijen zorgt ervoor dat ‘we niets verloren laten gaan en we als Nederland CO2 doelen sneller kunnen halen’.

Het rapport is beschikbaar via de websites van DHPA, DDA, ISPConnect en The METISfiles.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond