Deel dit artikel
-

Uber weg uit Zuid-Oost Azië

Uber verkoopt zijn activiteiten in Zuid-Oost Azië, een gebied met 620 miljoen inwoners, aan concurrent Grab en krijgt in ruil daarvoor een belang van 27,5 procent in de lokale taxibemiddelaar en maaltijbesteller.

Voor Uber is het de volgende stap in een consolidatieproces dat al eerder is ingezet. In Rusland verkocht het zijn activiteiten aan Yandex en in China aan Didi. In beide gevallen werden de Amerikanen minderheidsaandeelhouder. Op die manier denken ze op lange termijn toch te profiteren van hun investeringen.

Nadere financiële details rondom de transactie zijn niet bekend.

Het is aannemelijk dat investeerder Softbank invloed heeft uitgeoefend op de deal. Want de Japanners zijn aandeelhouder in zowel Uber als Grab. Vanuit hun optiek is het zinloos om diep te investeren in twee partijen die in een felle concurrentiestrijd zijn verwikkeld. Omgekeerd is het ook zo, dat minder concurrentie tot hogere tarieven kan leiden.

Grab uit Singapore is een appontwikkelaar die in vervoersdiensten bemiddelt voor mensen en maaltijden. Het is actief in 190 grote steden. Vorig jaar doorliep het een investeringsronde waarmee het 2,5 miljard dollar groeikapitaal ophaalde. Softbank investeerde eind vorig jaar ook twee miljard dollar in Ola, de ‘Uber van India’.

Naast zijn vervoersdiensten bouwt Grab ook agressief aan een poot waarin het via de smartphone financiële diensten exploiteert, waaronder een digitale portefeuille, leningen en verzekeringen.

Er tekent zich een beeld af waarbij de wereldmarkt voor ‘on demand taxidiensten’ is verdeeld tussen een klein aantal giganten. Waarvan Didi, Grab en Uber de grootste zijn. Did is ook aandeelhouder in Grab. De Zuid-Amerikaanse markt lijkt in die zin nog niet verdeeld. Meerdere partijen bouwen daar hun business op.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud Arends

Ik kan me helemaal voorstellen dat ze in Z.O. Azie stoppen, want daar hebben ze geen poot om op te staan. Want iedereen biedt vervoer aan; de ene goedkoper dan de andere.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond