Nieuwe MVNO’s moeten nu instappen

De koek is nog lang niet verdeeld op de MVNO-markt in Nederland. “Het spel is nog niet gestreden.” Door nieuwe technologieën kunnen gespecialiseerde MVNO’s die net komen kijken nog een flink marktaandeel veroveren.
Een mobile virtual network operator (MVNO) beschikt niet zelf over een licentie, maar verkoopt onder eigen merknaam wel voice, sms of andere mobiele diensten via het netwerk van een andere mobiele operator. De markt voor deze MVNO’s, zo voorspelt Martin Zuurbier, Chief Operating Officer en Chief Technical Officer van de mobile virtual network enabler (MVNE) Elephant Talk, is nog volop in ontwikkeling. Zelfs met de huidige vijftig spelers die hier al actief zijn in Nederland.
De telefoons veranderen de komende jaren. "Denk aan GPS in de sim en de opkomst van Near Field Communication (NFC). Dat koppel je aan Cell ID en andere zaken om nieuwe diensten mee aan te bieden. Een bierbrouwer zou in theorie, wanneer de klant daar toestemming voor geeft, een bericht kunnen sturen voor een gratis biertje in een bepaalde bar wanneer de klant in de buurt is. Betalingen gebeuren via een rechtstreeks betalingssysteem met NFC", aldus Zuurbier.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Met de nieuwe technieken ontstaan er meer kansen voor MVNO’s. Zuurbier: "Het gaat om meer dan enkel datadiensten. Voice en sms was tot nu toe de basis. MVNO’s switchen naar andere diensten. Heel veel mobiele netwerk operators (MNO’s) kunnen dat niet op een goedkope manier aanbieden. Wij zijn eigenaar van een intelligent netwerk en een crm-systeem. Wij hebben ons eigen software house. Op een antenne na hebben we alle aparatuur die een operator heeft."
Zuurbier: "Ik denk dat markt pas begint. Vooral in de healthcare en op de energiemarkt zie ik grote kansen. Alleen al dit jaar brengen wij tussen de zeven en tien nieuwe MVNO’s op de markt in Nederland. De groei gaat snel." Hij vervolgt: "Als MVNO moet je nu iets anders bieden dan de grote bestaande MVNO’s. Wanneer je enkel een voicedienst aanbiedt, moet je er wel een heel groot marketingbudget tegenaan gooien om er nog tussen te komen." MVNO’s besteden nog weinig aandacht aan mobiele datadiensten, waardoor nieuwe spelers in de markt dit gat ook kunnen opvullen.
Network Enabler
"Je ziet wat er aan komt hoe mensen gaan telefoneren. Dat vergt een andere manier van denken. Het is complex, de meeste grote MNO’s zijn er nog niet klaar voor", meent Zuurbier. Elephant Talk is een mobile virtual network enabler. Een MVNE voorziet in de infrastructuur en diensten die ervoor zorgen dat een MVNO een relatie aan kan gaan met de eindgebruiker. De diensten die een MVNE aanbiedt, variëren van het aanbieden van een netwerk tot administratie of OSS/BSS-ondersteuning. Een MVNE is in principe de oplossing voor de MVNO die zelf geen controle wil hebben over het netwerk, in tegenstelling tot de MVNO die dat wel zelf in beheer wil hebben.
Een MVNE kan voorzien in HLR, SMSC, MMSC of geavanceerde netwerkelementen als GGSN of OSS/BSS. Het voordeel van een MVNE is dat een MVNO bepaalde investeringen niet hoeft te doen en daarmee op kosten kan besparen. De MVNO kan zich richten op de klant en de operationele zaken uitbesteden. Een MVNO kan de diensten verder personaliseren in vergelijking met een MVNO die afhankelijk is van de mobiele network operator.
Nadelen
Zuurbier: "Het kan zijn dat de fysieke filialen van banken over tien jaar niet meer bestaan. Betalen wordt een situatie op afstand. Cyberwarfare is grote probleem op dat gebied. Maar als je weet waar de gevaren zijn, dan is er ook een oplossing voor. Bij vooruitgang horen niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Daar moet je je bij de ontwikkeling tegen beschermen."
Een deel van de te veilen frequentieruimte op de WiMaX-veiling wordt gereserveerd voor nieuwkomers op de telecommarkt. Hiermee kunnen twee nieuwe netwerk operators op de markt komen wat de competitie op de MVNO-markt ook verder zal stimuleren.
Actieve spelers
Tot de actieve MVNO’s op de Nederlandse markt behoren onder meer de nieuwkomers Tok Toe Mie en Youfone, maar ook Blyk dat met mobiele reclame werkt. Het bedrijf geeft belminuten en sms’jes weg om in ruil daarvoor jongeren tussen 16 en 24 met reclameberichten te mogen bestoken.
Van alle SIM-kaarten in Nederland is zo’n 17,3 procent van virtual operators. Debitel, Lycamobile, Tele2, Ortel en Lebara domineren met een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 70 procent. Van alle klanten van de MVNO’s belt 71 procent over het netwerk van KPN.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond