Deel dit artikel
-

Verwaayen moet technologiekeuzes maken

Ben Verwaayen, die vanaf begin september aan het roer staat van Alcatel-Lucent, moet beslissen op welke soorten netwerktechnologie zijn bedrijf zich gaat toeleggen. Het huidige palet is namelijk veel te breed.

De nieuw aangestelde algemeen directeur van Alcatel-Lucent, de Nederlander Ben Verwaayen, moet de komende tijd beslissen met welke soorten netwerktechnologie zijn bedrijf doorgaat. Hij zal daarvoor in gesprek moeten met klanten van de Frans-Amerikaanse leverancier van telecom- en netwerkapparatuur.

Overzichtelijker palet

Analisten verwijten het oude management van de onderneming gebrek aan visie en besluitvaardigheid. Die zou nooit een keuze hebben durven maken tussen de verschillende soorten netwerktechnologie. Hierdoor bouwt en onderhoudt het bedrijf een enorm spectrum van infrastructuurplatformen, van vaste dsl-, kabel- en glasvezelverbindingen tot mobiele netwerken als CDMA, EV-DO, umts/hspa, WiMAX en LTE.

Verwaayen zal keuzes moeten maken waardoor het technologisch palet overzichtelijker wordt. Branchegenoten als Ericsson, NEC, Huawei en ZTE deden dat al veel eerder. Hij zal daarvoor in gesprek moeten met zijn achterban. Belangrijke klanten van Alcatel-Lucent, zoals Verizon Wireless en AT&T, hebben al besloten hun oude netwerken op termijn overboord te zetten ten gunste van Long Term Evolution (LTE). Andere partijen overwegen om de concurrerende technologie WiMAX te omarmen, vast of mobiel.

Scepter

Begin september 2008 werd bekend dat Ben Verwaayen bij Alcatel-Lucent per direct de scepter overneemt van algemeen directeur Pat Russo. Tot juni 2008 was Verwaayen ceo van telecombedrijf BT. Voor die functie werd en wordt hij nog steeds geroemd. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth zelfs geridderd tot ‘Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire’.

In december 2006 fuseerde het Franse Alcatel met de Amerikaanse branchegenoot Lucent Technologies. Gezamenlijk hoopten de bedrijven een vuist te maken tegen opkomende Chinese bedrijven als ZTE en Huawei die elk van enorme omvang zijn. Onder leiding van de Amerikaanse ceo Patricia Russo en de Franse bestuursvoorzitter Serge Tchuruk lukte het echter niet om het fusiebedrijf tot een succes te maken. In twee jaar tijd verloor het miljarden dollars en de helft van de marktwaarde. Na het zesde kwartaalverlies op rij, werd besloten om de bezem door de top te halen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet mgt cons ICT oud KPN

Elk bedrijf dat in zwaar weer zit moet zijn portfolio kritisch tegen het licht houden. Het probleem is wel dat lange levensduren van technieken in Telecom omgeving (nog) normaal worden gevonden. Je moet dus je klanten wel een migratiepad bieden naar je nieuwe spullen, anders kan je de oude niet schrappen en wordt je als onbetrouwbare leverancier gezien. Maar de grootste uitdaging voor Ben is toch het besturen van twee culturen en het daardoo uit de weg gaan van businesskeuzes in het algemeen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond