Deel dit artikel
-

Ochtengloren: filebestrijding hier en in VS

NS, ANWB en Rabo ontdekken internet om files tegen te gaan en Microsoft komt met een systeem om files te ontwijken. Ook worden miljarden aan belasting ontweken, maar met e-commerce. En Wal-Mart gechanteerd met video.

Capital Research & Management Co, onderdeel van Capital Group, liet weten haar aandeel in Yahoo te hebben verdubbeld van ruim 5 naar ruim 10 procent. Dat is gebeurd in de eerste drie maanden van 2008, en niet precies is bekend of het vóór of na het bod van Microsoft op 31 januari was.

Gebeurde het erna dan rekent Capital World op een hoger bod dan de oorspronkelijke 31 dollar per aandeel Yahoo van Microsoft. Overigens heeft ander onderdeel van deze groep nog ruim 6 procent van Yahoo, wat het totale aandeel van Capital op 16,5 procent brengt.

De koers van Yahoo steeg gisteren met 3 procent tot bijna 29 euro. Op grond van de koers van Microsoft was haar bod nog ruim 29,30 dollar waard, dus de beurs speculeert niet op een hoger bod ondanks de gisteren bekend geworden deelname van Time Warner en News Corp. aan de strijd om Yahoo.

Microsoft navigatie en BBC iPlayer

Microsoft introduceert ClearFlow in 72 Amerikaanse staten. Met Live Search Maps, de concurrent van Google Maps, en kunstmatige intelligentie biedt deze dienst routeoptimalisatie voor chauffeurs.

Begonnen in thuishaven Seattle heeft Microsoft jarenlang met verkeersdata verzameld voor niet minder dan ruim 800.000 wegdelen. Die data combineert het systeem met actuele gegevens om zo een optimale route te kunnen voorstellen. Zo te zien een geduchte concurrent van TomTom die werkt met data van gsm-gebruik van Vodafone voor informatie over drukte.

Ook een aardige innovatie: iPlayer van de BBC op Wii. De video-on-demand dienst van de Britse omroep krijgt een kanaal op de beste spelcomputer van dit moment. Rudimentaire software voor iPlayer is nu beschikbaar, maar het moet nog beter worden

Advertentienetten blijverdjes

In Nederland zagen we vorig jaar enkele webuitgevers die afscheid nemen van hun advertentienet, zoals Telegraaf Media. Deze week werd echter bekend dat KPN juist wel een leverancier in de arm neemt, te weten Adlink.

Advertentienetten zijn blijverdjes, zo zegt onderzoek aan. Er zijn er nu ongeveer 300, en dat aantal kan zelfs nog groeien. De bron van het onderzoek is echter niet als objectief te beoordelen: The Rubicon Project, zelf een online reclamenet. Online staan de bevindingen met ondermeer: de stagnatie van Google met AdSense/AdWords is geen teken van malheur in de online reclamemarkt.

BTW-strijd online aankopen

MSNBC verhaalt boeiend over BTW-ontduiking met e-commerce: de meeste staten en steden in de VS heffen ook koopbelasting of btw. Met e-commerce kunnen consumenten deze, vaak hoog oplopende afdrachten, ontwijken. Echter, met de aangifte inkomstenbelasting of een apart formulier voor ‘use tax’ dienen consumenten officieel in te vullen hoeveel btw ze hebben ontdoken.

Het gaat om tientallen miljarden dollar aan e-commerce voordelen. En wat dat betreft zijn Amerikanen net zo braaf als Nederlanders: wat niet te controleren valt, geven ze niet op. Politici die het goed menen met hun schatkist komen daar nu tegen in het geweer. Zo gaan er in Californië stemmen op voor een downloadbelasting. De voorvechter hiervan vindt ook dat er oneerlijke concurrentie plaatsgrijpt met fysieke winkels.

Chantage met Wal-Mart video’s

In de afdeling leuk nieuws richten Wall Street Journal BusinessWeek de schijnwerper op videobedrijfje Flagler Productions. Dit maakte 30 jaar lang (!) in opdracht van Wal-Mart opnames binnen de bedrijven, vooral van optredens van directeuren en chefs.

Wal-Mart maakte er een einde aan in 2006 zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Het ging om een mondelinge afspraak en nimmer is een contract over rechten getekend. Zo lekten via internet enkele van de totaal 15.000 filmpjes uit en niet per ongeluk: Flagler vraagt Wal-Mart 145 miljoen dollar voor de hele videotheek. Wal-Mart wil 500.000 dollar betalen. Een vorm van chantage waar iedereen om lacht daar het gehate Wal-Mart in het geding is. Nu al verdient Flager geld met het bieden van toegang tot de videotheek ‘voor onderzoek’.

Uit de file en gsm-filmfestival

Ondertussen is Nederland weer kinderpornoland volgens Nova die inhaakte op de klachten uit Brazilië.

Nog een probleem: files. NS, ANWB en Rabo komen samen met een plan, vooral gericht op meer telewerken via internet. ‘Nederland Bereikbaar’ heet het plan met 9 oktober als filevrije dag; dat wordt uitslapen.

NRC blikt vooruit op het eerste Nederlandse gsm-filmfestival in Groningen, en dat doet ook Trouw

En leuk: waardeloze universiteiten die zich via internet aanbieden en waar studenten (slimme jongens en meisjes?) dan intuinen. En in België staakte de VRT een paparazzi-wedstrijd: kijkers mochten naar een website van de omroep foto’s van bekende Vlamingen sturen. Liep uit de hand. Die verdomde privacy ook altijd…

Deel dit bericht

1 Reacties

t2g

traffic2graphics . nl , hit the road at the right moment!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond