Nederlandse settopbox en mediacenters met p2p

Het Nederlandse bedrijf AHT is gestart met de verkoop van de Tribbox, een settopbox die werkt met de Nederlandse p2p-software Tribler. Later dit jaar komt het bedrijf met meer p2p-mediacenters.
De Tribbox is het eerste consumentenproduct van AHT International. Het kastje, dat draait op Linux, en HDTV ondersteunt, kost 310 euro en is alleen online te bestellen. Voor een p2p-gedeelte werkt het met de Tribler-software van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld films en videoclips downloaden en op hun tv bekijken.
"Dit is een kale box zonder harde schijf, bedoeld voor Linux-enthousiastelingen", zegt Ron van Herk, van AHT International. Volgens hem is het de bedoeling dat hobbyisten hun eigen toepassingen maken met het kastje. "Je kunt er Linux-applicaties op draaien of je eigen media center voor thuis of in je auto maken."
De Tribbox is gemaakt met hardware van ST Microelectronics, de ST7109 HDTV single chip H264 decoder, en draait op Linux. De software is open source, maar dat geldt niet voor de hardware.
Consumentenmarkt
De Tribbox maakt deel uit van de hardware-lijn van AHT. Die bestaat straks uit meerdere mediacenters en settopboxen, met verschillende combinaties van
digitale tv-tuners, harde schijven, Tribler en VoiP. Het eerste consumentenproduct van AHT, dat onder de eigen brandname Allsii wordt uitgebracht, is de Ariana Media Center die in maart of april te koop zal zijn voor een richtprijs van 550 euro. Dit apparaat heeft een harde schijf, twee tv-tuners en draait op AHT’s eigen Mediacenter-software.
Andere producten die in de pijplijn van het Nederlandse bedrijf zitten zijn de AS1, zonder harde schijf, van rond de 200 euro, en de ‘Ariana Max’ met naast een HDTV-chip en modulaire tv-tuners, ook dvd-brander, en VoiP-hardware ingebouwd. Dit apparaat krijgt een richtprijs van 800 euro, zegt Van Herk.
De tv-tuners werken met DVB-T, DVB-C en DVB-S2. "Onze eerste focus is op de grote EU-markt. Daardoor ontvangt deze DVB-T-tuner in eerste instantie alleen gratis zenders." In Nederland zijn dat alleen de publieke omroepen. Later dit jaar voegt AHT International een Common Interface-oplossing toe waarmee KPN-smartcards zouden moeten samenwerken, zodat ook alle andere ‘Digitenne’-kanalen zijn te ontvangen.
Verder werkt AHT aan een kleinere versie van de Ariana Media Center, de Ariana Go, met WiFi, DVD en DVB-T en/of DVB-S2, die gebruikt kan worden in auto’s, boten of in de transportsector.
Gratis mediacentersoftware
De software Allsii Media Suite, die draait op Windows XP en Vista en binnen enkele weken uitkomt, geeft AHT gratis weg als download. De software is te installeren op eigen mediacenters. De Allsii-media suite biedt toegang tot 100 gratis tv-streams en 200 gratis online radiozenders, een VoiP-programma, een mediaspeler en een p2p-programma voor het uitwisselen van mediabestanden en het browsen van Bittorrent- en YouTube-aanbod.
De betaalde versie van het programma (5 euro per maand) heeft 1500 gratis tv-streams, 11 duizend radiozenders en podcasts.
Ook B2B
AHT richt zich ook op de b2b-markt met OEM-oplossingen. Van Herk: "Er staan er een flink aantal van onze producten uit bij leads." Het gaat onder meer om een Duits bedrijf dat actief is op het gebied van domotica gebruikt de boxen. "We kunnen voor bedrijven ook aangepaste versies maken."
Maar ook het beveiligen van p2p download- en streaming content tegen kopiëren is een optie, middels AHT’s eigen, gepatenteerde NuvioXS product. Enkele exemplaren worden al gebruikt voor narrowcasting. Verder praat AHT met meerdere partijen op het gebied van televisie over toepassingen van de p2p-tv-kastjes. Namen mag Van Herk nog niet noemen.
Lamabox
Een ander klein Nederlands bedrijf kwam twee jaar geleden met een mediacenter met p2p-downloads ingebouwd, de Lamabox. Dit apparaat bood toegang tot p2p-downloads, maar dat werkte verrevan vlekkeloos, De site Lamabox.nl is momenteel offline.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Albert
Ik word een beetje triest als dit de opsomming van Nederlandse initiatieven is. Ik dacht dat Nederland voorop liep? Waar is die settopbox van 100 euro die je onbeperkt toegang geeft tot alle internet streams? En alsjeblieft niet weer een P2P doos, het idee van betrouwbare tv via P2P ligt al achter ons. Ik had gehoopt dat iemand een open versie van de AppleTV zou gaan aanbieden. RSS directories, RSS content feeds. Browsen, abonneren, kijken.
Rik
Die settopbox voor 100 euro heb ik in m'n kast staan, namelijk een 'oude' XBOX met XBMC soft-mod erop….. RSS, Uitzendinggemist, Youtube en wat al niet meer, zo moeilijk hoeft het schijnbaar niet te zijn…
Tim
@ Rik: Sssssst, das allemaal veel te makkelijk. Het moet duur, omslachtig en het wiel moet ongeveer 100 keer opnieuw uitgevonden worden. Het enige wat ik mis is een afstandsbesturing…voor de rest (vooral met de nieuwe XBMC) ben ik ook al heel wat jaartjes een tevreden consument.