Industry Wire

Geplaatst door Propenda

Propenda brengt AI naar de vastgoedmarkt

Vastgoedsites zijn er al bij de vleet, maar toch denkt de start-up Propenda in deze markt nog een verschil te kunnen maken. Met hun unieke algoritmes zorgen ze voor de perfecte match tussen pand en koper. Wij spraken met founder Sergej Dergatsjev en kwamen er meer over te weten.

De vastgoedsector opschudden

Een nieuwe zoekmachine voor de vastgoedsector, daar komt het project van Propenda in een notendop op neer. “Eerder dit jaar hebben we inderdaad ons nieuw zoekportaal gelanceerd”, geeft Sergej aan. “We willen het online verkoopproces binnen de vastgoedsector stevig vereenvoudigen. Uit de eerste Google Analytics-cijfers blijkt alvast dat er interesse en potentieel is.”

AI matcht kopers aan panden op maat van hun wensen 

Artificiële intelligentie is de motor achter de nieuwe zoekmachine. “Onze algoritmes bevelen op basis van het gebruikersgedrag een consistente ervaring en advies op maat. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een eco-vriendelijke woning, dan krijg je deze op een vlot toegankelijke manier voorgesteld in een toegankelijke marktplaats. We brengen er duizenden professionals en particulieren samen. We beschikken hiermee over een artificiële assistent die suggesties op maat gaat geven op basis van gedrag, conversatie, voorkeuren en de ecologische betrokkenheid van elke gebruiker. Onze slimme assistent stelt net die panden voor waar je naar op zoek bent”, zegt Sergej.

Chatbot maakt het eenvoudig

Zet Propenda daarmee de vastgoedmakelaar buiten spel? “Uiteraard is er nog steeds een rol weggelegd voor professionele vastgoedmakelaars, maar met onze slimme chatbot die we momenteel aan het implementeren zijn, nemen we wel een stukje van de taak over en is er niet altijd face-to-face contact nodig. Onze online assistent suggereert onmiddellijk de juiste panden, waardoor je niet meer eerst langs een makelaarskantoor moet of je zelf moet gaan snuisteren tussen honderden woningen. Je kunt simpelweg in je eigen bewoordingen communiceren met de chatbot en deze begrijpt je. Bijvoorbeeld: “ik zoek een woning in Antwerpen’. Onze slimme software begrijpt dit en stelt aanvullende vragen, waardoor je een heel gepersonaliseerd aanbod krijgt.”

Niet enkel de particulieren behoren tot de doelgroep van Propenda, ook de vastgoedmakelaar kan er zijn voordeel mee doen. “Via een crawler of XML kunnen we panden van makelaars razendsnel uploaden. Bovendien kunnen ze over een eigen ruimte op Propenda beschikken met de nodige branding.”

Bijkomend kapitaal voor verdere groei

Bij Propenda koesteren ze alvast grootse plannen met hun slimme software. “Momenteel oriënteren we ons op de Belgische markt, maar we zien het internationaal. Voorlopig doe ik zelf nog heel wat van het development, ondersteund door twee externe developers, maar we willen snel schalen. Er zijn uiteraard al een heleboel marktplaatsen voor vastgoed, maar met onze artificiële intelligentie beschikken we toch wel over onderscheidend vermogen. Ondertussen hebben we al zo’n € 300.000 geïnvesteerd in Propenda, maar we blijven kijken voor bijkomende investeringen.” besluit Sergej.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht