Deel dit artikel
-

e-Health nog niet ingeburgerd bij huisarts

Huisartsen en medisch specialisten maken nog niet en masse gebruik van e-health in hun praktijk. Dat blijkt uit het Mednet-onderzoek. Financiële en organisatorische zaken blijken de grootste struikelblokken.

Hoewel uit het Mednet-onderzoek (pdf) blijkt dat veel artsen de voordelen inzien van e-health, gebruiken nog niet zoveel respondenten in de praktijk ook daadwerkelijk de mogelijkheden. De meest gebruikte toepassingen zijn medische apps en telemedicine, waarbij de huisarts de medisch specialist consulteert. Zo’n 24 procent van de huisartsen en vijftien procent van de medisch specialisten maakt hier veel of heel veel gebruik van. Een andere toepassing, die vooral door medisch specialisten wordt gebruikt, zijn patiëntenportalen. Ruim een kwart (28 procent) van de medisch specialisten maakt hier gebruik van, tegenover negen procent van de huisartsen.

Uit het Mednet-onderzoek blijkt ook dat artsen e-health voor lang niet alle patiënten haalbaar achten. Van de huisartsen bijvoorbeeld, vindt maar twintig procent dat het voor iedereen geschikt is. 58 procent vindt dat e-health bruikbaar is voor minder dan vijftig procent van de patiëntenpopulatie. Medisch specialisten zijn iets pessimistischer: vijftien procent acht het bruikbaar voor alle patiënten, en 52 procent voor minder dan de helft van hen.

Ook blijkt dat 65 procent van de huisartsen en bijna zestig procent van de medisch specialisten vindt dat e-health een bedreiging is voor de scheiding tussen werk en privé. Veel artsen zijn er bang voor dat ze als ze eenmaal veel e-health gebruiken, 24 uur per dag aan het werk zijn.

Op 11 oktober organiseert Emerce wederom Emerce eHealth, het jaarlijkse congres over communicatie & voorlichting online in de zorg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond