Deel dit artikel
-

Bijenkorf in muziekdownloads, samenwerking met Lyzia

Ook De Bijenkorf gaat vanaf begin volgende maand muziekdownloads aanbieden. Daarvoor is het een samenwerking aangegaan met het Haagse Lyzia. Dat is verantwoordelijk voor de technische realisatie van het project.

De nieuwe downloaddienst van De Bijenkorf gaat op woensdag 1 december van start. Vanaf dat moment kan er muziek worden gedownload van de website van De Bijenkorf. Het warenhuisconcern zegt de mogelijkheid tot downloaden te gaan gebruiken als aanvulling op bepaalde acties die in de winkel spelen.

Daarbij moet volgens Jean-Louis Goossens van De Bijenkorf bijvoorbeeld worden gedacht aan een Valentijnsdagactie. “Wie bijvoorbeeld een cd koopt met Valentijnsdag waarop allerlei leifdesliedjes staan, krijgt wanneer hij/zij afrekent aan de kassa een unieke code mee zodat er thuis ook nog allerlei Valentijnsdag-liedjes kunnen worden gedownload.”

Tevens zal er in de toekomst de mogelijkheid bestaan om exclusieve concerten die zowel binnen als buiten de Bijenkorf worden gehouden, te downloaden. Het onderhoud van de site is volledig in handen van Lyzia.

Het aanbod op de website omvat volgens De Bijenkorf meer dan 300.000 nummers. Er kunnen zowel losse nummers als gehele albums worden gedownload. De prijs van een download bedraagt minimaal 0,99 eurocent. Vanaf medio 2005 kan er tevens worden betaald met het spaarsysteem van de Bijenkorf, de BIJpunten.

Om enige ruchtbaarheid te geven aan de lancering van de muzieksite, schrijft De Bijenkorf ook een wedstrijd uit. Bezoekers van de site kunnen stemmen op zijn of haar favoriete cd’s van het jaar 2004. Deelnemers maken daarmee kans op 50 cd’s die door de Bijenkorf zijn uitgekozen als dé cd’s van het jaar 2004. Bijna al die cd’s uit de top 50 zijn zullen ook te downloaden zijn.

Volgens Goossens moet de site van De Bijenkorf echt worden gezien als een aanvullend actiemiddel en is De Bijenkorf nadrukkelijk niet van plan om de concurrentie aan te gaan met andere partijen zoals bijvoorbeeld de Free Record Shop.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jan Tinus Trebbel

Hmmm, 4% marge op muziekverkoop zonder additionele inkomsten maar waarvoor wel alle overhead en marketing moet worden gevoerd. Niet bepaald een rooskleurige toekomst voor de Bijenkorf muziekshop. Elke online muziekshop is een geldverslinder, zelfs de iTunes Music Store. Maar Apple heeft de iPod (4 miljoen dit kwartaal) als cash cow die de rest niet heeft. Windows Media is -althans voor muziekdownloads- een dood spoor. Niet her te gebruiken, te smalle basis op de gangbare audio systemen en inflexibel. Daarnaast nog zeer sterk in ontwikkeling, dus niet bepaald de ideale techniek van de toekomst. Microsoft en Lyzia creeëren een technology en vendor lock-in voor de shops en de consumenten. Onbegrijpelijk dat partijen als Bijenkorf in deze valkuil trappen. De consumenten snappen het gelukkig wel. Wat als Lyzia er de brui aan geeft? Wat als de Bijenkorf de activiteit staakt? Wat als de labels hun policies wensen te veranderen? Kan de consument dan nog van zijn muziek genieten, of deze inruilen voor CD's of onbeschermde bestanden? Worden de bestanden over 10 jaar nog steeds ondersteund en wordt de dienst dan nog steeds gesupport door de Bijenkorf en Lyzia? Welke garanties geven Lyzia en Bijenkorf hierover? Al deze onduidelijkheden maken dat de consument de drie alternatieven kiest: illegaal via de P2P oplossingen, of legaal via iTunes of de ouderwetse trouwe audio CD.

radja

@Jan Tinus Trebbeldownloaden van muziek is in nederland gewoon volledig legaal, of dat nu via p2p is of via een andere methode.

nikao

precies… zelfde (kromme) probleem als bij wiet in het verleden… verkopen mocht niet.. gebruiken wel… zo ook hier; downloaden mag, maar het uploaden (aanbieden van de muziek) daar wordt je voor gestraft.Erg krom naar mijn mening. Je bent immers ook strafbaar als je gestolen goederen koopt terwijl je hiervan op de hoogte kunt zijn..

radja

hier is geen sprake van een kromme situatie, dit is ook geen gedoogbeleid: er is voor gekozen dat betaald wordt via de kopieerheffing, om er voor te zorgen dat mensen mogen opslaan wat ze meemaken. ook als dat eventueel voor andere commerciele waarde heeft. downloaden is een natuurlijk recht, net als opnemen van radio en TV.

anoniem

Jan Tinus: Volgens de faq ( http://www.bijenkorf.nl/BijenkorfWeb/site.1/muziekfaq.aspx ) kan je de meeste gedownloade tracks gewoon branden op cd (en dus omzetten naar mp3 etc) en natuurlijk kopieren naar een player. Verder stel je dat Windows Media een dood spoor is. Maar is het niet tegelijk het enige spoor dat beschikbaar is voor bedrijven die een downloadbusiness willen opbouwen als toekomstige vervanging voor hun CD verkoop?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond